Στο μεταξύ, υπάρχουν κι άλλα ετοιμόρροπα κτήρια στην παλιά Λευκωσία

Στο μεταξύ, υπάρχουν κι άλλα ετοιμόρροπα κτήρια στην παλιά Λευκωσία

Στο μεταξύ, υπάρχουν κι άλλα ετοιμόρροπα κτήρια στην παλιά Λευκωσία
Jesus Christ

Πιθανότατα κάποια άτομα χρησιμοποιούσαν αυτό το σπίτι ως στέγη τους ανέφερε ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής.

Υπάρχουν άτομα στην περιοχή τα οποία πιθανότατα χρησιμοποιούν σαν στέγη την συγκεκριμένη κατοικία τόνισε σε δηλώσεις του ο Διευθυντής της πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μάρκος Τράγκολας, ο οποίος έσπευσε στο σημείο (στην οδό Ιπποκράτους, απέναντι από το Καυτό Σκυλί) όπου κατέρρευσε η παλιά κατοικία στην Παλιά Λευκωσία.

Ο διευθυντής ανέφερε ότι ότι έγιναν έρευνες δύο φορές και δεν εντοπίστηκε το οτιδήποτε. Είπε ότι στην περιοχή υπήρχαν άτομα που χρησιμοποιούσαν ως στέγη το σπίτι. Γι’ αυτό κλήθηκε η ΕΜΑΚ με ανιχνευτικούς σκύλους ενώ έγινε διπλή έρευνα.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Δήμου Λευκωσίας κ. Μάκης Νικολαίδης, ανέφερε σε δήλωση του στα ΜΜΕ ότι ο ιδιοκτήτης ενημερώθηκε από τον Δήμο για την επικινδυνότητα του κτηρίου. «Ενημερώσαμε τον ιδιοκτήτη για την επικινδυνότητα. Πρέπει να υπάρχει νόμος που να επιβάλλει στους ιδιοκτήτες είτε την επιδιόρθωση είτε την κατεδάφιση. Υπάρχει συμπλήρωσε αριθμός τέτοιων κτιρίων στην πόλη».

Η οικοδομή, που βρίσκεται στην οδό Ιπποκράτους, είναι πλινθόκτιστη και είχε καεί πριν από αρκετά χρόνια.

Η οδός Ιπποκράτους έχει κλείσει για την τροχαία κίνηση, αφού μέρος της οικοδομής έχει πέσει στο δρόμο.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέας Κεττής, είπε ότι αυτή την ώρα γίνεται έρευνα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία με τη χρήση θερμικής κάμερας, ενώ σημείωσε πως στη σκηνή έσπευσαν μέλη της ΕΜΑΚ με τους ανιχνευτικούς σκύλους και ερευνούν το σημείο αν υπάρχει κάποιος εγκλωβισμένος.

«Θα ξεκινήσουμε σιγά σιγά να μετακινήσουμε τα μπάζα, ούτως ώστε να εξασφαλίσουμε και να διασφαλίσουμε ότι δεν υπήρξε οποιοδήποτε άτομο εντός του κτιρίου», είπε ο κ. Κεττής.

Σημείωσε, παράλληλα, ότι δεν κινδυνεύουν παρακείμενες υποδομές.

«Σημαντικός αριθμός κτιρίων στην Κύπρο έχει ανεγερθεί πριν την εφαρμογή του κυπριακού σεισμικού κώδικα και τη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής επίβλεψης» αναφέρει από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ Στέλιος Αχνιώτης.

Τούτο, αναφέρει, «σε συνδυασμό με την έλλειψη της κουλτούρας συντήρησης των οικοδομών θα αυξάνει τις επικίνδυνες οικοδομές, και θα κάνει συχνότερη την απροειδοποίητη κατάρρευση τους θέτοντας σε κίνδυνο περιουσίες και ανθρώπινες ζωές».

Ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ εκφράζει επίσης τη θέση ότι «τα υφιστάμενα νομοθετικά εργαλεία για τις επικίνδυνες οικοδομές είναι πυροσβεστικά και ανεπαρκή καθώς αφορούν το στάδιο στο οποίο η οικοδομή έχει ήδη καταστεί επικίνδυνη, σημείο όπου συχνά ο ιδιοκτήτης εν απουσία αποτελεσματικών μέτρων επιβολής, δεν έχει κίνητρο για να λάβει μέτρα προς άρση της επικινδυνότητας».

«Η θεσμοθέτηση της τακτικής επιθεώρησης οικοδομών στοχεύει στην έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη καταστάσεων πριν τα κτίρια καθιστούν επικίνδυνα», σημειώνει.

Σύμφωνα με τον ίδιο «είναι εξίσου σημαντικό να σημειωθεί ότι η νομοθεσία θα πρέπει να δίνει τη δυνατότητα στις αρμόδιες τοπικές αρχές για άμεση επέμβαση και λήψη των απαραίτητων μέτρων, σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης δεν ανταποκρίνεται στη στοιχειώδη υποχρέωση του για αποκατάσταση της οικοδομής του».

Πηγή

Loader