Θερμοκρασίες ρεκόρ σε ολόκληρο τον πλανήτη

Θερμοκρασίες ρεκόρ σε ολόκληρο τον πλανήτη

Θερμοκρασίες ρεκόρ σε ολόκληρο τον πλανήτη
Από τα 50αρια του Πακιστάν, μέχρι τις λιωμένες στέγες στη Βρετανία και τους νεκρούς στον Καναδά, ο πλανήτης γίνεται ολοένα θερμότερος

Ένας κόκκινος και καυτός πλανήτης είναι η Γη τις τελευταίες μέρες, αφού τόσο στα ήπια κλίματα της Ιρλανδίας, της Σκωτίας και του Καναδά, όσο και στη διαχρονικά καυτή [διπλής] Μέση Ανατολή, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών σε πάρα πολλές τοποθεσίες του Βόρειου Ημισφαιρίου σημειώθηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Και παρότι κανένα από αυτά τα καυτά ρεκόρ δεν μπορεί να αποδοθεί μεμονωμένα στην υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή, στο σύνολό τους, επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις των ειδικών για αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων σε έναν ολοένα και πιο θερμό κόσμο.

Την προηγούμενη εβδομάδα στη βόρεια Αμερική ένας «τεράστιος θερμός θόλος», αναφέρει χαρακτηριστικά η Washington Post, κάλυψε τα ανατολικά 2/3 των ΗΠΑ και τον νοτιοανατολικό Καναδά ενώ πέρα από την αφόρητη ζέστη, οι άνθρωποι έπρεπε να αντιμετωπίσουν και τα ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά υγρασίας. Στο Μόντρεαλ, για παράδειγμα, στις 2 Ιουλίου ο υδράργυρος έφτασε στους 36,6 βαθμούς Κελσίου, που αποτελεί την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί τα τελευταία 147 χρόνια στην καναδική μεγαλούπολη.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στον Καναδά έκανε 35 βαθμούς και άνθρωποι πεθαίνουν

Στην Ευρώπη αυτοί που επλήγησαν περισσότερο ήταν οι Ιρλανδοί και οι Βρετανοί που είδαν ακόμα και δρόμους και σκεπές, όπως μετέδωσε το Weather Channel, να λιώνουν από τις ιστορικά υψηλές θερμοκρασίες με το θερμόμετρο στις 28 Ιουνίου να δείχνει 31,9 βαθμούς στη Γλασκώβη, 32 βαθμούς στο Σάνον της Ιρλανδίας και 29,5 βαθμούς στο Μπέλφαστ. Όσον αφορά την ασιατική επικράτεια, αρκεί να αναφερθεί μόνον ότι στην Τιφλίδα, προχθές, Τετάρτη, είχε 40,5 βαθμούς, που αποτελεί θερμοκρασία ρεκόρ για την πρωτεύουσα της Γεωργίας ενώ στο Ερεβάν της Αρμενίας στις 2 Ιουλίου ο υδράργυρος έφτασε στους 42 βαθμούς.

Όλα αυτά τα ρεκόρ προστίθενται σε μια ολοένα αυξανόμενη λίστα με σημαντικά καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν κατά τους τελευταίους 15 μήνες ανά την υφήλιο, επισημαίνεται στο ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας, σε έναν πλανήτη ο οποίος γίνεται ολοένα και πιο θερμός καθώς αυξάνονται οι συγκεντρώσεις των αερίων του θερμοκηπίου εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Πρόσφατα, για παράδειγμα, καταγράφηκε στο Πακιστάν η υψηλότερη θερμοκρασία, 50,2 βαθμοί, που έχει σημειωθεί ποτέ στη Γη κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα του καλοκαιριού.

Στο Ντάλας τον μήνα Νοέμβριο ο υδράργυρος δεν είχε φτάσει ποτέ στους 32,2 βαθμούς αλλά έγινε και αυτό, και, μάλιστα, τρεις φορές, πέρυσι. Επίσης το 2017 στο Αβάζ του Ιράν η θερμοκρασία εκτοξεύτηκε στους 53,7 βαθμούς. Υψηλότερη θερμοκρασία δεν έχει καταγραφεί ποτέ στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Loader