GOT 8.6: Η επανάσταση άργησε μια μέρα

GOT 8.6: Η επανάσταση άργησε μια μέρα

GOT 8.6: Η επανάσταση άργησε μια μέρα
Η Avant Garde είναι συντονισμένη στη Nova Cyprus

ALERT: ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΙΝΑΙ ΤΙΓΚΑ ΣΤΟ ΣΠΟΙΛΕΡ. ΚΑΝΕ Ο,ΤΙ ΣΕ ΦΩΤΙΣΟΥΝ THE OLD GODS & THE NEW


Πάει. Τελείωσε. Με τον καιρό θα σβήσει κι η γενικότερη απογοήτευση για τον 8ο κύκλο και θα μείνει καθαρό το ρεζουμέ: Μία εξαιρετική τηλεοπτική παραγωγή. Ό,τι κι αν λέμε. Όπως κι αν το θέλαμε να λήξει. Όσες if and if αναλύσεις κι αν διαβάσουμε.

Το σίγουρο είναι ότι, πέφτοντας η αυλαία, κατάφερε να ανεβάσει σημαίες που αφορούν στο τρίπτυχο που το Game of Thrones αποθέωσε τα τελευταία οκτώμιση χρόνια: Η πολιτική, το χρήμα και το σεξ κάνουν τον κόσμο, την Ιστορία και τον περιβόητο "τροχό" της Daenerys να γυρίζουν.

Όσο για το ρομαντικό κεφάλαιο με τίτλο "Jon Snow", αυτό φαίνεται να παραμένει (και σ' αυτή την Ιστορία) ως ένα ένδοξο highlight που λίγοι εκτιμούν και ακόμα πιο λίγοι είναι έτοιμοι να γράψουν.


RECAPS του 8ου κύκλου:

GOT 8.1

GOT 8.2

GOT 8.3

GOT 8.4

GOT 8.5


Πάμε για ένα recap της τελευταίας συγχορδίας του τραγουδιού της Φωτιάς και του Πάγου.

Το 73ο επεισόδιο του GoT φέρει τον τίτλο "The Iron Throne" και την σεναριακή/σκηνοθετική υπογραφή των David Benioff και D.B. Weiss.

Η επιθεώρηση του χάους που άφησε πίσω της η Daenerys αφήνει τους ακόλουθούς της διχασμένους. Τον Tyrion, που ανακαλεί κάπως αργά τις προειδοποιήσεις του μακαρίτη του Varys, τον ακολουθούμε μέσα στο Red Keep να ψάχνει για τον αδελφό του.

Το ε-ξαι-ρε-τι-κό καρέ με τους δίδυμους Lannister θαμμένους κάτω απ' τα συντρίμια, διαδραματίζει επιπλέον, και νευραλγικό, ρόλο για την Hand of The Queen καριέρα του.

Τον ίδιο νευραλγικό ρόλο διαδραματίζει και για τον Jon η εικόνα του Grey Worm που εκτελεί τους εναπομείναντες στρατιώτες των Lannister με τις ευλογίες και τις διαταγές της Daenerys.

Μιας Daenerys σε κατάσταση trance, που ακροβατεί μεταξύ της δόξας (;) που κερδήθηκε και των ιμπεριαλιστικών στόχων που ονειρεύεται να εκπληρώσει. Την αξεπέραστη στιγμή του "βασιλικού μπαλκονιού", με τα φτερά του Drogo να την αγκαλιάζουν, ακολουθούν η ανακοίνωση των επεκτατικών της σχεδίων αφού ανακοινώνει στους Unsullied και τους Dothraki πως στόχος τους δεν είναι να απελευθερώσουν μόνο το Westeros αλλά τον κόσμο ολόκληρο.

Ό,τι κι αν μπορεί να θυμίζει στον καθένα μας απ' την πραγματικότητα αυτό.

Την παραίτηση του διαμαρτυρούμενου Tyrion ακολουθεί η φυλάκισή του. Κι αυτήν, η προειδοποίηση προς τον Jon για την επικινδυνότητα της Daenerys που γνωρίζει το κληρονομικό του δικαίωμα.

Το τελευταίο δεν φαίνεται να την αφορούσε την στιγμή που βρισκόταν μέσα στην καμένη αίθουσα του θρόνου με τα μάτια να γυαλίζουν από ικανοποίηση και με την όρεξη να διηγηθεί ιστορίες απ' τα παιδικά της χρόνια.

Διακόπτοντάς την, ο Jon τής αναφέρει τις άδικες παράπλευρες απώλειες της επίθεσής της λίγο πριν την μαχαιρώσει κατά την διάρκεια ενός τελευταίου ασπασμού.

Τραγική φιγούρα ο ορφανός από μάνα και αδέλφια Drogon, που χωρίς να ακούσει αυτή τη φορά την προσταγή "Dracarys" αφήνει μία λάβα στην θέση του σιδερένιου θρόνου και αρπάζει την μάνα του για να πετάξει προς το άγνωστο. Εκεί όπου πετούν τα προδομένα μυθικά πλάσματα.

