Ένα απ' τα άξια παιδιά της ιταλικής street art έρχεται στην Κύπρο

Ένα απ' τα άξια παιδιά της ιταλικής street art έρχεται στην Κύπρο

Ο Millo μιλά στην AVANT GARDE

Ένα απ' τα άξια παιδιά της ιταλικής street art έρχεται στην Κύπρο
Ένας εξαιρετικός καλλιτέχνης που ξεχωρίζει στο κόσμο της τέχνης του δρόμου.

Κεντρική φωτογραφία: "Rivoluzione", Αγία Πετρούπολη, Ρωσία, 2017


Ο Millo έχει σπουδάσει αρχιτεκτονική και εξ όσων φαίνεται, αυτό έχει επηρεάσει την καλλιτεχνική του δραστηριότητα. Η θεματολογία του είναι εμπνευσμένη από την καθημερινή ζωή και το αστικό τοπίο κι εμείς αναμένουμε να δούμε το έργο του που θα κοσμήσει την Πάφο. 

Από πότε ασχολείσαι με την Τέχνη; Από παιδί και υπάρχουν ακόμα κάποια σημεία στο σπίτι της γιαγιάς μου όπου έχω αφήσει τα... σημάδια μου από πέντε χρονών.


ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΙ ΑΥΤΟ: Το κυπριακό κοινοβούλιο είναι το μοναδικό -ίσως- στον κόσμο που διαθέτει mural


Τι ήταν αυτό που νομίζεις πως σε ώθησε στην Τέχνη; Μάλλον ο τόπος που μεγάλωσα. Είχε σημαντική βαρύτητα για μένα ως παιδί. Με βοήθησε να επικεντρωθώ στο σχέδιο γιατί η αλήθεια είναι πως δεν υπήρχε και κάτι άλλο να κάνω εκείνη την περίοδο στον συγκεκριμένο τόπο. Στα 18 μου μετακόμισα και η κουλτούρα της νέας πόλης, που ήταν πολύ πιο ζωντανή, με ώθησε να νιώσω πιο ελεύθερος και να πειραματιστώ. Εκεί, μέσα απ' τις σκηνές της πόλης και τις μεγάλες, ορατές επιφάνειες, εντόπισα τον χώρο για να αναδείξω την τέχνη μου.

"*Keep me*", Jyväskylä, Finland, 2017 "*Never far enough*", Santander, Spain, 2017 "*Closer*", Los Angeles, Usa, 2017

Πότε έφτιαξες το πρώτο σου mural σε δημόσιο χώρο; Το 2010, στην Ιταλία. Καλέστηκα να δημιουργήσω σε μία μεγάλη επιφάνεια μίας μικρής ιταλικής πόλης.

Στόχος μου είναι να προσδώσω νόημα σ' αυτό που θέλω να επικοινωνήσω και να το αποδώσω

Και ποια ήταν η έμπνευσή σου; Το γεγονός ότι είχα μετακινηθεί απ' την μικρή επιφάνεια του καμβά σε μία μεγάλη επιφάνεια ήταν ήδη μία έμπνευση. Εκείνη την περίοδο η έρευνά μου επικεντρωνόταν στην σχέση μεταξύ ανθρώπου και χώρου. Οι άνθρωποι ως τεράστιες φιγούρες και το χαοτικό αστικό τοπίο.

Πώς εξελίχθηκε η αισθητική σου με τα χρόνια; Κοιτάξτε, κατά τα πρώτα χρόνια της δουλειάς μου τα μεγέθη πάνω στα οποία δούλευα ήταν διαφορετικά. Αυτό άλλαξε και μαζί και το γεγονός ότι έχει προστεθεί χρώμα στα έργα μου. Ο λόγος που πήρα αυτή την απόφαση ήταν διότι ήθελα να υπογραμμίσω τα μηνύματα που επιθυμούσα να μοιραστώ μέσα από την δουλειά μου. Στόχος μου δεν είναι σίγουρα να διαφοροποιήσω το καλλιτεχνικό μου στιλ αλλά να προσδώσω νόημα σ' αυτό που θέλω να επικοινωνήσω και να το αποδώσω.

"*Never Give Up*", Santiago, Chile, 2016 "*Love Prisoners*", Águeda, Portugal, 2016 "*Unsticker*", Vienna, Austria, 2015

Τι σε εμπνέει αυτό το διάστημα; Ανέκαθεν έβρισκα έμπνευση στα ίδια πράγματα. Αφήνομαι στο περιβάλλον το οποίο ζω γιατί ανέκαθεν αποτελούσε πηγή έμπνευσης για μένα. Είναι κι άλλα βέβαια όπως, για παράδειγμα, κάτι που θα ακούσω στο ραδιόφωνο ή στις ειδήσεις, μία απλή καθημερινή εικόνα από μία επίσκεψη στην υπεραγορά ή ακόμα και μία καθιερωμένη νυχτερινή βόλτα.

Έχω την εντύπωση πως οι street artists έχουμε ένα κοινωνικό ρόλο να διαδραματίσουμε

Ποιος είναι ο ρόλος του καλλιτέχνη στην κοινωνία; Έχω την εντύπωση πως οι street artists έχουμε ένα κοινωνικό ρόλο να διαδραματίσουμε. Ξέρετε, τα πλείστα φεστιβάλ που είναι αφιερωμένα στην τέχνη του δρόμου δεν ολοκληρώνονται αφότου ένας καλλιτέχνης ολοκληρώσει το έργο του. Τα πλείστα διατηρούν το έργο εκεί, στην επιφάνεια και στον χώρο για να αναδεικνύει την περιοχή. Θεωρώ πως είναι σημαντικό το γεγονός πως ένα έργο έχει την ιδιότητα να μεταλλάσσει την αντίληψή μας για ένα χώρο και να τον βελτιώνει. Να την διαφοροποιεί δηλαδή μέσα από ένα τρόπο καλλιτεχνικό.

"*Puke City #01*", London, Uk, 2013

Τι σε φέρνει στην Κύπρο; Είχα δεχτεί πρόσκληση από τον Γιάννη Σακέλλη για να λάβω μέρος στο Street Art Square. Σκοπός είναι η προβολή της τέχνης του δρόμου στο πρόσφατα ανακαινισμένο και αναβαθμισμένο ιστορικό κέντρο της Πάφου, που είναι και η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017. Πολύ σύντομα θα δείτε την δουλειά μου και από κοντά.

Μετά απ' την Πάφο, ποια είναι τα πλάνα; Με την ολοκλήρωση του πρότζεκτ στην Κύπρο θα ταξιδέψω τον επόμενο μήνα στην Κίνα όπου είμαι καλεσμένος για να δημιουργήσω για ένα πολιτιστικό πρότζεκτ εκεί.

Δες την δουλειά του Millo εδώ. 

Loader