Συλλέγοντας κυπριακά νομίσματα

Συλλέγοντας κυπριακά νομίσματα

Ένα γοητευτικό χόμπι με Ιστορία

Συλλέγοντας κυπριακά νομίσματα

Οι δημοσιογράφοι Αχιλλέας Ευαγγέλου και Κατερίνα Γρηγορίου συναντούν τους Αντρέα Πιτσιλλίδη [πρόεδρο], Αντώνη Αβρααμίδη [γραμματέα], Αντρέα Καλλή [ταμία] και Αντρέα Ρουσιά [μέλος] από το ΔΣ της Κυπριακής Νομισματικής Εταιρείας.

Παθιασμένοι συλλέκτες οι ίδιοι μιλούν για το ιδιαίτερο αυτό χόμπι και πώς μπορεί κάποιος να μάθει περισσότερα για αυτό.

Αντρέας Πιτσιλλίδης: Η Κυπριακή Νομισματική Εταιρεία είναι ένα πολιτιστικό, μη κερδοσκοπικό ίδρυμα το οποίο μετράει δεκαετίες ζωής. Ιδρύθηκε το 1970 στη Λευκωσία παράλληλα με την Κυπριακή Νομισματική Εταιρεία που είχε ιδρυθεί στη Λάρνακα. Εν έτει 1975 οι δύο νομισματικοί συνδέσμοι ενώθηκαν και σήμερα μετράμε πέραν των τριακοσίων μελών.

Τα συναισθήματα χαράς όταν ψάχνεις και εντοπίζεις κάτι για την συλλογή σου είναι απερίγραπτα. Νιώθεις σαν μικρό παιδί που παίρνει δώρο για τα Χριστούγεννα.

Ανδρέας Ρουσιάς: Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον χόμπι, η συλλογή νομισμάτων, και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έρθουν σε επαφή με κάποιο από τα μέλη μας ή ακόμα και με το διοικητικό συμβούλιο και να μάθουν περισσότερα. Επιπλέον, μπορούν να εντοπίσουν την Εταιρεία στο facebook και να ενημερωθούν για τις δραστηριότητές μας.

Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΤΟ (link: https://www.facebook.com/Cyprus-Numismatic-Society-1623387934541825/ text: FACEBOOK popup:yes)

Αντώνης Αβρααμίδης: Να προσθέσουμε εδώ πως φέτος αποκτήσαμε και το ιδιόκτητό μας οίκημα, το οποίο βρίσκεται στην Λευκωσία και σύντομα θα προχωρήσουμε σε ανακαίνιση. Εκεί θα μπορούν να συγκεντρώνονται συλλέκτες απ’ όλες τις επαρχίες της Κύπρου και να ανταλλάσσουν ιδέες και, βεβαίως, νομίσματα. Έχουμε στόχο να οργανώσουμε και κάποιες δημοπρασίες στο μέλλον έτσι ώστε η Κυπριακή Νομισματική Εταιρεία να γίνει ευρύτερα γνωστή.

Αντρέας Πιτσιλλίδης: Να αναφέρουμε και την κυκλοφορία εντύπου της Εταιρείας που είχε αρχικά εκδοθεί στα αγγλικά με τον τίτλο “Nomismatic Report” και αργότερα μεταφράστηκε ως “Νομισματικό Δελτίο”. Από το 1970 μέχρι το 2012, την πιο πρόσφατη έκδοσή μας δηλαδή, μετράμε 48 περίπου τόμους. Πέραν αυτού είναι οι συναντήσεις που πραγματοποιούμε σε τακτικά χρονικά διαστήματα.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ: Η ιστορία της Κύπρου μέσα από τα νομίσματα της

Αντρέας Καλλής: Όπως οι πλείστοι σοβαροί συλλέκτες, έτσι κι εγώ ξεκίνησα από περιέργεια. Ερευνώντας την Ιστορία -αυτό συμπεριλαμβάνει την Ιστορία της Κύπρου και άλλων χωρών- συναντάς πληροφορίες που σου κινούν την περιέργεια. Η αγάπη για την γνώση σε συνδυασμό με την φαντασία ενός συλλέκτη τον ωθεί σε συγκεκριμένα αντικείμενα, τα νομίσματα στην προκειμένη. Η φαντασία είναι καθοριστικός παράγοντας, πολλές φορές φαντάζεσαι να ζούσες μία συγκεκριμένη εποχή σε μία συγκεκριμένη χώρα.

