Dress for Success: Ντύσου κατάλληλα για επαγγελματικό ραντεβού

Dress for Success: Ντύσου κατάλληλα για επαγγελματικό ραντεβού

Τι να φορέσεις - προσέξεις, για να "κερδίσεις" τον μελλοντικό σου εργοδότη και να αποσπάσεις τις καλύτερες των εντυπώσεων

Dress for Success: Ντύσου κατάλληλα για επαγγελματικό ραντεβού

Από την Νίκολα Καρατζιά

Έστειλες cv χωρίς χρονοτριβές, ευχήθηκες, προσευχήθηκες αναλόγως πεποιθήσεων και αντιλήψεων, έστειλες μήνυμα στο σύμπαν μέσων της επιθυμίας σου ή ενδεχομένως ένα απλό μήνυμα στο «μέσο» σου, έτσι για ένα επιπλέον ατού. Άλλωστε στην Κύπρο ζούμε!

Έχοντας κάνει όλα αυτά, κάποιο από όλα ή ίσως και τα πάντα, έχουν δουλέψει υπέρ σου. Δέχθηκες το πολυπόθητο τηλεφώνημα. Η ημερομηνία του interview διευθετήθηκε. Και τώρα; Τι λες πηγαίνοντας εκεί; Αυτό το γνωρίζεις ήδη ή κάπως τέλος πάντων θα το βρεις. Πως εμφανίζεσαι όμως μπροστά στα μάτια του μελλοντικού σου-αν όλα πάνε καλά- εργοδότη; Τι πρέπει να προσέξεις για να αποσπάσεις τις καλύτερες των εντυπώσεων; Μη σκας. Αυτό στο έχουμε ήδη βρει εμείς. Εσύ διάβασε προσεκτικά, κράτησε σημειώσεις και εφάρμοσε!

Dress Code δίχως διακρίσεις

Είτε είσαι γυναίκα είτε άνδρας, υπάρχουν κάποιοι κοινοί κώδικες ενδυμασίας και εμφάνισης, που χρειάζεται να ακολουθήσεις.

· Εμφανιζόμαστε στο ραντεβού έχοντας καθαρά και συγυρισμένα μαλλιά, χωρίς έξαλλα και ευφάνταστα κτενίσματα-το τελευταίο κομμάτι εξαιρείται εάν βρίσκεσαι σε κλάδο με έντονο το στοιχείο της δημιουργικότητας, πχ κομμωτική. Σε αντίθετη περίπτωση, μια χαμηλή αλογοουρά (ponytail) ή ένα απλό κτένισμα, είναι υπέρ αρκετά.

· Δε φοράμε πολλά κοσμήματα ή έντονα χρώματα, στοιχεία δηλαδή που μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή του συνομιλητή μας, κάνοντας τον εν τέλει να μη δίνει σημασία σε όσα σημαντικά λέμε.

· Φροντίζουμε όπως τα ρούχα μας είναι καθαρά και σιδερωμένα. Τα τσαλακωμένα, δίνουν την εντύπωση ότι δε μας ενδιαφέρει αρκετά το επαγγελματικό αυτό ραντεβού, οπόταν, ούτε και η θέση για την οποία αποταθήκαμε. Επιπλέον, αφήνουμε να πλανάται η αίσθηση ότι και στη δουλειά μας αργότερα, θα είμαστε εξίσου απρόσεκτοι.

· Πηγαίνουμε στο ραντεβού μυρίζοντας όμορφα αλλά διακριτικά. Αποφεύγουμε τα έντονα αρώματα και κολόνιες που μπορεί να ενοχλήσουν. Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν άτομα αλλεργικά στις έντονες μυρωδιές. Δε θα ήθελες να κάνεις τον συνεντευξιαστή σου να φταρνίζεται ασταμάτητα. Είναι αυτός λόγος για να μην πάρεις τη δουλειά;

· Εάν φοράς πουκάμισο-κυρίως ανοικτόχρωμο-, πρόσεξε τους λεκέδες από το αποσμητικό. Σκούπισε την περισσή ποσότητα εάν υπάρχει, πριν φορέσεις τα ρούχα σου. Μη σκεφτείς ωστόσο να το αγνοήσεις εντελώς και να μη βάλεις. Να θυμάσαι πως το άγχος αυξάνει τα επίπεδα παραγωγής ιδρώτα και αυτή είναι ενδεχομένως μια περίσταση όπου το άγχος θα κάνει την εμφάνιση του. Στην αγορά, υπάρχουν διάφορα είδη αποσμητικών, από σπρέι μέχρι άλλα που έχουν υφή και αίσθηση πούδρας. Διάλεξε το καταλληλότερο για σένα.

· Πρόσεξε τα άκρα σου γιατί και οι υπόλοιποι θα τα προσέξουν. Μην εμφανιστείς με λερωμένα νύχια και κατά προτίμηση, όχι μισοφαγωμένα. Εκτός από αντιαισθητικό, είναι και αντιεπαγγελματικό, ενώ δίνει παράλληλα την εντύπωση ότι είσαι άνθρωπος με έντονο άγχος και στρες, το οποίο δυσκολεύεσαι να διαχειριστείς. Κατ’ επέκταση, ακόμη και αν αυτό δεν ισχύει, ο συνομιλητής σου ενδέχεται να το συνδέσει με το κομμάτι της εργασίας, θεωρώντας ότι θα δυσκολευτείς να ανταπεξέλθεις και εκεί. Και όλα αυτά, επειδή δεν έκοψες ποτέ αυτήν τη συνήθεια για την οποία γκρίνιαζε πάντοτε η μητέρα σου. Ευκαιρία να το κάνεις τώρα.

· Σε περίπτωση που το παντελόνι ή η φούστα, σου είναι κάπως χαλαρά στη μέση, βάλε μια ζώνη. Όχι μόνο θα προσδώσει στυλ στην εμφάνιση σου εάν είναι η σωστή επιλογή, αλλά θα σε γλυτώσει και από τυχόν ανεπιθύμητα συμβάντα. Γιατί να φανεί έστω και μια υποψία από γυμνό δέρμα, όταν μπορείς να το αποφύγεις; Ας μη ξεχνάμε πως σε ένα τόσο σημαντικό ραντεβού, ακόμη και η παραμικρή λεπτομέρεια μπορεί να μετρήσει.


ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ ΕΔΩ : Απόφυγε μοιραία ενδυματολογικά λάθη στα επαγγελματικά ραντεβού


ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ ΕΔΩ : Άνδρας ή γυναίκα, ένα κοστούμι το χρειάζεσαι

Loader