Πώς να δοκιμάσεις ένα whisky;

Πώς να δοκιμάσεις ένα whisky;

Κάνοντας tasting σε ένα υπέροχο ιρλανδέζικο whisky

Πώς να δοκιμάσεις ένα whisky;

Για πρώτη φορά, εισάγεται στην Κύπρο, το Jameson Caskmates. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο whiskey τριπλής απόσταξης, που πεπαλαιώνεται σε βαρέλια τα οποία φιλοξενούσαν stout (μαύρη) μπύρα, αποκτώντας έτσι εκρηκτικές νότες κακάο, καφέ και καραμέλας, σε συνδυασμό με το χαρακτηριστικά απαλό γευστικό προφίλ του Jameson.

(youtube:https://www.youtube.com/watch?v=0dyAUjD1Bno&has_verified=1)

Η ιστορία του Jameson Caskmates άρχισε το 2013 όταν οι Ιρλανδοί Master Distillers του Midleton Distillery έστειλαν πειραματικά μερικά βαρέλια Jameson σε μια τοπική μικροζυθοποιία στο Cork της Ιρλανδίας, η οποία τα χρησιμοποίησε για τη διαδικασία παλαίωσης της δικής τους stout μπύρας. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας – και αφού τα βαρέλια Jameson είχαν αποκτήσει λίγο από τον χαρακτήρα της μπύρας – επιστράφηκαν στο αποστακτήριο του Jameson, ώστε να χρησιμοποιηθούν ξανά στο τελευταίο στάδιο παλαίωσης μιας μικρής ποσότητας Jameson Irish Whiskey.

(youtube:https://www.youtube.com/watch?v=SqMJOhZYhqs&has_verified=1)

Η καινοτόμα αυτή προσέγγιση είναι εμπνευσμένη από την αγαπημένη συνήθεια των Ιρλανδών, όπου στις αρχές του 19ου αιώνα οι εργάτες στα μηχανουργεία ατμομηχανών συνδύαζαν τα δυο ποτά μετά τη δουλειά, «σβήνοντας» τη δίψα τους με μια μπύρα και χαλαρώνοντας με ένα ποτήρι ουίσκι. Με τα χρόνια, αυτή η συνήθεια μετατράπηκε σε τελετουργικό και σήμερα αποτελεί το σήμα κατατεθέν της ιρλανδικής κουλτούρας.

(youtube:https://www.youtube.com/watch?v=nSbUErfAMu0&has_verified=1)

Αφού λοιπόν ήρθε, καλό θα ήταν να το δοκιμάσουμε και αν είναι να το κάνουμε ας το κάνουμε με τον ενδεδειγμένο τρόπο:

Ποιές είναι οι ιδανικές συνθήκες για τη γευσιγνωσία ενός whisky;

Η σωστότερη γευσιγνωσία για τις αισθήσεις μας γίνεται το πρωί, γύρω στις 11. Το πρωί η παλέτα μας δεν είναι βεβαρημένη, δεν έχουμε πιει καφέδες, δεν έχουμε καπνίσει. Πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο καθαρά τα στοιχεία. Αλλά αυτό είναι για τους επαγγελματίες. Ένας άνθρωπος ο οποίος θέλει απλά να απολαύσει, είναι καλό να έχει μία καθαρή γευστική παλέτα. Να μην έχει πλύνει ας πούμε τα δόντια του πριν ή να μην έχει καπνίσει. Όταν αρχίσει και απολαμβάνει, μπορεί φυσικά να ανάψει το πούρο του. Αλλά για να αρχίσει να καταλαβαίνει τα γευστικά στοιχεία πρέπει να ξεκινήσει με καθαρή γευστική παλέτα. Να μην είναι μέσα στην κουζίνα, να μην έχει πολλές μυρωδιές να τον ενοχλούν.

Σκέτο; με νερό ή πάγο;

Συνήθως λίγο νερό βοηθάει. Βοηθάει γιατί όλη αυτή η συμπυκνωμένη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το απόσταγμα δημιουργεί έναν όγκο πολύ καλά κλεισμένο. Όταν πέσει λίγο νερό σπάει η δομή και αρχίζουν και βγαίνουν κάποια στοιχεία τα οποία ήταν εγκλωβισμένα. Είναι θέμα πτητικότητας περισσότερο. Βέβαια στην Κύπρο των 40 βαθμών κελσίου, δεν είναι δυνατόν να πιούμε το whisky χωρίς πάγο. Αυτό δεν σημαίνει πως ένεκα ζέστη δικαιολογείται η ιεροσυλία του ποτηριού γεμάτου πάγο.

Το σωστό ποτήρι

Ιδανικά, χρειάζεστε ένα ποτήρι που είναι πιο στενό στο πάνω μέρος του προκειμένου να εγκλωβίζονται τα αρωματικά στοιχεία που απελευθερώνονται με την ανακίνηση και να μπορέσετε να μυρίσετε πιο ξεκάθαρα. Ένα old fashioned που στενεύει είναι πάντοτε η καλύτερη επιλογή.

Τι πρέπει να δω;

Πρέπει να είναι ένα πεντακάθαρο προϊόν χωρίς αιωρήματα, χωρίς θολούρες. Μετά κοιτάμε το χρώμα. Το χρώμα στο ποτό έρχεται από το βαρέλι.

Μυρίζουμε

Δεν είναι σωστό να ανακινήσουμε το whisky πριν το πιούμε. Όλοι το κάνουν, με τον ίδιο τρόπο που ανακινούν το κρασί, αλλά είναι λάθος. Στο whisky, έχουμε 40 αλκοολικούς βαθμούς στα περισσότερα αποστάγματα και αυτό σημαίνει μεγαλύτερη πτητικότητα οινοπνεύματος. Αν λοιπόν ανακινήσουμε, δημιουργούμε μεγαλύτερη πτητικότητα και όπως μυρίζουμε κινδυνεύουμε να ερεθίσουμε πολύ περισσότερο τα αισθητήρια της μύτης μας και να μην είναι ξεκάθαρη η αίσθηση μετά.

Επιπλέον, δεν μυρίζουμε πάρα πολλή ώρα. Δεν είναι αγγαρεία. Πρέπει ο καθένας στο επίπεδό του και ανάλογα το πόσο θέλει να ασχοληθεί, να μυρίσει και να προσπαθήσει να αντιληφθεί ένα ή δυο αρώματα.

Γευόμαστε

Στη γεύση πολλές φορές ανακαλύπτουμε πολύ περισσότερα πράγματα. Κι αυτό γιατί η γλώσσα μας έχει θερμοκρασία. Ανεβαίνει η θερμοκρασία του αποστάγματος και κάποιες ουσίες γίνονται πτητικότερες, άρα πιο εύκολα με την επιστροφή από την ρινική κοιλότητα αντιλαμβάνομαι στοιχεία που είναι άρρηκτα κουμπωμένα με την αρωματική έκφραση.

Όταν θέλουμε να ανακαλύψουμε στοιχεία, κρατάμε λίγο το ποτό στο στόμα, στους γευστικούς κάλυκες για να μας δοθεί η ευκαιρία να δειμε λίγο πιο βαθιά κάποια πράγματα. Αν βέβαια το κρατήσουμε πολλά δευτερόλεπτα, αρχίζουμε και αισθανόμαστε πιο επιθετικά το αλκοόλ. Δεν πρέπει να το κάνουμε αυτό, γιατί χαλάμε την ισορροπία. Καλό θα είναι μερικά δευτερόλεπτα, όχι πολλά.

Loader