Ανδρέας Ρουσιάς: Προσωπικά, άρχισα να συλλέγω κυπριακά νομίσματα από την περίοδο της Αγγλοκρατίας όταν ήμουν φοιτητής. Κι εγώ από περιέργεια άρχισα το ψάξιμο, ήταν μία διαφυγή απ’ την καθημερινότητα. Εν τέλει, κατέληξα να ασχολούμαι σοβαρά με την συλλογή αυτή και να διατηρώ έντονο πάθος. Απολαμβάνω να μοιράζομαι πληροφορίες με άλλους συλλέκτες ή με ανθρώπους που δείχνουν ενδιαφέρον για το εν λόγω χόμπι.

Το 1942, κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα νομίσματα αυτά έρχονταν από την Αγγλία. Στο ταξίδι τους προς την Κύπρο βομβαρδίστηκαν από τους Γερμανούς και το πλοίο βυθίστηκε. Γι΄αυτό τον λόγο δεν έχουμε πολλά τέτοια νομίσματα σε ακυκλοφόρητη κατάσταση.

Αντρέας Πιτσιλλίδης: Και πρόκειται σίγουρα για ένα χόμπι που έχει πολλά να προσφέρει. Πρώτα απ’ όλα πολλαπλασιάζει τις εγκυκλοπαιδικές γνώσεις κι επιπλέον δημιουργεί φιλίες μεταξύ συλλεκτών. Η εμπειρία μου ως συλλέκτης έχει επηρεάσει την ζωή μου. Πρόκειται για ένα πάθος, δεν μπορώ να το εξηγήσω αλλιώς.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ: Η Ιστορία του Κυπριακού Νομίσματος *Ευχαριστούμε την εκπομπή Κυπρίων Έργα του TVONE για την παραχώρηση του υλικού.

Αντώνης Αβρααμίδης: Για να καταλάβετε, ένας συλλέκτης ερευνώντας αρχίζει να εντοπίζει ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες που όλο και αυξάνονται. Λεπτομέρειες που θέλει να μοιραστεί και με άλλο κόσμο. Να σας πως ένα μικρό παράδειγμα. Ένας συλλέκτης ψάχνει π.χ. το μισό γρόσι, τη μισή πιάστρα του 1942 και δυσκολεύεται να το βρει σε ακυκλοφόρητη κατάσταση. Αρχίζοντας να το ψάχνει μαθαίνει παράλληλα και ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες της Ιστορίας μας. Το 1942, κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα νομίσματα αυτά έρχονταν από την Αγγλία. Στο ταξίδι τους προς την Κύπρο βομβαρδίστηκαν από τους Γερμανούς και το πλοίο βυθίστηκε. Γι΄αυτό τον λόγο δεν έχουμε πολλά τέτοια νομίσματα σε ακυκλοφόρητη κατάσταση.

ΜΑΘΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ Νομισματικό Mουσείο Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου

Αντώνης Αβρααμίδης: Τα συναισθήματα χαράς όταν ψάχνεις και εντοπίζεις κάτι για την συλλογή σου είναι απερίγραπτα. Νιώθεις σαν μικρό παιδί που παίρνει δώρο για τα Χριστούγεννα. Το κάθε κομμάτι για όλους όσοι είμαστε συλλέκτες είναι μοναδικό και κουβαλά τις ιδιαιτερότητες και την Ιστορία του. Περνούν από όλων μας τα χέρια νομίσματα και οι πλείστοι δεν παρατηρούμε την εικόνα που φέρουν. Να σας πω ένα παράδειγμα με τα 250 μιλς, που προυπήρχαν των σεντ. Στην πρόσοψη φέρει το έμβλημα της δημοκρατίας μαζί με τα πορτοκάλια, που υπήρχαν τότε στην περιοχή του Μόρφου, ενώ στην πίσω όψη υπάρχει ένα κτίριο και δέντρα που δεν φαίνονται πολύ καλά. Ως συλλέκτης ερευνάς να μάθεις, για παράδειγμα, τι ακριβώς απεικονίζεται. Στο συγκεκριμένο π.χ. είναι το μεταλλείο της Σκουριώτισσας κι αν προσέξει κάποιος καλά θα δει και το τρένο που ήταν ουσιαστικά η αμαξοστοιχία που μετέφερε στην Αμμόχωστο το μετάλλευμα.

Ανδρέας Ρουσιάς: Υπάρχει πληθώρα πληροφοριών και για όποιον αγαπά την μελέτη της Ιστορίας μας και επιθυμεί να μάθει περισσότερα θα χαρούμε να τον φιλοξενήσουμε στις συναντήσεις μας. Στην σελίδα μας στο Facebook μπορεί επίσης να ενημερωθεί κάποιος για διάφορα που αφορούν τις δραστηριότητές μας αλλά και τα νομίσματα γενικότερα.

Loader