Το αυξημένο ενδιαφέρον για το καλό φαγητό, δεν είναι απλώς μια τάση, αλλά εξέλιξη

Το αυξημένο ενδιαφέρον για το καλό φαγητό, δεν είναι απλώς μια τάση, αλλά εξέλιξη

Ο Λάμπρος Σεργίδης, συνιδιοκτήτης του πετυχημένου «Καντίνα» και του δημοφιλούς «Silver Star», είναι ένας άνθρωπος που δεν επαναπαύεται

Το αυξημένο ενδιαφέρον για το καλό φαγητό, δεν είναι απλώς μια τάση, αλλά εξέλιξη

Φωτογραφίες: Μάριος Χαψής και από τη σελίδα του «Καντίνα» στο Facebook

Ας ξεκινήσουμε, λύνοντας μου πρώτα μια απορία. Πώς τα καταφέρνεις με δυο μαγαζιά; Δεν ξέρεις τη λαϊκή ρήση που λέει: «Όποιος λειτουργεί δυο εκκλησίες, της μιας της γελά». Η λαϊκή ρήση έχει βάση. Είναι πολύ δύσκολο να διατηρείς παράλληλα δύο επιχειρήσεις, στις οποίες είναι σημαντικός ο ανθρώπινος παράγοντας. Ευτυχώς, όμως, και οι δύο έχουν πίσω τους φανταστικές ομάδες. Στο «Καντίνα» είναι υπεύθυνη η συνέταιρος μου, Χριστίνα, η οποία είναι εξαιρετική σε αυτό που κάνει. Στο (link έχουμε τώρα μια καταπληκτική ομάδα, η οποία συνεχώς μεγαλώνει και εξελίσσεται.

Διαβάζοντας για τη φιλοσοφία που υπάρχει πίσω από το «Καντίνα», δεν είναι απλώς ένα delicatessen. Κάνετε μεγάλο ψάξιμο για κάθε προϊόν που φιλοξενείτε στο μαγαζί. Χρονοβόρα διαδικασία; Κάθε προϊόν στο «Καντίνα» υπάρχει για κάποιο λόγο. Το ενδελεχές ψάξιμο των προϊόντων είναι το καλύτερο κομμάτι! Τουλάχιστον, είναι ένα απ' τα αγαπημένα μου. Είναι μια διαδικασία που με εξιτάρει. Γνωρίζεις καινούργιους ανθρώπους και δοκιμάζεις νέα προϊόντα.

Ποια ανάγκη σε οδήγησε μαζί με τη συνεργάτιδά σου, τη Χριστίνα Βαρναβίδου, να ανοίξετε το «Καντίνα»; Με τη Χριστίνα μοιραζόμαστε την ίδια αγάπη για το φαγητό και τις εμπειρίες γύρω από αυτό. Μετά από πολλά ταξίδια και γεύματα, προέκυψε η ανάγκη να μοιραστούμε τα πράγματα που ανακαλύπταμε και με άλλο κόσμο.

Το όνομα δεν έρχεται λίγο σε αντίθεση με τα γκουρμέ προϊόντα που φιλοξενείτε; Η λέξη καντίνα υπάρχει σε πολλές γλώσσες. Μπορεί να σημαίνει κελάρι, αποθήκη, κάβα, οινοποιείο, κατάστημα ή απλώς… μια καντίνα.

Είναι πολύ δύσκολο να διατηρείς παράλληλα δύο επιχειρήσεις, στις οποίες είναι σημαντικός ο ανθρώπινος παράγοντας. Ευτυχώς, όμως, και οι δύο έχουν πίσω τους φανταστικές ομάδες. Στο «Καντίνα» είναι υπεύθυνη η συνέταιρος μου, Χριστίνα, η οποία είναι εξαιρετική σε αυτό που κάνει. Στο «Silver Star» έχουμε τώρα μια καταπληκτική ομάδα, η οποία συνεχώς μεγαλώνει και εξελίσσεται

Μέχρι στιγμής, θεωρείτε ότι έχετε πετύχει τον στόχο που είχατε θέσει στο ξεκίνημά σας; Ο στόχος μας ήταν να εισάγουμε προϊόντα που αγαπάμε και να τα προσφέρουμε στον κόσμο. Η προσφορά αυτή είναι ο λόγος ύπαρξης μας και επικυρώνεται διαρκώς.

