Ποιο είναι το στόρι πίσω από το Bohemian Rhapsody;

Ποιο είναι το στόρι πίσω από το Bohemian Rhapsody;

Ποιο είναι το στόρι πίσω από το Bohemian Rhapsody;
Το ακούς αλλά... ξέρεις;

Πολλά είναι τα τραγούδια που έχουν σημαδέψει ανεξίτηλα τον 20ο αιώνα. Όμως κάποια από αυτά ξεχωρίζουν. Ένα από αυτά είναι και το Bohemian Rhapsody. Ο ύμνος των Queen, κυκλοφόρησε 43 χρόνια πριν, στις 31 Οκτωβρίου του 1975. Οι κριτικές προέβλεπαν τότε παταγώδη αποτυχία και ότι το τραγούδι δεν θα είχε πωλήσεις. Ωστόσο, με τα έξι λεπτά της διάρκειάς του, τις αλλαγές του ρυθμού, τα στοιχεία της όπερας και τους στίχους για τον Γαλιλαίο και τον Σκαραμούς, το «Bohemian Rhapsody» των θρυλικών Queen έγινε επίσημα τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου, το κομμάτι του 20ου αιώνα που παίζει περισσότερο στις μουσικές πλατφόρμες συνεχούς ροής.

Οι διακρίσεις

Το εμβληματικό αυτό κομμάτι ξεπέρασε έτσι το «Smells Like Teen Spirit» των Nirvana και το «Sweet Child o’Mine» των Guns N’ Roses και γίνεται επίσης το κλασικό ροκ τραγούδι που ακούγεται περισσότερο στις πλατφόρμες συνεχούς ροής όλων των εποχών. Η ταινία, Bohemian Rhapsody, που πριν από λίγες εβδομάδες βγήκε στους κινηματογράφους, με πρωταγωνιστή τον Ράμι Μάλεκ, έφερε κοντά στην νέα γενιά την βρετανική ροκ μπάντα, αφού πέντε εβδομάδες μετά την πρεμιέρα της, έγινε μία από τις πιο επιτυχημένες μουσικές βιογραφίες του box office, φτάνοντας τα 600 εκατ. δολάρια σε εισπράξεις.

Ο όμιλος Universal Music ανακοίνωσε ότι το σινγκλ και το μουσικό του βίντεο του 1975 έπαιξαν περισσότερες από 1,6 δισεκατομμύρια φορές παγκοσμίως και τα δύο μέχρι και τις 10 του μηνός, καταγράφοντας ρεκόρ, στον απόηχο και της προβολής της ομώνυμης ταινίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν κυκλοφόρησε ως single αποτέλεσε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία και παρέμεινε στην κορυφή των βρετανικών τσαρτ για εννέα εβδομάδες, πουλώντας πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα έως τον Ιανουάριο του 1976. Το 1991, έφτασε ξανά στην κορυφή των βρετανικών τσαρτ, παραμένοντας εκεί για πέντε εβδομάδες.

Η ιστορία του τραγουδιού

Ο Freddie Mercury έμελλε να αλλάξει για πάντα τη ροκ μουσική του πλανήτη με αυτό το τραγούδι. Παρά τις ανάμεικτες κριτικές που δέχτηκε, το κομμάτι παραμένει ανάμεσα στα πιο γνωστά τραγούδια των Queen, και εμφανίζεται συχνά σε διάφορες λίστες που αφορούν τα σπουδαιότερα τραγούδια όλων των εποχών. Το single συνοδεύτηκε με ένα βίντεο για την προώθηση του κομματιού, που θεωρήθηκε πρωτοποριακό. Το περιοδικό Rolling Stone ανέφερε: «Η επιρροή του δεν μπορεί υπερεκτιμηθεί, αφού "εφηύρε το video clip", επτά χρόνια πριν από την έναρξη του MTV».

Όλα ξεκίνησαν στο μυαλό του Mercury που σημείωνε νότες πάνω σε χαρτάκια, μετά τις κύκλωνε και τις πετούσε στο πάτωμα. Η υπόλοιπη μπάντα «πατούσε» πάνω στις εκατοντάδες σημειώσεις προσπαθώντας να ακολουθήσουν το σκεπτικό του. Το «Bohemian Rhapsody» δεν έγινε ποτέ ντέμο. Η ηχογράφηση διήρκεσε πάνω από 70 ώρες και είναι ένα από τα πιο πολύπλοκα κομμάτια που έχουν γραφτεί, ενώ ο τίτλος του τραγουδιού είναι πιθανότατα επηρεασμένος από το «Hungarian Rhapsody» του Franz Liszt’s.

Μιλώντας για την πρώτη φορά που το άκουσε, ο παραγωγός Roy Thomas Baker δήλωσε «Καθόμουν στο πίσω μέρος του στούντιο, και απλώς ήξερα ότι άκουγα για πρώτη φορά κάτι που θα έμενε στην ιστορία. Κάτι μέσα μου, μου έλεγε ότι ήταν μία μέρα που θα έπρεπε να θυμόμαστε – και ήταν, πραγματικά ήταν».

