15 Aug 2018

Επτά χωριά της Κύπρου που δείχνουν ότι η μικρή, κλειστή κοινωνία μπορεί να γίνει πολύ τρομακτική (Μέρος 4)

Επτά περιοχές που ακούστηκαν για όλους τους λάθος λόγους και οι ισάριθμες «ταινίες» που ενέπνευσαν. Επ. 4ο: Χαιρέτα μου την Πλατανίστεια

Γράφει ο Μαρίνος Νομικός.

Η νέα σειρά επτά αυτοτελών «ταινιών» της ΑVANT GARDE εμπνέεται από ισάριθμες περιπτώσεις όπου μικρές, κλειστές κοινωνίες της Κύπρου αποδείχθηκαν πιο τρομακτικά μέρη απ’ οτιδήποτε small town horror έγραψε ποτέ ο Stephen King! Ζύγι, Πέγεια, Άχνα, Πλατανίστεια, Παραλίμνι, Εργάτες και Σωτήρα απασχόλησαν την επικαιρότητα για όλους τους λάθος λόγους κυρίως από τη στενοκεφαλιά, άγνοια ή προκαταλήψεις των τοπικών αρχών και μερίδας των κατοίκων που έστειλαν στο υπόλοιπο νησί (και σε περιπτώσεις όπως της Σωτήρας και στον υπόλοιπο κόσμο) εσφαλμένα μηνύματα ρατσισμού, ομοφοβίας, διαφθοράς και τοπικής αδιαλλαξίας και εσωστρέφειας.

Σε κάθε επεισόδιο παραθέτουμε το γεγονός που σημάδεψε την κάθε περιοχή και στη συνέχεια την πλοκή της “ταινία” που ενέπνευσε μαζί φυσικά με το απαιτούμενο κάστινγκ (ώστε να μην ψάχνετε μόνοι σας). Σημειώστε πως σε ότι αφορά την πλοκή των “ταινιών” πήραμε αρκετές ελευθερίες για καθαρά δραματουργικούς σκοπούς.

Επεισόδιο 4: Χαιρέτα μου την Πλατανίστεια

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ

Στο μικροσκοπικό αυτό πρώην τουρκοκυπριακό χωριό 45 κατοίκων της επαρχίας Λεμεσού, ο κοινοτάρχης θυμήθηκε ότι μετά από 23 χρόνια ότι ο δρόμος που οδηγεί στη Σχολή και το Μουσείο Χαρακτικής του παγκοσμίου φήμης χαράκτη Χαμπή Τσαγγάρη είναι μέρος του οικοπέδου που άφησε προίκα στον γιο(!) του, συνεπώς περιέφραξε το τεμάχιο αποκόπτοντας την πρόσβαση στη Σχολή γιατί θα μένει εκεί το βλαστάρι του και δεν θέλει να τον ενοχλούν. Χωρίς την απαιτούμενη πρόσβαση ο Χαμπής αναγκάστηκε να βάλει λουκέτο στη Σχολή στην οποία για 23 χρόνια παρέδιδε δωρεάν μαθήματα χαρακτικής σε μικρούς και μεγάλους ενώ αποτελούσε και μόνιμο χώρο πολιτισμού με τη φιλοξενία εκεί εκθέσεων, εκδηλώσεων και του γνωστού φεστιβάλ animation Animafest. Το πρόβλημα διευθετήθηκε πρόσφατα μετά την παρέμβαση του Υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Πετρίδη που δεσμεύτηκε να διαφυλάξει την ομαλή λειτουργία της Σχολής, όχι όμως πριν συνειδητοποιήσουμε ότι η κάνω-ότι-γουστάρω-στο-μικρό-μου-φέουδο νοοτροπία κάποιων τοπικών αρχόντων μπορεί να φτάσει σε τρομακτικά επίπεδα.

Η ΤΑΙΝΙΑ

Τίτλος: Εν πολλά τα λεφτά μουχτ-άρη
Tagline: Μια ιστορία που θα χαραχτεί στη μνήμη
Υπόθεση: Σ’ αυτή τη γλυκόπικρη ηθογραφική κωμωδία, ένα μικρό ειδυλλιακό χωριό γίνεται το πεδίο διαμάχης ανάμεσα σε έναν εκκεντρικό χαράκτη (Κώστας Δημητρίου) που διατηρεί εργαστήριo και σχολή στην περιοχή και τον κουτοπόνηρο κοινοτάρχη (Χρύσανθος Χρυσάνθου) που χρησιμοποιεί τη θέση του για να εξυπηρετεί προσωπικά συμφέροντα. Αποκορύφωμα της κόντρας, όταν ο τελευταίος περιφράζει το οικόπεδο μπροστά από τη σχολή του πρώτου για να το αφήσει προίκα στην κόρη του (Ξένια Κωνσταντινίδου) αποκόπτοντας την πρόσβαση σ’ αυτή με συνέπεια να κινδυνεύει με λουκέτο. Τα πράγματα περιπλέκονται όταν καταφθάνει στο χωριό απ’ το εξωτερικό όπου ζει, ο επίσης καλλιτέχνης γιος του χαράκτη (Παναγιώτης Κυριάκου) και ερωτεύεται την κόρη του αιώνιου εχθρού τους.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΕΠΙΣHΣ:

Επεισόδιο 1: Κλέβοντας στο Ζύγι

Επεισόδιο 2: What the Φωκ στην Πέγεια

Επεισόδιο 3: Κροκόδειλοι στην Άχνα

Σχετικά με τον συντάκτη

Μαρίνος Νομικός

Χιούμορ, ευφυϊα, καυστικότητα κι αντανακλαστικά γατίσια! Αυτός είναι ο Μαρίνος Νομικός κι αν δεν κατέχεις, για ρίξε βλέφαρο στα κείμενά του, μεμιάς θα καταλάβεις!

Ιστορίες