Στην Έκθεση Σταδιοδρομίας του Τε.Πα.Κ.

Στην Έκθεση Σταδιοδρομίας του Τε.Πα.Κ.

Στην Έκθεση Σταδιοδρομίας του Τε.Πα.Κ.

Η φετινή έκθεση Σταδιοδρομίας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, είχε από όλα. Επιχειρήσεις, φοιτητές, ευκαιρίες, σεμινάρια, εντυπωσιακή προσέλευση και όπως φαίνεται πολύ αισιόδοξα αποτελέσματα για την επαγγελματική αποκατάσταση και κατάρτιση των φοιτητών και αποφοίτων του Τε.Πα.Κ.

Ένα μήνα μετά την έκθεση και αφού το feed back από τις επιχειρήσεις, τους συμμετέχοντες αλλά και τους φοιτητές έχει επιβεβαιώση την ανάγκη διοργάνωσης αντίστοιχων εκδηλώσεων, ο Γιάννος Αφροδίσης από το Γραφείο Σταδιοδρομίας, Υπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, μας μίλησε για το career fair, την εξέλιξή του και φυσικά το πως η ανάπτυξη της έκθεση ισοδυναμεί με την ανάπτυξη των φοιτητών.

Τι είναι το career fair; Είναι η ετήσια Έκθεση Σταδιοδρομίας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Τη συγκεκριμένη μέρα, δεκάδες σημαντικοί εργοδότες συναντούν φοιτήτριες/ές και απόφοιτους στους χώρους του πανεπιστημίου. Παράλληλα, διευθυντές και στελέχη ανθρώπινου δυναμικού παρουσιάζουν ευκαιρίες, διαδικασίες και κριτήρια πρόσληψης.

Πότε οργανώθηκε για πρώτη φορά, για ποιό λόγο, με ποιο σκοπό;  Ξεκίνησε το 2014 με στόχο τη δημιουργία προϋποθέσεων ενίσχυσης της δικτύωσης των φοιτητών/αποφοίτων με επαγγελματικούς οργανισμούς. Η αρχική μας αντίληψη ήταν πως η Έκθεση θα στήριζε κυρίως τους τελειόφοιτους και τους νέους απόφοιτους. Αυτό πράγματι αποτυπώθηκε στην πράξη αφού πρόσφατη εσωτερική έρευνα του πανεπιστημίου έδειξε ότι πολλοί απόφοιτοι μας τα τελευταία χρόνια βρήκαν την πρώτη τους δουλειά μέσα από επαφές κατά τη διάρκεια της Έκθεσης.

Μέσα όμως από τα χρόνια διαφάνηκε ότι η Έκθεση βοηθά πολύ και τους νεότερους φοιτητές (πρώτου, δεύτερου έτους) οι οποίοι δεν βρίσκονται σε διαδικασία αναζήτησης εργασίας. Οι επαφές με τις εταιρίες και κυρίως με τα στελέχη HR τους βοήθησε να αντιληφθούν ότι αξίζει τον κόπο να καλλιεργήσουν δεξιότητες που απαιτούνται για μια πετυχημένη καριέρα.

Πώς εξελίχθηκε έκτοτε; Στην πορεία ο αριθμός εταιριών που συμμετέχουν μεγάλωσε όμως δεν είναι πια αυτοσκοπός η διαρκής αύξηση των συμμετοχών. Οι περισσότερες εταιρικές συμμετοχές υπηρετούν πια όσο γίνεται πιο συγκεκριμένα τη λογική της μετάβασης από τις σπουδές στην αγορά εργασίας. Παρουσιάζονται συγκεκριμένες προσφερόμενες θέσεις εργασίας για νέους απόφοιτους ή προτάσεις για πρακτική επαγγελματική άσκηση φοιτητών σε συναφείς με τις σπουδές τους κλάδους. Φέτος οι περισσότερες εταιρίες παραλάμβαναν βιογραφικά ενώ διευθετήθηκαν και συνεντεύξεις πρόσληψης. Εξαιρετικό ενδιαφέρον υπάρχει και για ορισμένες εταιρικές ακαδημίες ταλέντων που προσφέρουν μοναδικές ευκαιρίες ένταξης στην αγορά εργασίας σε νέα παιδιά.

(embed:)

Ποιές ήταν οι διαφορές, καινοτομίες, του φετινού; Φέτος για πρώτη φορά παρουσιάσαμε τις προσφερόμενες θέσεις πρακτικής άσκησης εκτός Κύπρου, για τους φοιτητές μας που θα πάνε σε ευρωπαϊκές χώρες στο πλαίσιο Erasmus+. Είχαμε και την HR manager πολύ μεγάλης Ελληνικής εταιρίας η οποία ήρθε στη Λεμεσό, συναντήθηκε με τα παιδιά που ενδιαφέρονται για τις συγκεκριμένες θέσεις και εξήγησε τις απαιτήσεις και τις προσδοκίες της συνεργασίας αυτής. Ήδη έχουν κλείσει θέσεις και για Ισπανία, Σουηδία, Δανία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Βέλγιο και Σκωτία.

Στα παράλληλα σεμινάρια προσθέσαμε ειδικές θεματικές επαγγελματικών προσόντων (ΣΕΛΚ, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Άδειες Επαγγέλματος Νοσηλευτών) και sector-specific παρουσιάσεις από τους χώρους των Media, Shipping, Forex, Design και Μηχανικής.

Αποδώσαμε περισσότερη έμφαση στα θέματα φιλοξενίας των στελεχών των εταιριών, γεγονός που εκτιμήθηκε ιδιαιτέρως και πειραματιστήκαμε λίγο με πρακτικά θέματα της διοργάνωσης που φαίνεται να λειτούργησαν θετικά για φοιτητές και εταιρικούς συνεργάτες.

Τι μπορούμε να αναφέρουμε για το φετινό, αναφορικά με τη συμμετοχή των εταιρειών, των σπουδαστών, τα σεμινάρια και την κάλυψη; Συμμετείχαν 62 επιχειρήσεις και οργανισμοί από τους κλάδους των τραπεζών, λογιστικών οίκων, πληροφορικής, κατασκευών, λιανικού εμπορίου, ναυτιλίας, media, ξενοδοχείων, επισιτισμού κλπ. Πραγματοποιήθηκαν 20 παράλληλα σεμινάρια/παρουσιάσεις από επαγγελματίες και στελέχη ανθρώπινου δυναμικού. Είχαμε μεγαλύτερη προσέλευση φοιτητών και αποφοίτων σε σχέση με προηγούμενες χρονιές και σε αυτό συνέβαλε και η στήριξη της προσπάθειας από αρκετούς ακαδημαϊκούς του Πανεπιστημίου.

Ποιά είναι τα σχέδια για το επόμενο; Θέλουμε να διατηρήσουμε το ψηλό ποιοτικό επίπεδο των εταιρικών μας συνεργασιών, τους ευχαριστούμε θερμά για τη συμμετοχή και το ενδιαφέρον που δείχνουν για τους αποφοίτους μας. Στις επόμενες μας διοργανώσεις θέλουμε να εμβαθύνουμε στα θέματα διαδικασιών πρόσληψης, να έχουμε περισσότερες συνεντεύξεις επί τόπου που αυτό προϋποθέτει πολύ περισσότερη προεργασία από όλους. Θέλουμε επίσης να έχουμε απόφοιτους μας σε ρόλους παρουσιαστών/τριων, ως επαγγελματικά στελέχη.

Loader