Ο Ρόμπερτ αποφάσισε να γυρίσει την Κύπρο με τα πόδια

Ο Ρόμπερτ αποφάσισε να γυρίσει την Κύπρο με τα πόδια

Ο Ρόμπερτ αποφάσισε να γυρίσει την Κύπρο με τα πόδια
Ο 65χρονος πρόεδρος στην Eurobank την έχει δει ρομαντικά και μπράβο του

Πριν από πέντε χρόνια, με αφορμή τα 60ά γενέθλιά του, ο Ρόμπερτ Κυπριανού πραγματοποίησε τον γύρο της Κύπρου με ποδήλατο - ολόκληρη την περίμετρο των περίπου 800 χιλιομέτρων του νησιού, συμπεριλαμβανομένου του Ακάμα. Αυτή την εβδομάδα, για να γιορτάσει 65 έτη ζωής, ξεκινά πεζοπορία από τη νοτιοδυτική έως τη βορειοανατολική άκρη του νησιού.

Γεννημένος στη Βρετανία, ο μεγαλύτερος γιος οικονομικών μεταναστών που έφυγαν από την Κύπρο λίγο μετά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο κ. Κυπριανού έγινε ο πρώτος κυπριακής καταγωγής φοιτητής στο Κολέγιο Brasenose του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Με την αποφοίτησή του ασχολήθηκε με τον χρηματοοικονομικό τομέα, εργαζόμενος στη Βρετανία και στις ΗΠΑ για μια σειρά μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, όπως η Citibank, η Salomon Brothers, η AXA κ.ά.

`Υστερα από περισσότερα από 30 χρόνια στη βιομηχανία διαχείρισης περιουσιών, ο κ. Κυπριανού αφυπηρέτησε το 2009 και έκτοτε έχει υπηρετήσει σε διάφορα διοικητικά συμβούλια, κυρίως χρηματοπιστωτικών εταιρειών.

Πλέον μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ Λονδίνου και Κύπρου. Είναι Πρόεδρος του ΔΣ της Eurobank Κύπρου και έχει ιδρύσει την Υποτροφία Κυπριανού για Κύπριους που θέλουν να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές στην Οξφόρδη.

Σε όλα όσα κάνει, στα οποία περιλαμβάνεται και η έμπρακτη υποστήριξη σε κυπριακού ενδιαφέροντος φιλανθρωπικές και καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες, βασικό κίνητρο είναι η αγάπη του για την Κύπρο.

«Η εμπειρία του ποδηλατικού γύρου της Κύπρου ήταν ιδιαίτερη και σημάδεψε όλους όσοι αναμετρηθήκαμε με την πρόκληση. Δεν το έκανα για να γιορτάσω μόνο τα γενέθλιά μου, αλλά και το νησί, να γιορτάσω και να απολαύσω τις ομορφιές του και την ιστορία του, το νησί ως μία ενιαία οντότητα», δηλώνει ο κ. Κυπριανού.

«Έχοντας γυρίσει όμως μόνο την περίμετρο του νησιού εγώ και οι φίλοι μου δεν είδαμε πολλά από τα θαυμάσια αξιοθέατα και την ιστορία της ενδοχώρας. Νιώθαμε ότι ήταν μία περιπέτεια που δεν ολοκληρώθηκε», συνέχισε, εξηγώντας την απόφαση για τη νέα πρόκληση.

Για να ολοκληρωθεί η περιπέτεια, λοιπόν, ως πεπειραμένος πεζοπόρος, ο Ρόμπερτ Κυπριανού και δύο φίλοι του θα διασχίσουν διαγωνίως την Κύπρο: «Ξεκινάμε από το Κάστρο της Πάφου στις 13 Νοεμβρίου με στόχο να φτάσουμε στον Απόστολο Ανδρέα περίπου 340 χιλιόμετρα μακριά το πρωινό της 30ής Νοεμβρίου, θέλοντας να είμαστε εκεί για την εορταστική θεία λειτουργία εκείνης της ημέρας».

Στο σχέδιο διαδρομής τους έχουν βάλει, μεταξύ άλλων, το Μοναστήρι του Μαχαιρά και τις εκκλησίες της UNESCO Παναγία του Άρακα και Σταυρό του Αγιασμάτι. Το τμήμα των κατεχόμενων από τη Λευκωσία μέχρι τον τελικό προορισμό θα το περπατήσουν συνοδευόμενοι από Τουρκοκύπριο οδηγό πεζοπορίας, ο οποίος θα τους περάσει μέσω των Κάστρων Βουφαβέντο και Καντάρας, τον Πενταδάκτυλο και το Ριζοκάρπασο.

Επισήμως η διαδρομή των τριών φίλων ονομάζεται ‘Οδός των Αποστόλων’, καθώς ξεκινά από την Πάφο όπου έδρασε και υποβλήθηκε σε ραβδισμούς ο Απόστολος Παύλος και καταλήγει στον Απόστολο Ανδρέα. Ανεπισήμως οι ίδιοι ονομάζουν χαριτολογώντας την αποστολή τους ‘Τρέλα των Αγριοπροβάτων’.

«Κάποιες στιγμές θα μοιάζουμε με το εθνικό ζώο της Κύπρου που προσπαθεί να σκαρφαλώσει στα βουνά και να διασχίσει τα δάση. Και στην ηλικία μας αυτού του είδους η πρόκληση μπορεί να ειδωθεί ως τρέλα. Είμαστε όλοι πάνω από 60 ετών», εξηγεί ο κ. Κυπριανού.

