Η υπερανάπτυξη στην Κύπρο καταστρέφει τη φύση

Η υπερανάπτυξη στην Κύπρο καταστρέφει τη φύση

Η υπερανάπτυξη στην Κύπρο καταστρέφει τη φύση
Ρεπορτάζ ξένων περιβαλλοντιστών για την τρομακτική ανέγερση παράνομων κτηρίων σε προστατευόμενες περιοχές του νησιού μας

Το ρεπορτάζ είναι περσινό, δυστυχώς όμως φέτος έχει γίνει ακόμη πιο επίκαιρο.

Το Brut nature, ο ιστότοπος που το έχει αναρτήσει, περιγράφεται ως μια διαδικτυακή πλατφόρμα που παράγει και δημοσιεύει short επιμορφωτικά videos για τη φύση και το περιβάλλον.

Γινόμαστε διεθνές ρεντίκολο.

Γράφει το ρεπορτάζ:

Στην Κύπρο, η ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων και πολυτελών επαύλεων καθίσταται απειλητική για το το μεσογειακό είδος φώκιας που επιβιώνει στην περιοχή.

Με συνολικό πληθυσμό λιγότερο από 700 φώκιες, το είδος έχει ανακηρυχθεί ως το πιο επικίνδυνο προς εξαφάνιση θηλαστικό στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Οι φώκιες είναι πολύτιμες για την ισορροπία του οικοσυστήματος και το περιβάλλον. Αν δεν τις προστατεύσουμε, οι μελλοντικές γενιές στο νησί δεν θα δουν ποτέ ξανά φώκια στην περιοχή. Οφείλουμε να τις προστατεύσουμε, επισημαίνει η Μαρίνα Μάρκου από το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιας Έρευνας.

Λιγότερες από δέκα φώκιες ζούν σήμερα στις κυπριακές ακτές. Λόγω της έντονης τουριστικής δραστηριότητας, οι περισσότερες έχουν εξαναγκαστεί σε φυγή βρίσκοντας ασφαλές καταφύγιο στις σπηλιές του νησιού.

Με ένα εκατομμύριο μόνιμους κατοίκους, η Κύπρος δέχεται τρία περίπου εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο. Οι τουριστικές κι άλλες κατασκευαστικές υποδομές ανεγείρονται κυρίως στο παραλιακό μέτωπο του νησιού εισβάλλοντας και τεμαχίζοντας τα φυσικά και ασφαλή καταφύγια του είδους.

Έξι νέες πολυτελείς βίλες έχουν ανεγερθεί 25 μόλις μέτρα από θαλασσινές σπηλιές, όπου φώκιες ζούσαν και τις χρησιμοποιούσαν ως το σπίτι τους.

Από την οικονομική κατάρρευση του 2013, η κυπριακή κυβέρνηση ενθαρρύνει ξένες επενδύσεις μέσω ενός προγράμματος πολιτογράφησης, σύμφωνα με τον οποίο ένας ξένος επενδυτής μπορεί να αποκτήσει την ευρωπαϊκή υπηκοότητα εάν ξοδέψει 2,5 εκατομμύρια ευρώ σε ακίνητη περιουσία.

Το πρόγραμμα αυτό έχει επανειλημμένα παραβιάσει πρόνοιες της τουριστικής νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ανησυχούμε για την ακτογραμμή, φοβόμαστε πως αν (σ.σ οι επαύλεις στις θαλασσινές σπηλιές) γίνουν ο κανόνας, δεν θα μείνει τίποτα όρθιο στην περιοχή που είναι προστατευόμενη ως Natura 2000, αναφέρει η Linda Leblanc, δημοτική σύμβουλος της Πέγειας.

Δείτε το:

Loader