Ο Υπουργός Γεωργίας θέλει να εμπλακεί ενεργά στις δεντροφυτεύσεις

Ο Υπουργός Γεωργίας θέλει να εμπλακεί ενεργά στις δεντροφυτεύσεις

Ο Υπουργός Γεωργίας θέλει να εμπλακεί ενεργά στις δεντροφυτεύσεις
Φανταστικά νέα

Συντονιστικό ρόλο του κινήματος των δεντροφυτεύσεων θέλει να αναλάβει ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής.

Σύμφωνα με δηλώσεις του στην εφημερίδα Πολίτης, ο υπουργός είπε πως θα ζητήσει το πράσινο φως από το Υπουργικό Συμβούλιο για να αναλάβει συντονιστικό ρόλο του ελπιδοφόρου κινήματος πολιτών, που μέσα σε λίγες μόνο μέρες έχει μεγαλώσει εκπληκτικά και επεκταθεί αστραπιαία σε ολόκληρη την Κύπρο. Η αρχή έγινε πριν τρεις εβδομάδες στη Λευκωσία και σε χρόνο ντετέ ακολούθησαν όλες οι υπόλοιπες πόλεις

Δεδομένου, εξήγησε ο κ. Καδής, ότι το μεγαλύτερο μέρος των δεντριλίων που θα απαιτηθεί για να υλοποιηθούν αυτά τα προγράμματα θα προέλθουν από τα δασικά φυτώρια του Τμήματος Δασών, το υπουργείο θα πρέπει να έχει ενεργό ρόλο, αφενός για να μπορεί να παράξει αυτά τα δέντρα και αφετέρου για να παρέχει την κατάλληλη τεχνογνωσία τόσο κατά τη διάρκεια των δεντροφυτεύσεων όσο και μετά για τη συντήρησή τους.

Όπως του μετέφεραν ειδικοί στο Τμήμα Δασών, εάν δεν υπάρχει η σωστή παρακολούθηση των δέντρων τα πρώτα χρόνια της ζωής τους υπάρχει ο κίνδυνος το 60-70% από αυτά να αποξηρανθεί. «Αισθανόμαστε ότι έχουμε την ευθύνη να καθοδηγήσουμε τους πολίτες τόσο στο πώς θα προχωρήσουν στις δεντροφυτεύσεις όσο και στις επιλογές των δέντρων. Να είναι ντόπια δέντρα, προσαρμοσμένα στις απαιτήσεις της Κύπρου, να είναι δηλαδή ξηροθερμικά φυτά για να έχουν και πολύ λιγότερες ανάγκες σε νερό και σε απαίτηση συντήρησης».


ΔΙΑΒΑΣΕ: «Η ιδέα είναι απλή


Μέχρι πέρσι τα διαθέσιμα κονδύλια για την καθαρή παραγωγή δεντυλίων ανέρχονταν σε 60 χιλιάδες ευρώ, δήλωσε ο κ. Καδής. Φέτος, έχουν αυξηθεί στις 130 χιλιάδες ευρώ και για το 2020 ο προϋπολογισμός θα αυξηθεί στις 300 χιλιάδες ευρώ. Γίνονται επίσης σοβαρές σκέψεις, σύμφωνα με τον κ. Καδή, να αυξηθούν τα δασικά φυτώρια -τα οποία βρίσκονται στην Αθαλάσσα, στα Πλατάνια και στον Σταυρό της Φώκας- από τρία σε τέσσερα. Με βάσει τις διαθέσιμες πληροφορίες το 2016 υπήρχαν 180 χιλιάδες φυτά ως αποθεματικό στα φυτώρια, αλλά εάν λάβει κανείς υπόψη ότι σε παλαιότερες εποχές η Κύπρος παρήγαγε μέχρι και 1 εκατ. δέντρα, η δυναμική που υπάρχει είναι μεγάλη.

«Ό,τι χρειαστεί θα το παράξουμε», επεσήμανε ο κ. Καδής, ο οποίος καταλήγοντας τόνισε πως και η προσπάθεια του Τμήματος Δασών είναι να προχωρήσει πιο εντατικά σε αναδασώσεις.


ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΕΔΩ


Loader