Η Anna Wintour δεν τοποθετήθηκε για την μαντήλα

Η Anna Wintour δεν τοποθετήθηκε για την μαντήλα

Η Anna Wintour δεν τοποθετήθηκε για την μαντήλα
“Τι ντεκαντάνς!”, συμπληρώνει η Ντένη Μαρκορά

Κεντρική φωτογραφία από αριστερά-δεξιά: Jackie Onassis Kennedy, Brigitte Bardot και Audrey Hepburn με μαντήλες δυτικού προσανατολισμού και περίτεχνα, επώνυμα, και ακριβούτσικα εμπριμέ.


Ε φίλε, μα… ήταν μπου έγινε ακριβώς;”.

Τα γέριμα. Εννά έχω τζαι τους αλλόθρησκους τους Ταλιμπάν τωρά πας την κκελέ μου, εν με κανούν τα άλλα ούλλα;”.

Ντα, άκου. Έλα ποδά Σάββατο απόγευμα να πιούμε τον καφέ μας, να πω τζαι της μιτσιάς να έρτει με τον παπά της, θα διατάξουμε τζαι μιαν πειθαρχική έρευνα, να καλέσουμε τζαι δημοσιογραφούθκια για δηλώσεις, να φκάλουμε τζαι μιαν φωτογραφία τζαι... έληξε”.

Ρε κουμπαρέ, μα σοβαρομιλάς;”.

Ε φίλε, εχτές ανοίξαμε και εννά έχουμε και τους μιτσιούς του Δημοτικού τη Δευτέρα. Να τελειώνουμε με τούτο μεν μας αρκέψουν τωρά για τα εργοτάξια τζαι τα προγράμματα τζαι να θυμηθούν τζαι τα τετράμηνα. Άσε να γοράσουμε τον καφκά να πάμεν ούλλοι έσσω μας να τελειώνουμε”.

Εντάξει. Ήντα ώρα με θέλεις τζιαμέ;”.


Αγαπησιάρικες δηλωσούλες εδώ.


Είναι μέρες που απλά θα ήθελες να ήσουν μύγα στον τοίχο. Ή τουλάχιστον κοριός σε τηλέφωνο. At least συγγραφέας σε βιβλίο με τίτλο “Crisis Management: The Cypriot Way” και αυτή να ήταν η εισαγωγή σου.

Ατυχές γεγονός” χαρακτηρίστηκε το περιστατικό με την μαθήτρια που φορούσε μαντήλα, ακουλούθησαν “αμοιβαίες εξηγήσεις” και “διαβεβαιώσεις”, όλοι ( ; ) είναι χαρούμενοι και το θέμα “θεωρείται λήξαν”.

Η πρώτη δηλωσούλα απ’ το Twitter λειτούργησε ως πυροσβεστήρας χειρός ενώ ακολούθησε και το βαρύ πυροσβεστικό, φωτογραφικά ενσταντανε (με το “φιλιούνται - αγκαλιάζονται” του Μικρούτσικου Ανδρέα μεγαλώσαμε) και έληξε.

Όπως ανακοινώθηκε, η τελειόφοιτη θα πάει κανονικά (με την μαντήλα) στο σχολείο τη Δευτέρα, γιατί είχε και τσανς να της πούμε “Μπάστα, Σάσα Μπάστα, εν έρκεσαι”.

Μετά την παρωδία της Παρασκευής -και για όσους είχαμε την ευτυχία να συνοδεύσουμε τα τέκνα μας την πρώτη μέρα στα σχολεία- ανακαλύψαμε φτου ξανά απ’ την αρχή την δραματική προσομοίωση των σχολείων με τον στρατό (1-2, 1-2. Παρακαλώ-παρακαλώ. Δεν μιλάμε. ΔΕΝ ΜΙΛΑΜΕ. Όλοι με ηρεμία και απόλυτη τάξη στις γραμμές σας”).

Αυτό. Γιατί στα χρόνια που προηγήθηκαν δεν κατέστη εφικτό να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά ότι άμα είμαστε 700 άνθρωποι στο αίθριο και αναμένουμε οδηγίες, απαιτείται μία άλφα συνεργασία.

Ευτυχώς, όμως, φορούσαν όλοι λευκά, μαύρα και γκρι παπούτσια απ’ ότι πήρε το μάτι μου.