Κι ενώ για οκτώ παρά ένα επεισόδιο κύκλους ένας Kingslayer κινείτο ανενόχλητος, ωραίος και γόης επειδή σκότωσε πισώπλατα έναν τρελοβασιλιά, στο τελευταίο αυτό επεισόδιο ο Queenslayer της τρελής φυλακίζεται.

Έπεται το συμβούλιο των αρχόντων των Westeros με στόχο την ανεύρεση του καινούριου τους κυβερνήτη. Φορώντας τις χειροπέδες του και δίνοντας ρέστα πολιτικού μάρκετινγκ, ο Tyrion προτείνει να το λήξουν με το κληρονομικό δικαίωμα του κάθε τρελοβασιλιά και να ξεμπερδέψουν μια και καλή με αυτό το πολιτικό σύστημα.

Η διορατική και ριζοσπαστική πρόταση του Tally, να σκεφτούν το ενδεχόμενο των εκλογών όπου ο κάθε πολίτης θα έχει το δικαίωμα της ψήφου, πέφτει στο κενό ("Σιγά μην βάλω και το σκύλο μου να ψηφίσει") οπότε οι άρχοντες αποφασίζουν πως κάτι ενδιάμεσο μπορεί να κάνει την δουλειά - η ολιγαρχία αν θέλετε να την πούμε έτσι.

Και εκεί γίνεται το εξής: Ο Tyrion προτείνει τον Bran. Τον Bran. Τον Bran Stark. Τον Bran Stark the Broken.

Τον Bran the Broken, First of His Name, King of the Andals and the First Men, Lord of the Six Kingdoms, and Protector of the Realm.

Δεν πειράζει.

Όπως και να 'χει, όλοι συμφωνούν, εκτός απ' το αίμα του την Sansa που θέλει ο Βορράς να παραμείνει ανεξάρτητος. Και τα καταφέρνει.

Παρόλα αυτά, αν απομονώσουμε το στόρι που αποσπασματικά έδειχνε ένα αγώνα για ισότητα, εν τέλει καταλήγουμε να κυβερνούν εκ νέου οι άντρες με μια Sansa και μία Brienne να αφορούν σε είδηση κάτω από τίτλο τύπου "Άρωμα γυναίκας στο υπουργικό".

Ο Bran ως ο πρώτος εκλελεγμένος κυβερνήτης των Westeros ζητά απ' τον Tyrion να γίνει ο Hand του κι απ’ τον Jon να... επιστρέψει στο Night's Watch.

Ναι. Στο Night's Watch.

Jon Snow: Ο επαναστάσης χωρίς αιτία; Ο ρομαντικός αιώνιος έφηβος; Αυτός που δεν θα στεριώσει ποτέ σ' ένα κόσμο που προωθεί τους έμπορους και τους influencers;

Στο Night's Watch. Συμπληρώνοντας ένα κύκλο στην πορεία του. Μες την ουτοπία. Εκεί όπου μπορούν τα πράματα να αλλάξουν ουσιαστικά.

Απ' την άλλη, η Arya που αγαπήσαμε, τραβάει για ανεξερεύνητες θάλασσες, προς τα δυτικά του Westeros για να ανακαλύψει ως άλλος Αμέρικο Βεσπούτσι, νέους κόσμους.

Κατά τα άλλα, στο Συμβούλιο του King's Landing, οι καρέκλες άλλαξαν αλλά η ημερήσια διάταξη θυμίζει κάτι απ' τα παλιά. Με τον Bronn ως Master of Coin (γιατί έτσι είναι η ζωή) συζητούν πόσα θα δανειστούν απ' την Ιron Bank, πόσα θα ξοδέψουν για την ανοικοδόμηση της πόλης, αν αξίζει να κτίσουν νέα μπουρδέλα γιατί τα παλιά καταστράφηκαν.

Σε μία άκρως συγκινησιακή στιγμή, ο Samwell Tarly ως νέος Maester παρουσιάζει το βιβλίο της ιστορίας των Westeros "A Song of Ice and Fire" γραμμένο, όπως λέει απ' τον Archmaester Ebrose.

Ένα tribune στον George R. R. Μartin τον οποίο οι 13.6 δισεκατομμύρια τηλεθεατές του HBO και όλοι όσοι το απολαύσαμε σε αναμεταδόσεις απ' τις πλατφόρμες της περιοχής μας οφείλουμε να ευχαριστήσουμε γι' αυτό το φανταστικό ταξίδι.

Η Dany, πάντως, τα κατάφερε. Έσπασε με τις αποτρόπαιες πράξεις της τον τροχό της κληρονομικής βασιλείας με το σύστημα πλέον να μετονομάζεται σε... εκλεκτορική βασιλεία.

Κι ο τρόχος συνεχίζει να γυρίζει... στα Westeros.

Ευχαριστούμε.


*Δες το trailer του "The Last Watch", ένα δίωρο ντοκιμαντέρ που θα κάνει πρεμιέρα στις 26/5: (embed: https://www.youtube.com/watch?v=9K7c0jXkaGc)

Όλα τα επεισόδια του Game of Thrones είναι διαθέσιμα στην υπηρεσία Nova On Demand. Συντονιστείτε στη Nova Cyprus

Loader