Αυτή η πόλη της Ελβετίας έχει εμμονή με τον αριθμό 11

Αυτή η πόλη της Ελβετίας έχει εμμονή με τον αριθμό 11

Αυτή η πόλη της Ελβετίας έχει εμμονή με τον αριθμό 11
Μάθε το γιατί

Στο Σόλοτουρν βρίσκονται 11 εκκλησίες, 11 παρεκκλήσια, 11 σιντριβάνια, 11 πύργοι και 11 μουσεία, ενώ ακόμη κι ένα ρολόι τοίχου στο κέντρο της πόλης μετράει μέχρι την ενδεκάτη ώρα!

Στην ελβετική πόλη Σόλοτουρν ο αριθμός 11 βρίσκεται παντού και αυτό δεν πρόκειται για σύμπτωση, αλλά για κάτι ηθελημένο που ανάγεται στα βάθη των αιώνων. Γιατί στην μικρή πόλη των 16.000 κατοίκων, που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Άαρ, στους πρόποδες των βουνών Γιούρα, έχουν, κατά το BBC, μια περίεργη εμμονή. Το Σόλοτουρν, πρωτεύουσα του ομώνυμου καντονιού πολύ κοντά στην πρωτεύουσα της χώρας, την Βέρνη, ζει και… αναπνέει για το 11, που είναι παντού: στις εκκλησίες, στα σιντριβάνια, στα 11 μουσεία, μέχρι και στις τοπικές παμπ.

Η πρώτη φορά που αναφέρθηκε το 11 ήταν το 1252 όταν στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο της πόλης εξελέγχθηκαν 11 άτομα! Έκτοτε…. όλα κινούνται γύρω από το συγκεκριμένο νούμερο καθώς πολλά κτήρια είναι χτισμένα με βάση αυτό. Για παράδειγμα, ο καθεδρικός ναός του Αγίου Ούρσου χτίστηκε μέσα σε… 11 χρόνια από τον ιταλό αρχιτέκτονα Γκαετάνο Ματέο Πιζόνι, ο οποίος κατάφερε να δημιουργήσει ένα μεγαλείο συμβόλων γύρω από το νούμερο αυτό.

«Ο αρχιτέκτονας είχε εντολή από την τότε κυβέρνηση να συμπεριλάβει τον αριθμό 11. Κι έτσι έκανε. Παντού. Ακόμη και η Αγία Τράπεζα είναι φτιαγμένη από 11 διαφορετικά είδη μαρμάρου» αναφέρει στο βρετανικό δίκτυο η κάτοικος, Τερέζ Στάλιν. Το εντυπωσιακότερο ίσως παράδειγμα της εμμονής με το 11 είναι ένα ρολόι τοίχου στο κέντρο της πόλης όπου… λείπει ο αριθμός 12! Δεν έχει γίνει από ατύχημα στην κατασκευή του, αλλά όντως το 12 έχει παραλειφθεί σκοπίμως από τον κατασκευαστή του κατόπιν… εντολών.

Κάπως έτσι, στην πόλη βρίσκονται 11 εκκλησίες, 11 παρεκκλήσια, 11 σιντριβάνια, 11 πύργοι και 11 μουσεία! Διόλου τυχαίο επίσης πως η τοπική μπύρα ονομάζεται Oufi (δηλαδή 11 στην ντόπια διάλεκτο).

Όσον αφορά την προέλευση της εμμονής αυτής, ένας λαϊκός μύθος μιλάει για «μαγικά ξωτικά» που έρχονταν από το κοντινό βουνό Βίζενστάιν για να ενθαρρύνουν όλους αυτούς που εργάζονταν σκληρά. Έτσι, η υιοθέτηση του αριθμού 11 ή αλλιώς «elf» στη γερμανική γλώσσα (σ.σ. που σημαίνει ξωτικό, αλλά και 11), ήταν ένας τρόπος των κατοίκων να τιμήσουν τους «σωτήρες» τους. Μία άλλη εξήγηση σχετίζεται με τη Βίβλο, καθώς πολλοί ντόπιοι υποστηρίζουν πως το 11 είναι ιερός αριθμός αλλά και προφητικός. Στην αριθμολογία το 11 θεωρείται πως είναι το πιο ευκολονόητο νούμερο και συχνά έχει να κάνει με την πίστη και την τηλεπάθεια. Πάντως, το ρόλο της στο όλο ζήτημα τον έχει παίξει και η γεωπολιτική καθώς το 1481 το Σόλοτουρν έγινε το 11ο καντόνι της Ελβετικής Συνομοσπονδίας και έως τον 16ο αιώνα είχε χωριστεί σε 11 προτεκτοράτα!

Πηγή

Loader