Το γεγονός, βέβαια, ότι κάνουμε χρήση του Twitter για να ηρεμήσουμε τα πλήθη των σόσιαλ αλλά δεν κάνουμε χρήση προγραμμάτων (όπως το Edmodo π.χ.) για να χωρίσουμε τα παιδιά στις τάξεις και τα έχουμε 40 λεπτά κάτω απ’ τον κυπριακό ήλιο φωνάζοντάς έναν-έναν με το όνομά του, θα το πιστώσω στο γενικότερο τεχνολογικό χάσμα που διέπει την εποχή μας (μπλα, μπλα, μπλα).

Κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια, η κυβέρνηση να σπαταλά περισσότερο χρόνο να παίζει χωστό με τα σόσιαλ και συμβατικά μίντια προσπαθώντας να κατευνάσει με, περίτεχνο-δεν-το-λες, crisis management το κοινό για να θεωρείται το θέμα “λήξαν”, παρά σε οτιδήποτε άλλο.

Οι μεν ημέρες που εμείς σπαταλάμε πάνω στις εν λόγω ανοησίες της καθημερινότητας είναι αρκετές και τέρμα πλούσιες για να μας αποπροσανατολίσουν απ’ οτιδήποτε σημαντικό μπορεί να κρατάει περισσότερο από ένα διήμερο. Χρόνια. Δεκαετίες.

Βέβαια, κάθε ευκαιρία είναι μία καλή ευκαιρία για να προκαλέσουμε το κάθε ερπετό εκεί έξω να ξεμυτίσει και να έρπει στα σόσιαλ:Να πάσιν έσσω τους”, “Na sevastoun oti ta sxoleia mas en ellinoorthodoxa” “Γιατή φωρούν μαντείλαις; Να τες φκάλουν”. Ερπετά έτοιμα να πάρουν τα όπλα και να εισβάλουν ως Ηνωμένες Πολιτείες Κύπρου στην Συρία για να εκδυτικοποιήσουν και να λευτερώσουν τα ήθη και τα έθιμα του κόσμου ολάκερου.

Με μαντήλα, με κολάν, με βρασιολούθκια και λοιπά, το σίγουρο είναι ότι και φέτος η πλειονότητα των μαθητών θα πληρώνει από τρία τουλάχιστον απογευματινά φροντιστήρια για να προετοιμαστεί για τις προεισαγωγικές. Οι ίδιοι, από σήμερα μέχρι και τις αρχές Νοεμβρίου και απ’ τις αρχές Μαΐου έως και τις προεισαγωγικές, θα ψήνονται σε αίθουσες-θερμοκήπια. Επιπλεον και πιθανότατα, θα έχουν απέναντί τους και έναν αριθμό εκπαιδευτικών που βαρέθηκαν την δουλειά τους, την ιδρωτίλα της εφηβείας ή νιώθουν να καταπατούνται οι προσωπικές τους εθνικές εξάρσεις και θα συμπεριφέρονται σαν στρατιωτικοί.

Πίσω στην μαντήλα, ας ηρεμήσουμε λιγάκι, κι ας μην αραδιάσουμε ένα κάρο instagram αναρτήσεις από τέρμα επώνυμες και επιφανείς ελληνοορθόδοξες κυρίες με μαντήλες τύπου Jackie O’ σε γιοτ και παραθαλάσσια θέρετρα.

Εξάλλου, ο κάθε σκατόψυχος εκεί έξω που την είδε Devil Wears Prada, και θέλει να σώσει την αισθητική και τον κόσμο μας, μπορεί να ξεχωρίσει ένα ύφασμα Hermès (εξαιρετικό το Cosmographia Universalis embroidered giant scarf στα $6,800, 70% κασμίρι, 30% μετάξι), ναι;

Έλεος δηλαδή με τα φτηνιάρικα υφάσματα που συμβολίζουν οτιδήποτε άλλο εκτός από social status.

Καλό ακαδημαϊκό έτος να ευχηθούμε στην Άλα (έστω κι αν άρχισε ως “fashionable disaster” κορίτσι μου, κάτσε διάβασε τα μαθηματικά σου) και σε όλους τους μαθητές ευχές για ό,τι καλύτερο σύμφωνα με τις δυνατότητές τους.

Για τα υπόλοιπα επικοινωνιακά πολιτικά τερτίπια θα τα λέμε μέσω Twitter.

Όσο για το θέμα των ημερών και για όσους έχουν απολαύσει την Meryl Streep να ενσαρκώνει την Miranda Priestly: Please bore someone else, καλά μου ερπετά.


ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Τη Δευτέρα όλοι στο σχολείο με μαντήλα, γράφει ο Μαρίνος Νομικός


Loader