Οι γυναίκες της Κύπρου μέσα από τον φωτογραφικό φακό του National Geographic το 1952

Οι γυναίκες της Κύπρου μέσα από τον φωτογραφικό φακό του National Geographic το 1952

Οι γυναίκες της Κύπρου μέσα από τον φωτογραφικό φακό του National Geographic το 1952
Αναδημοσίευση από τον Κυπριακό Χρονογράφο

Το 1928 το περιοδικό National Geographic βρέθηκε στην Κύπρο για την πραγματοποίηση ενός φωτογραφικού αφιερώματος. Κύριος σκοπός του αφιερώματος ήταν η προβολή του νησιού, οι άνθρωποί του και η καθημερινότητά τους. Το 1952 επέστρεψαν για να ολοκληρώσουν ό,τι είχαν ξεκινήσει.

Το δεύτερο αφιέρωμα ονομάστηκε: «Κύπρος: ένα ειδυλλιακό νησί, σε μία προβληματισμένη θάλασσα». Οι θεματικές κινήθηκαν και αυτήν τη φορά στα ίδια πεδία: άνθρωποι, τοπία, επαγγέλματα, καθημερινότητα. Με την τεχνολογική εξέλιξη και την προσφορά των ζωντανών χρωμάτων, το φλας-μπακ στη δεκαετία του ’50, είναι συναρπαστικό. Ωστόσο, πολύ σημασία δόθηκε στις γυναίκες της Κύπρου, τονίζοντας άλλοτε την ομορφιά τους, την ευγένεια ή τη σκληρή καθημερινότητά τους.

Χρυσό κορδόνι και λαμπερό ύφασμα κοσμούν μια Αμμοχωστιανή ομορφιά μπροστά από την πόρτα ενός ναού. Κάποτε αυτά τα στολίδια ήταν κοινά. Πλέον φοριούνται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις Καλωσορίσατε στην Κύπρο! Μία κοπέλα από τη Γιαλούσα το λέει με γλυκό και νερό. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το γλυκό φρούτο το οποίο πρέπει να βουτήξουν μέσα στο νερό. Οι φιλόξενοι Κύπριοι τρατάρουν όλους τους επισκέπτες με αυτό το ξεχωριστό γλυκό, μέσα στα ευγενικά σπίτια τους Οι γυναίκες του Κόρνου δημιουργούν αγγεία Την Άνοιξη τα λουλούδια καλύπτουν τη χερσόνησο της Καρπασίας. Η μεγάλη κυπριακή δάκτυλος επισημαίνει πάντα τη Μικρά Ασία

Πρώτη δημοσίευση: Κυπριακός Χρονογράφος

Πηγή φωτογραφιών: RetroCyprus

Loader