Μέμνια Θεοδώρου: Ένας φάρος και μια βοήθεια σε όσους χρειάζονται

Μέμνια Θεοδώρου: Ένας φάρος και μια βοήθεια σε όσους χρειάζονται

Μέμνια Θεοδώρου: Ένας φάρος και μια βοήθεια σε όσους χρειάζονται

Έχοντας ασχοληθεί μόνο ερασιτεχνικά με την ιστιοπλοΐα κατά τη διάρκεια των φοιτητικών της χρόνων, η Μέμνια Θεοδώρου το 2015-16, αποφάσισε να συμμετάσχει στο Clipper Round The World Race, ένα διεθνή αγώνα ιστιοπλοΐας ωκεανών, απώτερος σκοπός του οποίου είναι τα 12 πανομοιότυπα σκάφη να κάνουν τον γύρο της γης. Είναι ο μακρύτερος αγώνας ιστιοπλοΐας που υπάρχει στον κόσμο και μοναδικός στο είδος του, εφόσον αποδέχεται σαν πλήρωμα αρχάριους ιστιοπλόους, με μοναδικό/ή επαγγελματία τον/την Skipper (καπετάνιο) που παίρνει τις στρατηγικές αποφάσεις για την πορεία του σκάφους και είναι υπεύθυνος/η για την ασφάλειά του πληρώματος.

Η Μέμνια, οδοντίατρος στο επάγγελμα, είναι η πρώτη και μοναδική Κύπρια που έχει λάβει μέρος στον αγώνα αυτό, καλύπτοντας πάνω από 18.000 ναυτικά μίλια. Έχει διαγωνιστεί σε 4 από τα 8 σκέλη του αγώνα και είναι η μόνη Κύπρια που έχει ταξιδέψει με ιστιοφόρο από το Λονδίνο μέχρι την Ανατολική Αυστραλία (Airlie Beach). Με την ομάδα της, έχει διασχίσει δύσβατους ωκεανούς μέσα από απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα, στα πιο απομακρυσμένα μέρη του πλανήτη.

Με την επιστροφή της από το ταξίδι αυτό, η διεθνής πλατφόρμα ομιλιών TEDxNicosia προσκάλεσε τη Μέμνια να μοιραστεί με το κοινό την ιστορία της.

(youtube:https://www.youtube.com/watch?v=Lmbqb7lMqrA)

Από τότε η Μέμνια έχει μιλήσει σε πολλές διοργανώσεις, εταιρείες και σχολεία, στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό, μεταφέροντας το μήνυμα ελπίδας σε πολύ κόσμο, πως όλοι μπορούμε να υπερβούμε τις δυσκολίες που η ζωή μας ρίχνει. Πλέον μοιράζει τη γνώση της με τη μορφή εργαστηρίων προσωπικής ανάπτυξης τα οποία διεξάγει σε Αγγλία και Κύπρο. Τον Οκτώβριο έχει ξεκινήσει μεταπτυχιακό στην Εφαρμοσμένη Θετική Ψυχολογία και Ψυχολογία Coaching.

Μέσα από τις ιστορίες των άλλων ανθρώπων, μπορούμε να ταυτιστούμε και να αλλάξουμε τις δικές μας ιστορίες.

Διοργανώνεις ένα σεμινάριο. Περί τίνος πρόκειται; Το σεμινάριο αυτό είναι ένας συνδυασμός αφήγησης με εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης. Αρχικά, θα αφηγηθώ το ταξίδι μου στους ωκεανούς του κόσμου με εντυπωσιακές φωτογραφίες και βίντεο, μεταφέροντας το κοινό στο πώς είναι να ζεις και να διαγωνίζεσαι πάνω σε αυτά τα σκάφη, πραγματικά στη μέση του πουθενά. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει ένα εργαστήρι προσωπικής ανάπτυξης, όπου μέσω των ασκήσεων ο καθένας από τους παρευρισκόμενους θα έχει την ευκαιρία να αναθεωρήσει κάποια πράγματα για τη δική του ζωή, το τι πιστεύει ο ίδιος πως είναι δυνατόν για τον εαυτό του και να βρει πίστη στις δυνάμεις του. Μέσω των δικών μου εμπειριών και των μαθημάτων που θα μοιραστώ, το κοινό θα ανακαλύψει πώς μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτά τα διδάγματα στη δική του ζωή.

