Η Σαντορίνη δεν αντέχει άλλο υπερτουρισμό

Η Σαντορίνη δεν αντέχει άλλο υπερτουρισμό

Η Σαντορίνη δεν αντέχει άλλο υπερτουρισμό
Οι επισκέπτες στη Σαντορίνη έχουν ξεπεράσει τις δυνατότητες του νησιού

Η Σαντορίνη δεν μπορεί πλέον να διαχειριστεί τις αυξανόμενες ροές επισκεπτών αφού η ικανότητα φιλοξενίας έχει εξαντληθεί.

Αποτέλεσμα αυτού είναι να δοκιμάζονται υπαρξιακά και πολιτισμικά οι τοπικές κοινότητες και να υποβαθμίζεται το ίδιο του τουριστικό προϊόν, παρά την εύρωστη οικονομική δραστηριότητα που δημιουργεί για το νησί ο τουρισμός.

Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρει ότι αυτό "... θα μπορούσε να θέσει το μέλλον του προορισμού σε κίνδυνο" και ότι "Είναι απαραίτητη η εφαρμογή αποτελεσματικών πολιτικών (...) προκειμένου να αμβλυνθούν οι αρνητικές συνέπειες του υπερτουρισμού για την τοπική κοινωνία".


ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ: Πότε έγινε η έκρηξη στο ηφαίστειο της Σαντορίνης;


Τα στοιχεία που δημοσιεύει η μελέτη για τη Σαντορίνη είναι αποκαλυπτικά.

Μιλάει για 5,5 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις το 2017 σε σύγκριση με 3,3 εκατομμύρια το 2012 (+ 66%) και συνολικές αφίξεις 2 εκατομμυρίων επισκεπτών.

Η Σαντορίνη το 2018 είχε 474 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων και 749.286 επιβάτες, έναντι 406 αφίξεων και 620.570 επιβατών το 2017.

Οι αριθμοί αυτοί των επιβατών κρουαζιερόπλοιων σημαίνουν περισσότερους από 2.000 επισκέπτες κρουαζιερόπλοιων ημερησίως, που φτάνουν ακόμα και τα 18.000 άτομα ανά ημέρα κατά την υψηλή περίοδο.

"Η ανάρμοστη συμπεριφορά τουριστών στη Σαντορίνη έχει αναφερθεί ως ένα κρίσιμο πρόβλημα" σημειώνει η μελέτη της TRΑN Committee. Η συνολική συμφόρηση είναι πρόβλημα για τους ίδιους τους τουρίστες, ενώ προβλήματα υπάρχουν στη διάθεση των αποβλήτων, της περιβαλλοντικής υποβάθμισης, την έλλειψη νερού και ενέργειας κ.ά.

Στη Σαντορίνη δοκιμάζονται σκληρά όχι μόνον οι ίδιοι οι τουρίστες με την ταυτόχρονη συγκέντρωσή τους ελέω κρουαζιέρας σε σημεία με ιδιαίτερα περιορισμένη φέρουσα ικανότητα, αλλά και οι υποδομές του νησιού (όπως δρόμοι, λιμάνια, αεροδρόμιο) και τα δίκτυα κοινής ωφελείας, οι πολιτισμικές και άλλες παραδόσεις του νησιού, η ίδια η τοπική κοινωνία και οι εποχικά μη γηγενείς εργαζόμενοι και οι παραδοσιακές καλλιέργειες, των οποίων οι εκτάσεις έχουν θυσιαστεί για την ανάπτυξη τουριστικών και άλλων συναφών συγκροτημάτων και κτιρίων.

Οι ίδιοι οι κάτοικοι απειλούνται με εκτόπιση και αυτό αποδίδεται στην ανεξέλεγκτη επέκταση των μισθώσεων τύπου Airbnb. Στην έκθεση που έγινε για λογαριασμό της TRAN Committee του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου γίνεται ειδική αναφορά στον πολλαπλασιασμό των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων της Airbnb στη Σαντορίνη.

Υπερτουρισμός

Μπορεί να μιλάμε για ανάπτυξη, όμως δεν κοιτάζουμε την άλλη πλευρά του φεγγαριού, όπου οι συνέπειες του υπερτουρισμού είναι μεγαλύτερες.

Περιβαλλοντική υποβάθμιση, κατάρρευση των βασικών υποδομών, πληθωρισμός (εκτόξευση των τιμών σε βασικά αγαθά και στις τιμές των ακινήτων), εμπορευματοποίηση της πολιτισμικής ταυτότητας των κατοίκων, απώλεια των κοινών αγαθών, καθιέρωση μισθών γαλέρας για τους εποχικά εργαζόμενους στην τουριστική βιομηχανία.

Σε πολλές πόλεις έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους κινήματα πολιτών που διεκδικούν την επανάκτηση της πόλης τους. "Τουρίστες, δεν είστε ευπρόσδεκτοι" είναι το σύνθημα που όλο και πιο συχνά αναγράφεται στους τοίχους της Βαρκελώνης, που στενάζει από τον υπερτουρισμό. 30 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις το 2017 σε μια πόλη με πληθυσμό 1.625.000 κατοίκους.

Ομως και στη Βενετία, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα: το κέντρο της πόλης, με 55.000 κατοίκους, το επισκέπτονται κάθε χρόνο 10 εκατομμύρια τουρίστες, με άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους ζωής, την επέλαση του airbnb, την τεράστια αύξηση των ενοικίων και τελικά την εγκατάλειψη της πόλης από τους μόνιμους κατοίκους και τη μετατροπή της σε αποικία τουριστών.

Στην Ελλάδα, η Σαντορίνη είναι αυτή που πληρώνει το μεγαλύτερο τίμημα.

Με πληροφορίες από Money Tourism

Loader