Οι δεξιότητες του Team Leader

Οι δεξιότητες του Team Leader

6+1 χαρακτηριστικά

Οι δεξιότητες του Team Leader

Με την πάροδο του χρόνου και την ανάλυση -πολλών- παραδειγμάτων, κυκλοφόρησαν μερικά χαρακτηριστικά που είναι κοινά σε όλους. Υπάρχουν μερικά από αυτά που διακρίνουν έναν καλό από έναν λιγότερο καλό leader και που τον κάνουν να ξεχωρίζει και να είναι επιτυχημένος στο χώρο του. Ανεξάρτητα από το ποιος είναι αυτός ο «χώρος»: μικρές ή μεγαλύτερες επιχειρήσεις, ΜΚΟ, ή κρατικοί οργανισμοί, το μόνο σίγουρο είναι πως όταν υπάρχει ένα σύνολο ανθρώπων χρειάζεται κάποιον που να μπορεί -και να έχει τις κατάλληλες γνώσεις- να ηγηθεί.

Χωρίς να υποτιμάμε σε καμία περίπτωση την αναγκαιότητα της ομάδας και της συνεργασίας, αδιαμφισβήτητα όταν υπάρχει ένας καλός leader, η παρουσία του λειτουργεί προς το όφελος της ομάδας. Ιδιαίτερα στις μέρες μας, σε μία περίοδο που εμφανίζονται ολοένα και καινούργια πολύπλοκα πράγματα και ανάγκες, είναι σημαντικό να υπάρχουν προσωπικότητες σε επιχειρήσεις και εταιρίες που μπορούν να εμπνεύσουν και να καθοδηγήσουν σωστά.

Εάν βρίσκεστε σε αυτή τη θέση- ή θέλετε να βρεθείτε- τα πάρακατω χαρακτήριστικά σας αφορούν!

1.Οι αρχηγοί δίνουν πρώτοι το καλό παράδειγμα. Ηγούνται με τη συμπεριφορά τους και γίνονται υπόδειγμα προς μίμηση.

2.Κρατάνε συνεχώς την ομάδα τους εστιασμένη στον στόχο. Ξέρουν πού θέλουν να πάνε, πως θα πάνε και το επικοινωνούν συχνά και σωστά στην ομάδα τους και στα άτομα που την απαρτίζουν.

3.Μοιράζονται με την ομάδα τους όλες τις πληροφορίες και τις γνώσεις τους για το πώς μπορεί να γίνει η δουλειά καλύτερα. Μιλούν για τις εμπειρίες τους, εξομολογούνται τα λάθη τους, εξηγούν τις επιτυχίες τους και αναλύπυν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται.

4.Ανταμείβουν τους συνεργάτες τους - και κάθε μέλος της ομάδας – όταν κάνουν καλά τη δουλειά τους και πολύ περισσότερο όταν ξεπερνούν το αναμενόμενο. Η καλύτερη, φθηνότερη και αποτελεσματικότερη ανταμοιβή είναι ο έπαινος και ένας καλός λόγος. Όταν οι περιστάσεις δικαιολογούν μια αύξηση ή άλλη σημαντική αμοιβή, ο ηγέτης χειρίζεται το θέμα με μεγάλη υπευθυνότητα και δεν ξεχνά τι είπε και τι υποσχέθηκε.

5.Ένας σωστός ηγέτης δεν κάνει τα στραβά μάτια όταν κάποιος συνεργάτης έχει ξεφύγει. Του εξηγούν τι δεν κάνει καλά, αμέσως και με σαφήνεια. Δουλεύουν μαζί του και του δείχνουν πώς πρέπει να γίνεται η δουλειά. Δεν φοβούνται να πουν δυσάρεστες αλήθειες, δεν αποφεύγουν και δεν αγνοούν τους συνεργάτες που δυσκολεύονται.

6.Ενθαρρύνουν τους ριψοκίνδυνους και συγχωρούν τα λάθη που γίνονται στην προσπάθεια να βγει το αποτέλεσμα όσο πιο επιτυχημένα. Αντιλαμβάνονται ότι το κόστος ενός λάθους είναι συνήθως μικρότερο από το κόστος της αδράνειας, του φόβου ή της απροθυμίας που μπορεί να χαρακτηρίσει τους υπαλλήλους ή τα μέλη της υπόλοιπης ομάδας, όταν η συμπεριφορά του ηγέτη δεν είναι η αναμενόμενη.

7.Οι πετυχημένοι team leaders καλλιεργούν ένα περιβάλλον όπου το κανονικό, το normal, είναι να λειτουργεί η ομάδα πέρα και πάνω από τις νόρμες. Πέρα από το απλά καλό, εκεί που βρίσκεται το εξαιρετικό. Εκεί που κάθε μέλος της ομάδας ξεπερνάει τον εαυτό του και συναντάει την αριστεία, την αναγνώριση, τη βράβευση, εκεί είναι που ο ηγέτης βλέπει την επιτυχία της δουλειάς του.

Loader