Σε αυτό βοηθά το ότι στις μέρες μας «η κουζίνα είναι το νέο μαύρο και οι σεφ οι rock star της»; Το ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για το καλό φαγητό, δεν θεωρώ πως είναι απλώς μια τάση. Θα την ονόμαζα εξέλιξη και σίγουρα βοηθά σε αυτό που κάνουμε.

Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος είναι πιο ψαγμένος και κατά επέκταση πιο απαιτητικός; Εξ ου κι εσείς, πρέπει να είστε πιο μπροστά από τους πελάτες σας και να είστε ενήμεροι για το καθετί; Όντως, ισχύει αυτό που λες. Θέλω να πιστεύω πως ικανοποιούμε τους πιο απαιτητικούς πελάτες, ακριβώς επειδή είμαστε κι εμείς εξίσου απαιτητικοί. Διαβάζουμε, δοκιμάζουμε και ενημερωνόμαστε συνεχώς.

Ένα σκοπό που εξυπηρετούν τα street events που διοργανώνετε είναι για να έχετε πιο στενή επαφή με τον κόσμο σας και να εισπράττετε feedback; Τα events μας είναι ένας τρόπος για να δοκιμάσει ο κόσμος καινούργια πράγματα. Ο χώρος της εστίασης, άλλωστε, έχει μια αμεσότητα, την οποία δεν προσφέρει η λιανική πώληση.

Ψάχνοντας για σένα, ομολογώ πως με εντυπωσίασε ότι από 20 ετών δουλεύεις σε αυτόν τον χώρο. Η όρεξη και το πάθος για δουλειά παραμένουν τα ίδια με το πέρασμα των χρόνων; Για την ακρίβεια, ωριμάζουν και «μεταλλάσσονται». Πλέον, διαθέτω μια κατανόηση και μια αντίληψη που δεν είχα προηγουμένως. Η δεκαετία των 20, δεν είναι και η πιο διαυγής (γέλια). Ο Λάμπρος με τη συνεργάτιδα του, Χριστίνα Βαρναβίδου

Κάθε προϊόν στο «Καντίνα» υπάρχει για κάποιο λόγο. Το ενδελεχές ψάξιμο των προϊόντων είναι το καλύτερο κομμάτι! Τουλάχιστον, είναι ένα απ' τα αγαπημένα μου. Είναι μια διαδικασία που με εξιτάρει. Γνωρίζεις καινούργιους ανθρώπους και δοκιμάζεις νέα προϊόντα

Δεν πιστεύω να μετάνιωσες που δεν έγινες αρχιτέκτονας. Έτσι δεν είναι; Δεν το μετάνιωσα. Δεν ήταν για μένα το συγκεκριμένο επάγγελμα. Είναι μια που σπουδή που χρειάζεται φοβερή πειθαρχία, την οποία ουδέποτε διέθετα.

Άλλος στη θέση του ίσως να επαναπαυόταν στην οικογενειακή επιχείριση, αλλά εσύ μαζί με την αδελφή σου ανοίξετε το πρώτo wine bar στην πρωτεύουσα. Ποιος παρακίνησε ποιον; Οι φίλοι μας. Χωρίς τη δική τους ενθάρρυνση και στήριξη δεν θα κάναμε αυτό το βήμα.

Ωστόσο, δεν φοβηθήκατε να κάνετε ένα τόσο παράτολμο βήμα, για τα κυπριακά δεδομένα; Η άγνοια κινδύνου έπαιξε σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις μας τότε! Δεν το σκεφτήκαμε πολύ. Απλώς, το κάναμε. Ήταν κάτι πολύ αυθόρμητο και ειλικρινές, γι΄αυτό και πέτυχε.

Πλέον, μελετάς μεθοδικά κάθε σου κίνηση ή εξακολουθείς να λειτουργείς αυθόρμητα και όπως βγει; Είναι ένας συνδυασμός των δυο. Ο ενθουσιασμός με παρακινεί να ενεργώ πιο αυθόρμητα, αλλά η λογική πρυτανεύει την κατάλληλη στιγμή, για να μην κάνω βλακείες… Ορισμένες φορές (γέλια).

Τι άλλο έχεις στα άμεσα σχέδια σου; Ή με δυο μαγαζιά είσαι κομπλέ; Σίγουρα, είμαι κομπλέ. Αλλά, συνεχώς σκέφτομαι πράγματα. Μάλλον, πρέπει να σταματήσω!

Loader