Κάμποσα τα λεοντόψαρα στη θάλασσα του Πρωταρά

Κάμποσα τα λεοντόψαρα στη θάλασσα του Πρωταρά

Κάμποσα τα λεοντόψαρα στη θάλασσα του Πρωταρά
Just saying

Στα μακροβούτια που απολαμβάνουμε τις μέρες τούτες, καλό είναι να είμαστε ολίγον τι προσεκτικοί μη τυχόν και μας τσιμπήσει κανα λεοντόψαρο, αφού τα δηλητηριώδη λεοντόψαρα ολοένα και αυξάνονται στις θάλασσες της Κύπρου. Πρόκειται για θερμόφιλα ψάρια, που προτιμούν δηλαδή θερμότερα νερά και κάνουν αισθητή την εμφάνισή τους από την άνοιξη εξαιτίας και της ανόδου της θερμοκρασίας.

Το ξενικό λεονταρόψαρο Pterois miles (λεοντόψαρο, devil firefish, common lionfish) πρωτοεμφανίστηκε στη Μεσόγειο λίγα καλοκαίρια πριν και είναι τροπικό ψάρι που κατάγεται από τον Ινδικό Ωκεανό. Μπορεί να φτάσει από την Ερυθρά Θάλασσα, τον Περσικό Κόλπο και τη Νότια Αφρική στα δυτικά, ίσαμε την Ινδονησία και τη Σουμάτρα, στα ανατολικά.

Το είδος εισήλθε στην Μεσόγειο, μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, είναι δηλαδή ένας Λεσσεψιανός μετανάστης. Ο πληθυσμός του δείχνει γρήγορη εξάπλωση στην ανατολική Μεσόγειο, για αυτό κατατάσσεται μεταξύ των χωροκατακτητικών εισβολέων.

Ο επιστημονικός διευθυντής του Relionmed-Life ανέφερε ότι η παρουσία των συγκεκριμένων ψαριών έχει γίνει ιδιαίτερα έντονη σε ναυάγια στον Πρωταρά. Τα αγκάθια του λεοντόψαρου είναι δηλητηριώδη για όποιον τρυπηθεί από αυτά ή έρθουν σε επαφή με το δέρμα του, καθώς περιέχουν ισχυρή τοξίνη. Συγκεκριμένα, μπορεί να προκαλέσει για αρκετές μέρες έντονο πόνο, πονοκέφαλο, εμετό, δύσπνοια, ναυτία, πυρετό, μούδιασμα, διάρροια, και ίσως αλλεργικό σοκ με σοβαρές επιπλοκές.

Το Pterois miles, όπως είναι η επιστημονική του ονομασία, θεωρείται παράλληλα μεγάλη οικολογική απειλή, αφού το σαρκοφάγο και άκρως επιθετικό ψάρι μπορεί δυνητικά να ανατρέψει την ισορροπία των οικοσυστημάτων.

Πηγή


ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Στην Κύπρο έχουμε έχιδνες και λεοντόψαρα, κροκόδειλους όμως δεν έχουμε


Loader