Μακρόν: «Τα χειρότερα πέρασαν, τα μεγαλύτερα ταλέντα θα την ανοικοδομήσουν»

Μακρόν: «Τα χειρότερα πέρασαν, τα μεγαλύτερα ταλέντα θα την ανοικοδομήσουν»

Μακρόν: «Τα χειρότερα πέρασαν, τα μεγαλύτερα ταλέντα θα την ανοικοδομήσουν»
Οι πρώτες δηλώσεις του Γάλλου προέδρου

Στην πρώτη του ζωντανή δήλωση προέβη λίγο πριν τη μία τα ξημερώματα ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανούελ Μακρόν.

«Είναι μια ατέλειωτη τραγωδία. Όλο το ένθος εκφράζει την ευγνωμοσύνη του απέναντι στους πυροσβέστες. Ευτυχώς τα χειρότερα έχουν αποφευχθεί, η μάχη όμως ακόμα δεν κερδίθηκε. Η δομή του κτηρίου ωστόσο σώθηκε. Απόψε θέλω όλοι να είμαστε ενωμένοι με τους καθολικούς στη Γαλλία και σε όλο τον κόσμο. Σκέφτομαι τους Παριζιάνους, τους κατοίκους του Παρισιού, η σκέψη μου είναι δίπλα στον καθεδρικό τους ναό και όχι μόνο.

Για όλους τους Γάλλους, η Notre Dame είναι η ιστορία μας, η λογοτεχνία μας, η φαντασία μας, το επίκεντρο της ζωής μας. Το επίκεντρο όπου όλες οι αποστάσεις μετρώνται. Είναι βιβλία, είναι πίνακες ζωγραφικής, είναι καθεδρικός ναός όλων των Γάλλων. Είναι η Iστορία μας και αυτή τη στιγμή φλέγεται.

η Notre Dame είναι η ιστορία μας, η λογοτεχνία μας, η φαντασία μας, το επίκεντρο της ζωής μας

Αντιλαμβάνομαι τη λύπη σας, αντιλαμβάνομαι την ταραχή σας και απόψε θέλω να ακούσετε ένα λόγο ελπίδας. Πρέπει να καμαρώνουμε για όλους τους πυροσβέστες που αγωνίστηκαν για να μην έρθουν τα χειρότερα και που κατάφεραν να υπερασπιστούν τον περίφημο αυτό ναό που κτίστηκε πριν 800 χρόνια.

Σας λέω με κάθε βεβαιότητα πως ο ναός θα αποκατασταθεί. Θα απευθυνθούμε σε όλους και θα ζητήσουμε από τα καλύτερα ταλέντα παγκοσμίως να συνδράμουν. Είμαστε οι πρώτοι που θα την φτιάξουμε γιατί αυτό ζητεί η Ιστορία μας. Είναι το βαθύτερο πεπρωμένο μας».

«Νotre Drame» που σημαίνει «το δράμα μας» θα γράφει το εξώφυλλο της Liberation την Τρίτη το πρωί.

Loader