Ο 65χρονος Βρετανοκύπριος πιστεύει ότι είναι η πρώτη φορά που κάποιος διασχίζει διαγωνίως απ’ άκρου εις άκρον την Κύπρου, όπως και ότι ήταν ο πρώτος που έκανε με ποδήλατο όλη την περίμετρο του νησιού.

«Το κάνω αυτό τόσο ως φυσική πρόκληση, ώστε να παραμείνω υγιής καθώς μεγαλώνω, αλλά και για να ολοκληρώσω κάτι που άρχισα πριν από πέντε χρόνια. Δεν έχω πολιτικό μήνυμα - μόνο μία ευχή ότι, όπως οι αστροναύτες, μπορούμε να πάμε πίσω και να θυμίσουμε στους εαυτούς μας πόσο θαυμάσιο είναι το νησί, οι άνθρωποί του, η ιδιαίτερη ιστορία του και οι τοποθεσίες του, η γεωγραφική του ποικιλία και ομορφιά", αναφέρει.

"Εκνευρίζομαι όταν αναλογίζομαι ότι πάνω από το 90% όσων επισκέπτονται στην Κύπρο έρχονται για την άμμο, τη θάλασσα και τον ήλιο και σπανίως απομακρύνονται από την παραλία του ξενοδοχείου τους. Η εικόνα που έχουν για το νησί είναι τόσο διαφορετική και παραπλανητική από το πραγματικό πνεύμα του νησιού. Εγώ είμαι φωτογράφος. Η ελπίδα μου είναι ότι με το ποδήλατο και τώρα με την πεζοπορία μου θα μπορέσω να πλησιάσω στο να απαθανατίσω το αληθινό πνεύμα της Κύπρου με την κάμερά μου», λέει ο κ. Κυπριανού.

Κατά τη διάρκεια του ποδηλατικού γύρου αυτό που κυρίως εισέπραξε ο Ρόμπερτ Κυπριανού ήταν «δυσπιστία για αυτό που κάναμε και φιλοξενία». Όπως σχολιάζει, δεν αναμένει κάτι διαφορετικό στη νέα περιπέτειά του. «Και όταν φτάσουμε στον Απόστολο Ανδρέα το πρωινό της γιορτής του, με τα ρούχα πεζοπορίας και καταταλαιπωρημένοι, περιμένω να αντιμετωπιστούμε με έκπληξη όταν τους πούμε ότι περπατούσαμε επί 17 ημέρες, όλο το δρόμο από την Πάφο!»

Με χιούμορ ο κ. Κυπριανού σχολιάζει ότι στο ενδιάμεσο, όσο διαρκεί η διαδρομή, δεν αναμένει να συγκεντρωθεί πλήθος που θα ακολουθήσει τον ίδιο και τους φίλους τους στην πεζοπορία. «Δεν περιμένω να γίνουμε σαν τον Φόρεστ Γκαμπ... Αλλά ορισμένοι από εκείνους που έχουν μάθει για την πεζοπορία μας έχουν πει ότι θα ήθελαν να έρθουν και να περπατήσουν μαζί μας για ένα κομμάτι της διαδρομής. Οφείλω να τονίσω ότι ο σχεδιασμός ήταν ένας εφιάλτης - από πού θα πάμε, πού θα διανυκτερεύσουμε, πού θα φάμε και θα πιούμε. Επομένως, όποιος θέλει μα περπατήσει μαζί μας επί μία ημέρα ή περισσότερες θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος».

Μοιάζει η νέα περιπέτεια σαν ένας ακόμα τρόπος να εκφράσει έμπρακτα την αγάπη του για την Κύπρο. Ερωτηθείς πώς εξηγεί αυτή την ανάγκη ανέφερε: «Δυσκολεύομαι να απαντήσω. Κατά βάση πρέπει να έχει σχέση με τις ρίζες μου, οι οποίες γίνονται πιο σημαντικές για τον καθένα όσο μεγαλώνει, γίνονται κομμάτι των όσων σε διακρίνουν, της ταυτότητάς σου. Γεννήθηκα στη Βρετανία αλλά μεγάλωσα με την κυπριακή κουλτούρα. Όσο περισσότερα μαθαίνω για το νησί και την αληθινά καταπληκτική ιστορία του, όσο περισσότερο επισκέπτομαι εκκλησίες και μοναστήρια του, όσο περισσότερο ταξιδεύω στα χωριά του, τόσο μου έρχονται αναμνήσεις από τη ζωή πριν από το 1974 στην Κύπρο. Όσο βλέπω από κοντά την τραγική διαίρεση του νησιού, τόσο πιο πολύ αισθάνομαι να με τραβάει. Είναι η μητρογονική μου πατρίδα και παρά τα λάθη και τις αντιξοότητες, είμαι υπερήφανος για το νησί και το πνεύμα του».

Ερωτηθείς πώς σχεδιάζει να γιορτάσει τα 70ά του γενέθλια είπε: «Όντας ζωντανός, ως πρώτη προτεραιότητα... Όταν αφυπηρέτησα πριν από δέκα χρόνια έβαλα στόχο να κάνω μία φυσική πρόκληση και περιπέτεια κάθε χρόνο και κάθε πέντε χρόνια να κάνω κάτι μεγάλο και ‘τρελό’. Μέχρι τώρα καλώς. Προφανώς μεγαλώνω και πρέπει να το σεβαστώ αυτό. Ελπίζω να συνεχίσω, αλλά το τι ακριβώς θα κάνω σε πέντε χρόνια θα εξαρτηθεί πρώτον από το τι θα απομένει να κάνω και από το τι θα μπορώ ρεαλιστικά να κάνω».

ΚΥΠΕ

Loader