Έρχεται το Νάρκοτεστ και στην Κύπρο

Έρχεται το Νάρκοτεστ και στην Κύπρο

Έρχεται το Νάρκοτεστ και στην Κύπρο
Κοντά μας. Σε ένα δεκαπενθήμερο.

Mέχρι τις 15 Ιανουαρίου, αναμένεται να εφαρμοστεί το νάρκοτεστ όπως δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου.

Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου σε δηλώσεις του στο περιθώριο επίσκεψης στις Κεντρικές Φυλακές, θα πρέπει πρώτα να εκδοθεί διάταγμα μετά από έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου βάσει του οποίου θα εξετάσει τη σχετική πρόταση στη συνεδρία της ερχόμενης Τρίτης 9 Ιανουαρίου. «Μετά την έκδοση του διατάγματος οι αρχές είναι έτοιμες για να τεθεί σε άμεση εφαρμογή το νάρκοτεστ».

«Πρόκειται για ένα μέτρο, η ανάγκη για την εφαρμογή του οποίου έχει προκύψει από τα στοιχεία που τηρούνται για τα τροχαία δυστυχήματα» είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης τονίζοντας ότι το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στην ταχύτητα ή στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης αλλά επεκτείνεται και στις περιπτώσεις οδηγών που έχουν κάνει χρήση ναρκωτικών.

Ο κ. Νικολάου εξήγησε ότι θα γίνεται αξιολόγηση της κάθε περίπτωσης μετά από έλεγχο ο οποίος θα γίνεται. «Δηλαδή μπορεί να σταματήσουν έναν οδηγό για έλεγχο αλκοόλης ή οποιοδήποτε άλλο έλεγχο και απ’ εκεί και πέρα θα μπορεί ο αστυνομικός αξιολογώντας τον συγκεκριμένο οδηγό να του ζητήσει να υποβληθεί σε νάρκοτεστ. Δεν θα είναι καθολικοί (οι έλεγχοι) δηλαδή να εγκατασταθεί σύστημα ελέγχου και όποιος οδηγός περνά να υποβάλλεται σε αυτό τον έλεγχο».

Παράλληλα, ο κ. Νικολάου διευκρίνισε ότι το σύστημα ελέγχου είναι παρόμοιο με εκείνο του άλκοτεστ μόνο που σε αυτή την περίπτωση θα χρησιμοποιείται το σάλιο αντί ο αέρας εκπνοής και με αυτόν τον τρόπο το σύστημα θα καταδεικνύει κατά πόσο κάποιος έκανε χρήση ναρκωτικών.

Σε περίπτωση που υπάρχει αμφισβήτηση τότε θα γίνεται εξέταση του δείγματος σάλιου σε σύγχρονα μηχανήματα ελέγχου, τελευταίας τεχνολογίας, που έχουν εγκατασταθεί στο Γενικό Χημείο του Κράτους.

Πηγή

Loader