Στη Γενεύη αδερφές μου!

Στη Γενεύη αδερφές μου!

Με πλούσια διεθνή ιστορία στη διεθνή διπλωματία, τις τσοκολάτες και τα ρούμια

Στη Γενεύη αδερφές μου!
Όταν η Ελβετία δεν σου παρέχει υπηρεσίες στο πώς να κρύψεις λεφτά

Λίγο η αντιμεταρρύθμιση (εκείνοι που δεν γούσταραν τις αξύριστες γάμπες στα κοράσια λόγω Καθολικισμού), λίγο το κλίμα, άντε λίγο και η κωλοπεριέργεια ενός καπάτσου Ελβετού μπίζνεσμαν, του Henry Dunant, να επισκέπτεται ξεκοιλιασμένους Αυστριακούς ουσάρους στα πεδία των μαχών, γέννησαν τον σύγχρονο θρύλο της Γενεύης ως της πόλης που ταυτίζεται με κάθε διπλωματική προσπάθεια σωτηρίας. Είτε αφορά το Κυπριακό, είτε το Χαλέπι.

Χένρι Ντούναντ

Ο Dunant ίδρυσε τον Ερυθρό Σταυρό και οδήγησε τα πράγματα σε αυτό που γνωρίζουμε σήμερα ως Συνθήκες της Γενεύης –με τελευταία εκδοχή αυτή του 1949 η οποία υπαγορεύει ότι αν δύο «ούγκου – ούγκου» στρατοί αλληλοσφάζονται αυτό δεν πρέπει να σημαίνει ότι θα σφάζονται και οι άμαχοι –και δη τα γυναικόπαιδα.

Η διπλωματική παράδοση της Γενεύης και των τεσσάρων συμβάσεών της αποτέλεσε και αποτελεί για δεκαετίες τη βάση της ανθρωπιστικής διάστασης του Διεθνούς Δικαίου. Ιδίως όταν μιλάμε για πολέμους, γενοκτονίες και κάθε λογής παρανοϊκούς μακελάρηδες.

Βέβαια από την εποχή των πολέμων του Ναπολέοντα του τρίτου ή τις καταστροφές του Β’ ΠΠ η Ελβετία προχώρησε μια χαρά με το να καταστεί, και λόγω ουδετερότητας, η χώρα παροχής υπηρεσιών διαμεσολάβησης (όταν δεν σου παρέχει υπηρεσίες του πώς να κρύψεις τα λεφτά που έβγαλες από την δουλειά ακρωτηριασμένων ανήλικων υπό τους ήχους Burzum).

Σήμερα η Γενεύη φιλοξενεί ένα σωρό διεθνείς οργανισμούς και NGO’s: από τον ΟΗΕ και διάφορα παρακλάδια του (πχ Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) μέχρι το CERN την IATA και την EBU (European Broadcasting Union). Το ίδιο ισχύει και για τα ιδιωτικά σχολεία (το πρώτο διεθνές ιδιωτικό σχολείο ιδρύθηκε εδώ το 1924) αλλά και για τα πανεπιστήμια. Την Ακαδημία της Γενεύης την ίδρυσε ο Καλβίνος. Ο Γιάννης ο ίδιος λέμε.

Σε αυτό το εξωτικό περιβάλλον με την πλούσια διεθνή ιστορία στη διεθνή διπλωματία, τις τσοκολάτες και τα ρούμια (με ζεστή τσοκολάτα), ο Νίκαρος και ο Μουσταφάς θα κληθούν να επανακαθορίσουν το μέλλον του Γιαννή από το Μενεού και του Ορχάν από τη Γκιρνέ.

Να τους ευχηθούμε καλή δύναμη και κουράγιο και ας ελπίσουμε για τα καλύτερα.

Loader