Ωστόσο, οι στίχοι του είχαν μπερδέψει για χρόνια τους εκατομμύρια θαυμαστές που έβρισκαν ακατανόητο το νόημα του. Ο Freddie Mercury είχε αρνηθεί μάλιστα τότε να εξηγήσει τους στίχους του τραγουδιού. Το μόνο που σχολίαζε ήταν ότι αναφερόταν στις σχέσεις. «Το Bohemian Rhapsody δεν δημιουργήθηκε από τη μία μέρα στην άλλη. Έκανα έρευνα και δούλεψα πολύ σκληρά. Πιστεύω πως ο κόσμος θα πρέπει απλώς να το ακούσει, να το σκεφτεί και μετά να αποφασίσει τι αισθάνεται», είχε πει ο Freddie σε συνέντευξη του μιλώντας για το τραγούδι.

Τα πρόσωπα πίσω από το τραγούδι

Πριν λίγα χρόνια όμως ο στιχουργός Tim Rice, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Freddie Mercury για το άλμπουμ των Queen «Barcelona», έδωσε μια συνέντευξη στην Daily Mail στην οποία αποκάλυψε πως το θρυλικό «Bohemian Rhapsody» ίσως να ήταν η πρώτη προσπάθεια του Mercury για να αποκαλύψει την πραγματική του σεξουαλική ταυτότητα. Σημειώνεται, ότι εκείνη την περίοδο ο Mercury είχε σχέση με την Mary Austin και πιθανώς να είναι η ομολογία του προς αυτήν ότι είναι ομοφυλόφιλος και πως αυτό οδήγησε στο τέλος της σχέσης τους.

«Είναι αρκετά προφανές για μένα αυτό το τραγούδι του Freddie. Έχω μιλήσει με τον Ρότζερ Τέιλορ (τον ντράμερ της μπάντας) για αυτό. Υπάρχει ένα πολύ σαφές μήνυμα στο τραγούδι. Αυτό είναι ότι ο Freddie παραδέχεται ότι είναι ομοφυλόφιλος», είχε αναφέρει ο Rice. Και συνεχίζει: «Στον στίχο “Mama, I just killed a man”, έχει σκοτώσει τον παλιό Freddie, την προηγούμενη εικόνα του. Όταν λέει “Put a gun against his head, pulled my trigger, now he's dead”, σκοτώνει το straight άτομο που ήταν μέχρι τώρα. Έχει καταστρέψει τον άντρα που προσπαθούσε να είναι και τώρα είναι αυτός που βλέπουμε και προσπαθεί να ζήσει με τον νέο Freddie. “I see a little silhouetto of a man” -είναι ακόμα ο ίδιος, στοιχειωμένος από αυτό που έκανε και από αυτό που είναι τώρα».

«Κάθε φορά ακούω αυτό το κομμάτι σκέφτομαι ότι προσπαθεί να σκιάσει έναν Freddie και να αγκαλιάσει έναν άλλο -ακόμα και μετά από τόσα χρόνια. Αν πιστεύω πως τα κατάφερε; Πιστεύω πως είχε αρχίσει να το διαχειρίζεται αρκετά καλά», είχε προσθέσει.

Η βιογράφος Lesley-Ann Jones, συγγραφέας του «Mercury: An Intimate Biography of Freddie Mercury» είχε επιβεβαιώσει την θεωρία του Rice. Το 1986 όταν τον ρώτησε αν έκανε άνοιγμα για τις σεξουαλικές του προτιμήσεις με το τραγούδι εκείνος γέλασε και μετά έμενε σιωπηλός. Αλλά η συγγραφέας αναφέρει ότι η ερμηνεία της επιβεβαιώθηκε από τον εραστή του Freddie, Jim Hutton, μετά το θάνατο του από AIDS το Νοέμβριο του 1991.

«Δεν το είχα συνειδητοποιήσει ποτέ, αλλά το “Bohemian Rhapsody” ήταν το τραγούδι με το οποίο ο Freddie αποκαλύφθηκε ως ομοφυλόφιλος και γράφτηκε σε μια εποχή όπου δεν μπορούσε να είναι ειλικρινής και ανοιχτός σχετικά με τη σεξουαλικότητά του. Ήταν μια πολύ συγκεκαλυμμένη δήλωση σχετικά με το ποιος ήταν ως ομοφυλόφιλος άντρας, την οποία δεν μπορούσε να βγει και να κάνει δημοσίως λόγω του τρόπου ζωής που ακολουθούσε».

Η αναφορά στον Γαλιλαίο

Η αναφορά στον Γαλιλαίο μάλλον δεν είναι τυχαία. Πολλοί υποστηρίζουν ότι το «Galileo» που ακούγεται στο κομμάτι, γράφτηκε από τον Freddie Mercury για χάρη του κιθαρίστα της μπάντας, Brian May. Ο May, εκτός από πολύ καλός μουσικός και κιθαρίστας, είχε και διδακτορικό στην αστροφυσική.

Όποια κι αν είναι η ιστορία του τραγουδιού θα μείνει για πάντα χαραγμένο σε πολλές γενιές, όπως ακριβώςκαι ο πολυτάλαντος δημιουργός του

Της Μάρθας Κίσκιλα / Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο TVXS

Loader