Πόσο ανδροκεντρικές και πόσο μισογύνικες είναι οι διαφημίσεις γύρω μας;

Πόσο ανδροκεντρικές και πόσο μισογύνικες είναι οι διαφημίσεις γύρω μας;

Πόσο ανδροκεντρικές και πόσο μισογύνικες είναι οι διαφημίσεις γύρω μας;
Σχετικό event αύριο στη Λευκωσία στο πλαίσιο της ΣΕΖΟΝ

Οι διαφημίσεις αφηγούνται μια ιστορία. Μια ιστορία για το ποιοι/ες είμαστε αλλά και ποιοι/ες θέλουμε να είμαστε. Επίσης αφηγούνται μια έμφυλη ιστορία για το ποιοι/ες πρέπει να είμαστε ως άντρες και γυναίκες στην κοινωνία και στον κόσμο, σημειώνεται στην εισαγωγική πρόταση της πρόσκλησης για την παρουσίαση που διοργανώνεται αύριο, Τετάρτη, 5 Ιουνίου, στη Στέγη Χόρου Λευκωσίας.

Την παρουσίαση θα συντονίσει η ακαδημαικός Αλεξία Παναγιώτου.

Γράφει η πρόσκληση:

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες δεν ταυτίζονται με αυτά που βλέπουν στις διαφημίσεις — και γιατί να περιμένουμε κάτι τέτοιο; Οι περισσότερες διαφημίσεις δείχνουν τις γυναίκες υπό την οπτική των αντρών, μόνο 3% των γυναικών εμφανίζονται σε ηγετικές θέσεις και μόνο το 1% των γυναικών στις διαφημίσεις απεικονίζονται ως ηρωίδες ή ως άτομα ικανά να λύνουν προβλήματα.

Υπάρχει όμως ελπίδα;

Σ’ αυτή την παρουσίαση, η Αλεξία Παναγιώτου εστιάζει όχι μόνο στην ανδροκεντρική, πιθανά μισογυνιστική ιστορία που αφηγούνται συχνά οι διαφημίσεις, αλλά και πώς θα μπορούσαμε να αλλάξουμε αυτή την αφήγηση.

Είναι δυνατή η «απο-στερεοτυποποίηση» χρησιμοποιώντας ακριβώς τα ίδια μέσα; Αν αποδεχτούμε ότι τα άτομα που εργάζονται στο χώρο των διαφημίσεων και δημιουργικών μέσων έχουν αναμφίβολα τη δύναμη να επηρεάσουν νοοτροπίες και κοινωνίες, πώς μπορούν να το πράξουν με θετικό τρόπο; Πώς μπορούμε να διασπάσουμε τις κυρίαρχες αφηγήσεις, να τις απο-συνθέσουμε και να τις ξανα-συνθέσουμε;

Πληροφορίες 99602428, 96500767

Είσοδος ελεύθερη. Εισφορές ευπρόσδεκτες.

Αλεξία Παναγιώτου, Πανεπιστήμιο Κύπρου

Η Αλεξία Παναγιώτου είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Δημόσιας Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Συμπλήρωσε τις βασικές της σπουδές στα Οικονομικά και τις Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Stanford των ΗΠΑ, από το οποίο κατέχει επίσης και μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Διοικητική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακός απόφοιτος της Σχολής Δημόσιας Πολιτικής του Πανεπιστημίου Harvard, γνωστή ως Kennedy School of Government, ενώ το διδακτορικό της, επίσης από το Πανεπιστήμιο Harvard, επικεντρώθηκε σε θέματα πολιτισμικής ψυχολογίας. Στο Πανεπιστήμιο Κύπρου διδάσκει από το 2002. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται γύρω από τη φεμινιστική ανάλυση οργανισμών, φύλο και εργασία, την αντιπροσώπευση του μάνατζμεντ και των μάνατζερς στη μαζική κουλτούρα, το ρόλο του παράδοξου στην οργανωσιακή ζωή, και τη σημασία του συμβολισμού και της γλώσσας στον οργανωσιακό χώρο. Η κ. Παναγιώτου έχει δημοσιεύσει την ερευνητική της δουλειά σε πολλά επιστημονικά περιοδικά του κλάδου των Οργανωσιακών Σπουδών αλλά και σε αρκετά βιβλία. Η κ. Παναγιώτου έχει παράλληλα και μια εκτενή ακτιβιστική δράση στον μη-κυβερνητικό τομέα, ειδικά σε θέματα φύλου και ισότητας, και έχει εργαστεί σε ΜΚΟ τόσο στην Κύπρο όσο και στις ΗΠΑ. Στην Κύπρο εργάστηκε σαν εθελόντρια και εκπαιδεύτρια του Κέντρου Άμεσης Βοήθεια και μέρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια, ενώ ασχολήθηκε ενεργά και με την ίδρυση του πρώτου καταφυγίου για θύματα ενδο-οικογενειακής βίας το 1995. Από το 2002 μέχρι το 2008 διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικού Φύλου (MIGS), με το οποίο συνεχίζει να συνεργάζεται.

Loader