Το «Λιοντάρι» των Whiskies

Το «Λιοντάρι» των Whiskies

Όταν το ουίσκι φέρει την υπογραφή «The Macallan»

Το «Λιοντάρι» των Whiskies

Στην ταινία «Skyfall», η νέμεσις του James Bond, Silva, του λέει χαρακτηριστικά: "50-year-old Macallan, a particular favorite of yours I understand."

https://youtu.be/5Z0wEVxL30Q

Όταν μάλιστα, δυο σπάνια μπουκάλια του ιδίου brand, αγοράζονται στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι από επιχειρηματία, στην τιμή του 1.2 εκατομμυρίου δολαρίων, τότε το ουίσκι αυτό, οφείλουμε να το ακούσουμε πριν το βάλουμε και στο δικό μας ποτήρι.

Όταν το ουίσκι φέρει την υπογραφή «The Macallan» Η ιστορία του διάσημου ουίσκι«The Macallan», ξεκινάει το 1824, όταν ο Alexander Reid, δάσκαλος από τη Σκωτία και παράλληλα αγρότης, ο οποίος καλλιεργούσε κριθάρι, αποφάσισε να δημιουργήσει την ομώνυμη βιομηχανία αλκοολούχων ποτών. Η συγκεκριμένη βιομηχανία, πήρε το όνομα της από την περιοχή «Maghellan», που προέρχεται από τις Κέλτικες λέξεις «magh» που σημαίνει γόνιμο έδαφος, καθώς και την «Ellan», από το μοναχό St. Fillan, ο οποίος σχετιζόταν άμεσα με την εκκλησία που βρισκόταν μέχρι το 1400, στο κτήμα «Macallan».

Η «Macallan», ήταν μια από τις πρώτες βιομηχανίες αλκοόλ οι οποίες πήραν νόμιμη άδεια λειτουργίας από τις Αρχές της Σκωτίας. Από τότε μέχρι και σήμερα, οι άνθρωποι πίσω από αυτήν, κατάφεραν να δομήσουν την εικόνα της εταιρείας με τον καλύτερο τρόπο και επάξια να κερδίσουν τις εντυπώσεις για το single malt ουίσκι που παράγουν, το οποίο θεωρείται μέχρι και σήμερα ως ένα από τα κορυφαία ανά το παγκόσμιο. Είναι το αποτέλεσμα εξάλλου, ενός κράματος πολιτισμικών επιρροών, από Ισπανία, Βόρεια Αμερική και βεβαίως της Σκωτίας, κάτι που του προσδίδει μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Όσον αφορά στην παραγωγή του single malt ουίσκι, δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή του κατάλληλου βαρελιού όπου θα τοποθετηθεί και θα παραμείνει μέχρι την ωρίμανση του. Τα βαρέλια αυτά είναι κατασκευασμένα από εξαιρετικής ποιότητας ξύλο βελανιδιάς και θεωρούνται πρωτευούσης σημασίας για την τελική ποιότητα, τα φυσικά χρώματα, τα ξεχωριστά αρώματα και σαφώς των γεύσεων του Macallan. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, κατασκευάζονται βάση ειδικών προδιαγραφών, ενώ στη συνέχεια, επενδύεται πολύς χρόνος και κόπος στη φροντίδα και συντήρηση τους.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ: Nicola Riske: Η ακούραστη Brand Ambassador του The Macallan

Οι ειδήμονες της εταιρείας «The Macallan», επιβλέπουν σχολαστικά τη διαδικασία κατασκευής του κάθε βαρελιού, η οποία γίνεται στην Ισπανία. Δίνουν έμφαση ακόμη και στην παραμικρή λεπτομέρεια, από την επιλογή των δέντρων η ξυλεία των οποίων θα αποτελέσει το υλικό κατασκευής του κάθε βαρελιού, μέχρι το κόψιμο τους και την αποξήρανση τους, πριν αποπλεύσουν προς τη Νότια Ισπανία, όπου και θα στεγνώσουν με φυσικό τρόπο. Στόχος, είναι όπως μειωθεί στο ελάχιστον η υγρασία του ξύλου. Στη Νότια Ισπανία θα παραμείνουν για 18 μήνες, πριν ξεκινήσει το ταξίδι προς τον τελικό προρισμό, την Σκωτία, όπου στη συνέχεια θα «φιλοξενήσουν» το οινόπνευμα «The Macallan».

Η μοναδικότητα του ουίσκι το οποίο και τελικά καταλήγει στο ποτήρι μας ωστόσο, οφείλεται και στη μέθοδο απόσταξης. Δεν είναι τυχαίο που το μέγεθος και σχήμα των 24 συνολικά χάλκινων αποστακτηρίων, αν και έκαστο έχει χωρητικότητα 3,900 λίτρων, είναι από τα μικρότερα που υπάρχουν στην περιοχή Speyside. Αντιθέτως, το στοιχείο αυτό, υποβοηθά στην επαφή του οινοπνεύματος με το μέταλλο κατασκευής του αποστακτηρίου, δηλαδή το χαλκό, μια «ένωση» που συμβάλει στη νέα ζύμωση και τελική ωρίμανση, παράγοντας που ευθύνεται για τις πλούσιες, φρουτώδεις πινελιές, που εν τέλει χαρακτηρίζουν το «The Macallan».

