Τη Δευτέρα όλοι στο σχολείο με μαντήλα

Τη Δευτέρα όλοι στο σχολείο με μαντήλα

Τη Δευτέρα όλοι στο σχολείο με μαντήλα
Καιρός να πάρουν κάποιοι ακατάλληλοι εκπαιδευτικοί ένα γερό μάθημα, δε νομίζετε;

Το περιστατικό με τη Σύρια μαθήτρια που αποβλήθηκε από λύκειο του Στροβόλου επειδή φορούσε μαντήλα είναι απλά το απότοκο μιας κοινωνίας που έχει μάθει να κολλάει στην εμφάνιση γιατί φοβάται ή είναι ανίκανη να μπει στην ουσία. Νομίζετε πως το ντροπιαστικό αυτό συμβάν έχει καμία διαφορά με την ανόητη απαγόρευση κολάν, στενών τζιν, κοντής φούστας, ψεύτικων βλεφαρίδων και άλλων πιθανών φαντασιώσεων στερημένων μεσήλικων ανδρών που φαίνεται ότι λυμαίνονται τη δημόσια εκπαίδευση; Καμία απολύτως. Είναι η ίδια νοσηρή, ψυχαναγκαστική, σχεδόν φασιστική νοοτροπία του ακραίου συντηρητισμού -που κατέχει θέσεις κλειδιά στον δημόσιο βίο δεκαετίες τώρα- να επιβάλλει τις αναχρονιστικές και ξεπερασμένες από την ίδια τη ζωή απόψεις του πάνω στον αδύναμο, τον εξαρτώμενο, εκείνον που υποτίθεται πρέπει να προστατεύσει και καθοδηγήσει ενώ στην πραγματικότητα θέλει να τον υποτάξει, να τον ελέγχει, να τον καταπιέσει.

Ο συγκεκριμένος διευθυντής δεν είναι καινούργιος στο κυνήγι μαθητών για πολιτικές, θρησκευτικές ή σεξουαλικές προτιμήσεις. Παλιά -και γνωστή- καραβάνα στη ρητορική μίσους απλά περιφέρεται από σχολείο σε σχολείο κατά την προσφιλή τακτική του Υπουργείου να κρύβει τα σκουπίδια κάτω απ’ το χαλάκι νομίζοντας ότι καθάρισε. Ο τύπος απέβαλε τη μαθήτρια και στη συνέχεια την κατηγόρησε ενώπιον των συμμαθητών της (που προς τιμήν τους τον γιούχαραν) επειδή απλά... μπορεί. Του δίνει αυτό το δικαίωμα η εξουσία που πηγάζει από τη θέση του, η πίστη του, το (υποτιθέμενο) στάτους που του χαρίζει η ιδιότητα του “διευθυντή” σε μια οπισθοδρομική κοινωνία που ακόμα θαμπώνεται από τίτλους, δοκτοράτα και αξιώματα και φυσικά η επίσης προσφιλής τακτική του Υπουργείου Παιδείας (του Χαμπιαούρη που μοιράζεται τα ίδια ιδεώδη με το ΕΛΑΜ) να... μεταθέτει τον παραπονούμενο μαθητή σε άλλο σχολείο αντί να στέλνει τον άχρηστο εκπαιδευτικό σπίτι του (ναι, αυτό πρότειναν στην αποβληθείσα μαθήτρια όταν προέβη σε καταγγελία στο Υπουργείο).

Ο γνωστός για τις ακραίες θέσεις του εκπαιδευτικός πήγε να τα μπαλώσει μετά προφασιζόμενος ότι η απαγόρευση ισχύει για όλα τα θρησκευτικά σύμβολα στο λύκειο που διευθύνει (και το οποίο προφανώς πιστεύει ότι κληρονόμησε από τον τσιφλικά παππού του) συμπεριλαμβανομένων και των χριστιανικών (σταυροί, κομποσχοίνια κλπ) πράγμα που φαντάζει λίγο οξύμωρο εάν σκεφτεί κανείς ότι το λύκειο ονομάζεται... Αποστόλου Βαρνάβα και εχμ.. η ορθόδοξη χριστιανική πίστη περιλαμβάνεται στη διδακτική ύλη. Δεν πειράζει, δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που κάποιος σε θέση εξουσίας μάς περνά για μαλάκες, εδώ ο Νίκος Αναστασιάδης ορκίζεται πως δεν έχει καμία σχέση με το δικηγορικό γραφείο Νίκος Αναστασιάδης σ’ έναν ρατσιστή διευθυντή λυκείου θα κολλήσουμε;

