Γιατί υπάρχουν ακόμα ανίκανοι άντρες σε ηγετικές θέσεις;

Γιατί υπάρχουν ακόμα ανίκανοι άντρες σε ηγετικές θέσεις;

Fake it till you make it?

Γιατί υπάρχουν ακόμα ανίκανοι άντρες σε ηγετικές θέσεις;

Προβοκατόρικο αλλά εύστοχο και επίκαιρο ερώτημα ειδικά με όλη τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει και αφορά στο θέμα της ποσόστωσης στην Κύπρο. Ποιός άλλωστε δεν έχει μια τραγελαφική ιστορία να διηγηθεί για ένα κακό manager ή αφεντικό για το οποίο όλοι αναρωτιούνται πώς έφτασε στη θέση που βρίσκεται;

Ξεκινώντας από τα βασικά και απαντώντας ευθέως στο ερώτημα, διαπιστώνουμε ότι υπάρχει **μεγάλη ανακολουθία **στην αντίληψη που έχουμε για την **αυτοπεποίθηση **και τον τρόπο με τον οποίο σε ευρύτερη κοινωνική κλίμακα, έχουμε μάθει να την εξισώνουμε με την **ικανότητα. ** Έχοντας συνηθίσει να εκλαμβάνουμε τα δείγματα αυτοπεποίθησης ως δείγματα ικανοτήτων, ξεγελιόμαστε συλλογικά ότι ένας άντρας μπορεί να έχει καλύτερες ηγετικές ικανότητες από μια γυναίκα. Αυτό οφείλεται στις** εδραιωμένες πατριαρχικές δομές** που έχουν συσσωρευτικά επιτρέψει στους άντρες να πορεύονται με αυτή τη βεβαιότητα, και αντιστοίχως, στις γυναίκες να αμφισβητούν εαυτόν. Ο μεγαλύτερος μύθος είναι ότι για να είναι κανείς ένας καλός ή καλή leader, χρειάζεται να διαθέτει πλεονάσματα αυτοπεποίθησης και υπερτονισμένο εγώ, ενω στην πραγματικότητα το να εμπνεύσεις μια ομάδα ή ένα σκοπό, απαιτεί ταπεινότητα και υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη - ένας τομέας στον οποίο οι γυναίκες σκοράρουν συνεχώς καλύτερα σε σχέση με τους άντρες.

Το παράδοξο συνεπώς, εντοπίζεται στο γεγονός ότι υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ανίκανων ανδρών οι οποίοι έχουν καταφέρει να επιδείξουν τα επι της αρχής λάθος προσόντα ώστε να ανελιχθούν, και αφού το κάνουν, αποδεικνύονται τελικώς λανθασμένες και κακές επιλογές, ακριβώς γιατί τα ίδια χαρακτηριστικά ευθύνονται για την απόδοση τους. Αρα, το πρόβλημα δεν θα λύθει παρακινώντας τις γυναίκες να αναπαράξουν τα ίδια σαθρά πρότυπα αλλά εκπαιδεύοντας το κοινωνικό σύνολο να αντιληφθεί γιατί αυτά δεν μπορούν να υφίστανται άλλο.

Loader