Μήπως είναι η νοημοσύνη μας που βιάζεται ομαδικά;

Μήπως είναι η νοημοσύνη μας που βιάζεται ομαδικά;

Μήπως είναι η νοημοσύνη μας που βιάζεται ομαδικά;
Ένα 19χρονο κορίτσι λοιδορείται στην Αγία Νάπα. Φοβάμαι πως, αυτή είναι η βασική είδηση

Καταρχάς μιλάμε για δεκαοκτάχρονα. Ενήλικα μεν, δεκαοκτάχρονα δε. Δεκαοκτάχρονα παιδιά που έπιναν, μεθούσαν και διασκέδαζαν στη φάκιν Αγία Νάπα. When I say Ayia, you say Napa. «Τζίνη η φάση».

Και που, ως δεκαοκτάχρονα, καλά έκαναν που έπιναν, μεθούσαν και διασκέδαζαν στην Αγία Νάπα.

Έπειτα, μιλάμε για μία, κυρίως, ιδιωτική υπόθεση, που σ’ ένα πιο πολιτισμένο περιβάλλον θα περνούσε, νομίζω, πιο ανώδυνα και πιο διακριτικά ως «είδηση» της δημόσιας σφαίρας.

Κι εδώ έρχομαι στο σημείο που προσωπικά με έχει ενοχλήσει περισσότερο στη διαβόητη υπόθεση του ομαδικού βιασμού στην Αγία Νάπα -για την οποία ο δήμαρχος και αρκετοί άλλοι είχαν το στομάχι να σκέφτονται μόνο πως θα σώσουν τον ποιοτικό τους τουρισμό-: Γιατί όλοι πρέπει να ξέρουμε σχολαστικά και να τρελαινόμαστε να μάθουμε με κάθε λεπτομέρεια τι ακριβώς έγινε και με πόσα και ποια αγόρια είχε ή δεν είχε σεξουαλική επαφή ένα 19χρονο κορίτσι από την Αγγλία, που διακόπευε στην Αγία Νάπα;

Τι να φανερώνει, κοινωνιολογικά μιλώντας, το κλίκαμπολ και το δημοφιλές της υπόθεσης, με τα εκατοντάδες σχόλια στα social; Οι συνεχείς βρισιές και αθυροστομίες που διατυπώνονται εναντίον του κοριτσιού και τα αισθήματα δικαίωσης που αρκετοί εκδήλωσαν όταν ανακάλεσε τις καταγγελίες, τι δείχνουν; Οι ιντριγκαδόρικοι τίτλοι που μας καλούσαν να δούμε το βίντεο του ομαδικού βιασμού; Πόσο τοξικά ανδρική κοινωνία είμαστε; Πόση επικίνδυνη πατριαρχία υπάρχει ακόμα σε αφθονία εκεί έξω;

Μιλώντας στο μεταξύ για την ανάγκη πιο διακριτικού χειρισμού μιας ιδιωτικής υπόθεσης, να διευκρινίσω πως σε καμία περίπτωση δεν υποτιμώ την ανάγκη οι βιασμοί να καταγγέλλονται, να δημοσιοποιούνται και να αναδεικνύονται ως κοινωνικό πρόβλημα. Αντιθέτως. Αυτό όμως είναι υπόθεση που αφορά κυρίως στην ανατροφή και στην παιδεία που από μικρή ηλικία δέχονται τόσο τα μικρά αγόρια, όσο και τα μικρά κορίτσια.

«Με ανάγκασαν να αποσύρω την καταγγελία, λέει η Βρετανίδα». Αυτή είναι η τελευταία, σημερινή είδηση γύρω από την υπόθεση. Συγκεκριμένα, δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «The Sun», επικαλούμενο μήνυμα που φέρεται να έστειλε η ίδια η 19χρονη, αναφέρει πως η νεαρή Βρετανίδα ισχυρίζεται πως οι αστυνομικοί την εξανάγκασαν να αποσύρει την καταγγελία της και ότι δεν της επέτρεψαν να μιλήσει με δικηγόρο. Η 19χρονη φέρεται να ισχυρίζεται, σύμφωνα με φίλο της που μίλησε στην εφημερίδα, πως η κυπριακή αστυνομία της ανέφερε πως αν δεν αποσύρει την καταγγελία, θα προχωρήσουν σε συλλήψεις φίλων της.

Δεν μπορώ να γνωρίζω κατά πόσο κάτι τέτοιο ισχύει, και για να είμαι ειλικρινής, καθόλου δεν το αποκλείω. Αυτή η πτυχή ωστόσο, έστω κι ως πιθανότητα, είναι είδηση που, ναι, πρέπει να απασχολήσει τη δημόσια σφαίρα. Πόσο μάλλον, όταν διατυπώνονται υπόνοιες για τόσο απαίσια σεξιστική αντιμετώπιση από αστυνομικούς, λίγο μόνο καιρό μετά την αποκάλυψη της εγκληματικής τους ανεπάρκειας σε σχέση με τα θύματα του serial killer.

Σε γενικές γραμμές, αισθάνομαι πως κάτι πάει πολύ χί με την υπόθεση του ομαδικού βιασμού. Αισθάνομαι πως λοιδορείται βάναυσα ένα 19χρονο κορίτσι, που ό,τι κι εν έγινε ή δεν έγινε, θα έπρεπε να προστατεύεται. Αυτό κυρίως.


ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: 5 σκληρά μαθήματα από το τραγικό συμβάν της Αγίας Νάπας


Loader