Μέσα από τα αποστακτήρια, επιλέγεται με τεράστια προσοχή και υπευθυνότητα, το πιο αξιόλογο ποιοτικά οινόπνευμα που έχει παραχθεί, ώστε να δημιουργηθεί από αυτό, το καλύτερο ή και ιδανικό θα έλεγε κάποιος, single malt whisky! Η εξαιρετική αυτή και προσεγμένη, τελική διαλογή, αποτελεί εγγύηση της εξαιρετική γεύσης που φέρει την υπογραφή « The Macallan» και την κάνει να ξεχωρίζει των υπολοίπων που διατίθενται στην αγορά.

Καθοριστικό θεωρείται και το τελικό χρώμα του ουίσκι, το οποίο είναι 100% φυσικό, με καμία απολύτως προσθήκη τεχνητού ή πρόσθετου χρώματος. Αντιθέτως, οι αποχρώσεις του- επίσης αποτέλεσμα της επαφής του ουίσκι με το ξύλο του βαρελιού-, κινούνται σε μια κλίμακα που δεν παρεκκλίνει από το απαλό χρώμα βελανιδιάς και εκείνο του σκουρόχρωμου ξύλου μαόνι (mahogany). Το ξύλο αυτό, είναι φυσικό προϊόν το οποίο προέρχεται από δέντρα που διαφέρουν μεταξύ τους.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ: Creative Working Spaces Όταν το The Macallan δημιούργησε ένα αποστακτήριο, έργο τέχνης!

Η συγκεκριμένη διαφορετικότητα, έχει αντίκτυπο και στα χαρακτηριστικά που εν τέλει προσδίδονται στο οινόπνευμα κατά την ωρίμανση του. Ακριβώς αυτός είναι και ο λόγος που το κάθε ουίσκι, ενδεχομένως να έχει ελαφρώς διαφορετική γεύση και χρώμα. Εντούτοις, οι κατασκευαστές ουίσκι, ως άρτιοι επαγγελματίες, καταφέρνουν να διατηρήσουν σε μεγάλο βαθμό, μια συνοχή και συνέπεια στο χρώμα που έχει το ουίσκι, στα μπουκάλια τα οποία διατίθενται προς πώληση.

Κλείσε το δικό σου ραντεβού με το «The Macallan»

Εάν θες να διεισδύσεις βαθύτερα, φτάνοντας στον «πυρήνα» του ξεχωριστού αυτού ουίσκι, μαθαίνοντας τα πάντα γύρω από την παραγωγή, τους ανθρώπους πίσω από αυτό, καθώς και να δοκιμάσεις μερικά από τα ωραιότερα είδη που υπάρχουν, δεν έχεις παρά να κρατήσεις τη δική σου θέση στο «Whisky Live Cyprus 2018». Αναφερόμαστε στο κορυφαίο γεγονός γευσιγνωσίας ουίσκι, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Tracasol, στη Λεμεσό, την 1η Δεκεμβρίου, μεταξύ 17:00-23:00.

Η διεθνούς εμβέλειας εκδήλωση «Whisky Live», έχει ταξιδεύσει τα τελευταία 20 χρόνια, σε περισσότερες από 40 πόλεις, ανά το παγκόσμιο, οπόταν, εάν είσαι λάτρης του συγκεκριμένου αλκοολούχου ποτού, αυτή είναι μια μοναδική εμπειρία που δε θες να χάσεις.

Εκεί θα βρίσκεται η European Brand Ambassador του The Macallan Whisky, Nicola Riske, η οποία, πάντοτε με το αφοπλιστικό της χαμόγελο και τις αδιαμφισβήτητες γνώσεις της επί του θέματος, θα σου λύσει κάθε απορία, προσφέροντας σου ταυτόχρονα την ευκαιρία να κάνεις γευσιγνωσία, απολαμβάνοντας πάνω από 50 είδη ουίσκι από Σκωτία, Ιρλανδία, Αμερική. Κάποια με γεμάτη, δυνατή γεύση, μερικά με λουλουδένιες πινελιές και άλλα με ελαφριά ή πικάντικη επίγευση.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ: In whisky we trust...

Η Nicola Riske, θα ηγηθεί του «The Macallan Master Class», ενός από τα έξι, δωρεάν Master Classes που θα διεξαχθούν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Το σύντομης διάρκειας σεμινάριο, θα γίνει μεταξύ 18:00-18:45 και σε αυτό μπορούν να λάβουν μέρος μόνον 25 άτομα, οπόταν οι συμμετέχοντες πρέπει να προκρατήσουν τη θέση τους.

Η είσοδος επιτρέπεται αποκλειστικά, σε άτομα άνω των 18 ετών. Για περαιτέρω πληροφορίες: 22 505 999.

To The Macallan Single Malt whiskey, εισάγεται και διανέμεται στην Κύπρο από την εταιρεία ACM Christofides Ltd.

Loader