Καιρός για θάλασσα, καιρός για παγωνιέρα

Καιρός για θάλασσα, καιρός για παγωνιέρα

Καιρός για θάλασσα, καιρός για παγωνιέρα
Το κίνημα της παγωνιέρας επαναδιεκδικεί τα αυτονόητα

Από ρεπορτάζ της Αγάθης Χατζηκωστή για την Offsite

Καιρός για θάλασσα καιρός για παγωνιέρα, λένε τα μέλη της ομάδας “Θέλω την παγωνιέρα μου στην παραλία” και με αυτό τον τρόπο ενθαρρύνουν το κοινό στη χρήση παγωνιέρας στις παραλίες του νησιού μας.

Συγκεκριμένα, την οργανωμένη αντίδραση στο φαινόμενο της απαγόρευσης παγωνιέρας σε ορισμένες παραλίες της Κύπρου έφερε στην επιφάνεια το γκρουπ και σελίδα του Facebook “Θέλω την παγωνιέρα μου στην παραλία”. Οι δημιουργοί της σελίδας επέλεξαν να δείξουν τη δυσαρέσκεια τους με αυτό τον τρόπο έναντι στις παραλίες που εμποδίζουν κόσμο να χρησιμοποιήσει την παγωνιέρα του στη θάλασσα.

“Λοιπόν εδώ είμαστε μια παρέα που μας αρέσει η παγωνιέρα, όσοι είστε λάτρεις αυτης της παράδοσης κοπιάστε στην παρέα μας. ΠΑΓΩΝΙΕΡΑ ΠΑΝΤΟΥ” γιατί όπως υποστηρίζουν “Δεν έχει πιο ωραίο πράγμα από το να πας θάλασσα και να έχεις μαζί σου τι άλλο μίαν παγωνιέρα!”

Η Offsite αναζητώντας περισσότερες πληροφορίες για το γκρουπ επικοινώνησε με τον δημιουργό της ομάδας “Θέλω την παγωνιέρα μου στην παραλία”, Στέλιο Ζήσιμο, ο οποίος μας περιέγραψε την κατάσταση, αλλά και τα επόμενα βήματα του γκρουπ για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου.

Όπως ανέφερε ο κ. Ζήσιμος: “Η ομάδα στο Facebook δημιουργήθηκε μετά από ένα προσωπικό περιστατικό που έγινε πριν 2-3 χρόνια στην περιοχή του Lady’s Mile στη Λεμεσό. Το περιστατικό συνέβη όταν ο εστιάτορας προσπάθησε να ανοίξει την παγωνιέρα μου για να δει τι έχουμε μέσα και στη συνέχεια μας είπε ότι πρέπει να την απομακρύνουμε από την παραλία αλλιώς θα αναγκαζόταν να μας διώξει. Δεν φύγαμε, αλλά ειδοποιήσαμε την Αστυνομία. Η παραλία είναι δημόσιος χώρος, εμείς πληρώσαμε για την ξαπλώστρα μας και είναι δικαίωμα μας να έχουμε μια παγωνιέρα. Το περιστατικό συνέβει προσωπικά σε εμένα αλλά και σε παρέα δίπλα από εμάς έτσι μετά από αυτό δημιούργησα το γκρουπ στο Facebook”


οποιοδήποτε πρόσωπο με οποιοδήποτε τρόπο παρεμποδίζει την ελεύθερη διακίνηση στην παραλία ή την πρόσβαση προς αυτή είναι ένοχο αδικήματος

Σκοπός μας είναι να δώσουμε το μήνυμα στους μαγαζάτορες ότι η παραλία είναι δημόσια, άσχετα αν νοικιάζουν ξαπλώστρες με την άδεια που έχουν πάρει. Πρέπει να υπάρχει ελεύθερος χώρος για τους λουόμενους που δεν θέλουν να πληρώσουν ξαπλώστρα, ομπρέλα ή να καταναλώσουν τα είδη που διαθέτουν. Ωστόσο, αυτό είναι δύσκολο γιατί δεν έχει περιθώριο καποιος να βάλει την ομπρέλα του ή αν τα καταφέρει θα πρέπει να βρίσκεται μακριά από το κέντρο της παραλίας, επισημαίνει ο Ζήσιμος.

Τι προνοεί η νομοθεσία

Ο περί της προστασίας της παραλίας προνοεί ότι οποιοδήποτε πρόσωπο με οποιοδήποτε τρόπο παρεμποδίζει την ελεύθερη διακίνηση στην παραλία ή την πρόσβαση προς αυτή, είναι ένοχο αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης, υπόκειται σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τους δώδεκα μήνες ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τα περίπου €1708 ή και στις δύο αυτές ποινές.

Loader