Ποιος είναι ο στόχος του σεμιναρίου; Ο στόχος του εργαστηρίου, είναι οι παρευρισκόμενοι να νιώσουν μια ανανεωμένη αίσθηση πίστης στις δικές τους δυνάμεις και στο τι είναι δυνατόν για αυτούς. Επίσης, να εμπνεύσει και να παροτρύνει να ξανασκεφτούμε και να αναθεωρήσουμε τις δικές μας ζωές, τις επιρροές που έχουμε από τους ανθρώπους γύρω μας και να επεξεργαστούμε το τι λέμε στον εαυτό μας πως είναι δυνατόν για εμάς. Μέσα από τις ιστορίες των άλλων ανθρώπων, μπορούμε να ταυτιστούμε και να αλλάξουμε τις δικές μας ιστορίες. Στόχος η εσωτερική αλλαγή και η αναθεώρηση του τι είναι δυνατόν για τον καθένα.

Θέλω να είμαι για τους άλλους αυτό που κάποιοι άλλοι ήταν για μένα: Ένας φάρος και μια βοήθεια σε όσους χρειάζονται αυτή την παρακίνηση και αυτή την έμπνευση να ξαναβρούν την πορεία της ζωής τους.

Σε ποιους απευθύνεται; Απευθύνεται σε όσους ανθρώπους βρίσκονται σε μια φάση της ζωής τους όπου χρειάζεται λίγη έμπνευση, λίγη αισιοδοξία και ένα σπρώξιμο να πάρει τη ζωή στα χέρια του, καθότι η ιστορία από μόνη της είναι αρκετή για παρακίνηση. Απευθύνεται όμως και σε όσους τους αρέσει η περιπέτεια ή είναι περίεργοι να δούνε πώς ζούσαμε σε αυτά τα σκάφη για 5 μήνες, σε όσους θα ήθελαν να δουν φωτογραφίες και υλικό από μια τόσο μοναδική εμπειρία. Και τέλος, απευθύνεται σε όσους θέλουν να δοκιμάσουν κάποιες δοκιμασμένες ασκήσεις του εργαστηρίου που θα τους προσφέρουν την ευκαιρία να αναθεωρήσουν τη ζωή τους και να δουν πώς μπορούν να καλυτερέψουν την ποιότητα των σκέψεων και των σχέσεών τους.

Τι θα ήθελες να αποκομίσει κάποιος από τη συμμετοχή του σε αυτό; Θα ήθελα να φύγουν γεμάτοι έμπνευση, παρακίνηση και αισιοδοξία για το μέλλον. Επίσης θα φύγουν με κάποιες πρακτικές γνώσεις και εργαλεία που μπορούν να τα χρησιμοποιούν και στη συνέχεια, για να διατηρήσουν την παρακίνηση αυτή και αφού ολοκληρωθεί το σεμινάριο.

Τι σε έκανε να διοργανώσεις αυτό το σεμινάριο; Πριν μερικά χρόνια, πέρασα η ίδια κάποιες φαινομενικά ανυπέρβλητες δυσκολίες. Βρέθηκα σε μια πολύ στενάχωρη περίοδο της ζωής μου και για πολύ καιρό σκεφτόμουν και πίστευα πως ίσως δε θα τα κατάφερνα να βγω από πάνω. Ο ιστιοπλοϊκός αγώνας αυτός και κάποια σεμινάρια που παρακολούθησα, μου «έσωσαν» τη ζωή. Στη συνέχεια, εμβάθυνα τις γνώσεις μου γύρω από την ανθρώπινη φύση και τώρα σπουδάζω Εφαρμοσμένη Θετική Ψυχολογία, που είναι ο κλάδος της ψυχολογίας που ασχολείται περισσότερο με το τι φέρνει ευημερία και ευτυχία στους ανθρώπους. Διοργανώνω τα σεμινάρια αυτά, γιατί θέλω να είμαι για τους άλλους αυτό που κάποιοι άλλοι ήταν για μένα: Ένας φάρος και μια βοήθεια σε όσους χρειάζονται αυτή την παρακίνηση και αυτή την έμπνευση να ξαναβρούν την πορεία της ζωής τους.

Το σεμινάριο διοργανώνεται στον Πολυχώρο- Κόσμος χωρίς σύνορα στη Λευκωσία, στις 13/11/19, στις 19:00. Λειτουργεί με προκρατήσεις, 20 ευρώ το άτομο και πληροφορίες και κρατήσεις στο 9942285.

Loader