Θα λυθεί επιτέλους το πρόβλημα με τα αδέσποτα;

Θα λυθεί επιτέλους το πρόβλημα με τα αδέσποτα;

Νομοσχέδια φτιάχνουμε, προθυμία για εφαρμογή νόμων υπάρχει;

Θα λυθεί επιτέλους το πρόβλημα με τα αδέσποτα;
Πολλά τα ερωτήματα κάθε φιλόζωου

Αν είσαι φιλόζωος και ζεις στην Κύπρο και αν έτυχε να ασχοληθείς έστω και λίγο με το θέμα των αδέσποτων, ξέρεις ήδη σίγουρα ότι η κατάσταση είναι απελπιστική. Αν είσαι απλά κάποιος που δεν ασχολείσαι, έχεις οπωσδήποτε δει τουλάχιστον ένα περιστατικό κακοποίησης σκύλου στις ειδήσεις. Γενικότερα, το θεωρούμε δεδομένο ότι όλοι ξέρουμε ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο.

Με νέο νομοσχέδιο, που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο και φέρει τον τίτλο «Ο περί σκύλων (τροποποιητικός) νόμος του 2017» γίνεται μια προσπάθεια να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Φυσικά, με τα νομοσχέδια δεν αλλάζουν νοοτροπίες, οφείλουν να εφαρμόζονται και οι νόμοι, μην πάθουμε όπως πάθαμε με το κάπνισμα.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο βάζει τέλος στην ανεξέλεγκτη κατάσταση με τους σκύλους. Το νομοσχέδιο ρυθμίζει το πόσους σκύλους δικαιούται να έχει κανείς με βάση τον χώρο και τόπο κατοικίας του, αφού πλέον θα πρέπει να δίνεται άδεια, ενώ θα γίνεται και έλεγχος (αμήν!). Σύμφωνα, επίσης, με το νομοσχέδιο, επιτρέπεται η κατοχή σκύλου σε ανοικτό χώρο μονοκατοικίας μόνο αν το ύψος της περίφραξης είναι ανάλογο της φυλής και του μεγέθους του ζώου ώστε να μην μπορεί να αποδράσει.

Επιτέλους, επίσης, απαγορεύεται η φύλαξη ζώου σε κοινόχρηστο χώρο (π.χ. ταράτσες πολυκατοικιών) και μπαλκόνια και επίσης απαγορεύεται η εκπαίδευση ή χρήση σκύλων για σκοπούς κυνομαχιών, η πώληση, εμπορία, παρουσίαση ή και διακίνηση μέσω διαδικτύου οποιουδήποτε οπτικοακουστικού υλικού, στο οποίο παρουσιάζεται οποιαδήποτε πράξη βίας εναντίον σκύλου ή σεξουαλική συνεύρεση μεταξύ σκύλου με άλλα ζώα ή σκύλου και ανθρώπου με σκοπό το κέρδος ή την σεξουαλική ικανοποίηση αυτών που συμμετέχουν ή παρακολουθούν. Για το τελευταίο μόνο έλεος και εμετός έχουμε να πούμε.

Τα αδέσποτα θα πρέπει να φροντίζονται από κάθε κοινότητα, ενώ εάν κάποιες κοινότητες δεν έχουν χρήματα για δημιουργία καταφυγίων, το κράτος θα βοηθήσει με τη δημιουργία περιφερειακών καταφυγίων.

Μένει τώρα να δούμε τι από αυτά θα εφαρμοστεί και αν θα γίνουν κινήσεις και για επιμόρφωση του κόσμου, διαφορετικά το έργο το έχουμε ξαναδεί.
Loader