Είναι καιρός να πάρουν εκείνοι κάποιο μάθημα από σας, έτσι γι’ αλλαγή

Δεν θα διαφωνήσω ότι η μαντήλα είναι ένα καταπιεστικό σύμβολο όχι περισσότερο, αν με ρωτάτε, από τον σταυρό ή την κιπά όμως αυτό έχει να κάνει με τη δική μου, αυστηρά προσωπική, πεποίθηση ότι όλες οι θρησκείες είναι καταπιεστικές, αναχρονιστικές και εχθρικές σε συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων. Όμως είναι ΕΠΙΛΟΓΗ του καθενός να πιστεύει όπου θέλει και να φέρει όποιο θρησκευτικό σύμβολο τον εκφράζει γιατί η ανεξιθρησκία σε συνδυασμό με την ελευθερία της έκφρασης είναι η πεμπτουσία μιας δημοκρατικής, δίκαιης, πολυπολιτισμικής κοινωνίας που σέβεται και προστατεύει όλα τα μέλη της (ή τουλάχιστον εκείνα που δεν θέλουν να τη μετατρέψουν σε κάποια φασιστική δυστοπία τύπου Gilead απ’ το Handmaid’s Tale).

Συνεπώς όλες αυτές οι κραυγές από -υποτίθεται- προοδευτικά μέλη της κοινωνίας που ζητούν απαγόρευση ΟΛΩΝ των θρησκευτικών συμβόλων από τα σχολεία είναι άστοχες, επικίνδυνες και σίγουρα όχι καλύτερες από τον διευθυντή που προφασίστηκε ακριβώς το ίδιο πράγμα άσχετα εάν ο στόχος του ήταν καθαρά η μουσουλμανική μαντήλα (άλλωστε είχε το θράσος να πει στη μαθήτρια ότι “από τη Συρία σας έδιωξαν οι μουσουλμάνοι όχι οι χριστιανοί” - ναι, για τέτοιον ακρογωνιαίο λίθο της δημόσιας εκπαίδευσης μιλάμε).

Η ελευθερία της έκφρασης δεν αφορά μόνο τα σκισμένα τζιν, τις ψεύτικες βλεφαρίδες, τα μακριά μαλλιά ή τις κοντές φούστες αλλά στη δυνατότητα να συνυπάρχουν στην ίδια τάξη και στον ίδιο αυλόγυρο μαντήλες, σταυροί, κιπά, αστέρια του Δαβίδ, τουρμπάνια με αμοιβαίο σεβασμό και αποδοχή (θα έβαζα στο μείγμα και εθνικά σύμβολα αλλά σκέφτηκα να κρατήσω το κείμενο στη σφαίρα του ρεαλισμού). Με τις απαγορεύσεις, τις διαταγές και τους εκφοβισμούς καμιά κοινωνία δεν πήγε ποτέ μπροστά, αντίθετα αυτά είναι χαρακτηριστικά εκείνων που προτιμούν να απαγορεύσουν κάτι ολοκληρωτικά παρά να μάθουν να το σέβονται.

Ευτυχώς η οργισμένη αντίδραση των συμμαθητών της κοπέλας στη μισαλλόδοξη συμπεριφορά του διευθυντή και η απειλή για κινητοποιήσεις τη Δευτέρα εάν δεν απομακρυνθεί ο -εμφανώς ακατάλληλος- εκπαιδευτικός όχι μόνο από το Λύκειο αλλά από τον χώρο της εκπαίδευσης γενικά, δείχνει ότι ακόμα δεν χάθηκε κάθε ελπίδα. Και του αξίζει να πάτε όλοι τη Δευτέρα σχολείο με μαντήλες, τι θα κάνει, δεν μπορεί να σας αποβάλλει όλους.

Α και με κοντές φούστες, ψεύτικες βλεφαρίδες και μπλε μαλλιά, while at it. Είναι καιρός να πάρουν εκείνοι κάποιο μάθημα από σας, έτσι γι’ αλλαγή


ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Anna Wintour δεν τοποθετήθηκε για την μαντήλα, γράφει η Ιωάννα Χριστοδούλου


Loader