Βελούδινες Πατούσες: Μια μοναδική επιχείρηση στην Κύπρο, για γάτες

Βελούδινες Πατούσες: Μια μοναδική επιχείρηση στην Κύπρο, για γάτες

Επιτέλους, ένα μικρό ξενοδοχείο κατοικιδίων που δεν έχει κλουβιά αλλά δωμάτια με χαρούμενα χρώματα και παιχνίδια

Βελούδινες Πατούσες:Μια μοναδική επιχείρηση στην Κύπρο, για γάτες
Ομολογουμένως δεν τόλμησα ποτέ προηγουμένως να αφήσω τα γατιά μου σε κάποιο ξενοδοχείο ζώων. Δεν άντεχα στην ιδέα να βρίσκονται μακριά από το σπίτι τους, σε ξένα χέρια, πόσο μάλλον κλεισμένα σε μικρά ή έστω μεγάλα κλουβιά ή κάποιο "ψυχρό" χώρο, χωρίς συχνή ανθρώπινη επαφή. Όταν όμως φέτος το καλοκαίρι αυτό κρίθηκε αναγκαίο, έψαξα πολύ, πήρα συστάσεις και τελικά ανακάλυψα τις "Βελούδινες Πατούσες".

Συνέντευξη στη Νίκολα Καρατζιά

Μια μικρή πανσιόν με 12 μόνο δωμάτια που θυμίζουν παιδικά, παιχνιδότοπο για τις φιλοξενούμενες, προσεγμένο μενού, καθαριότητα δωματίου μέχρι και τέσσερις φορές τη μέρα και...δύο ιδιοκτήτριες που αγαπούν πραγματικά τα ζώα. Δεν είναι τυχαίο που οι αδελφές Έλενα και Βαλέρια Ηροδότου, έχουν καταλήξει με πέραν των 60 δικών τους γάτων.

Πότε πρωτολειτούργησαν οι Βελούδινες Πατούσες και ποια ήταν η αφορμή για τη δημιουργία μιας πανσιόν για γάτους;

Oι βελούδινες πατούσες πρωτολειτούργησαν το 2011, αρχικά προσφέροντας υπηρεσίες κατ’ οίκον φροντίδας (pet sitting). Αιτία ήταν η μεγάλη μας αγάπη προς αυτές τις ψυχές. Αφορμή ήταν η προσωπική μας ανησυχία για το πώς θα περνούσαν τα γατιά μας σε περίπτωση που χρειαζόταν να μείνουν στο σπίτι μόνα κατά την περίοδο των διακοπών. Μπήκαμε στη θέση κάθε ιδιοκτήτη που θα ταξίδευε στο εξωτερικό ή εκτός πόλης, νιώθοντας ανήσυχος για το γατί του που θα αναγκαζόταν να αφήσει για λίγο πίσω. Κάπως έτσι αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στη δημιουργία μιας πανσιόν, η οποία θα έχει 24άωρη επίβλεψη των «φιλοξενούμενων» μας.

Η Έλενα, μια από τις δύο ιδιοκτήτριες της πανσιόν

Δέχεστε μόνο γάτες και αν ναι, αυτό γίνεται για λόγους ασφαλείας των ζώων;

Στο μικρό μας ξενοδοχείο φιλοξενούνται αποκλειστικά και μόνο γάτες, προσφέροντας τους έτσι το δικό τους ήσυχο χώρο στον οποίο και μπορούν να χαλαρώσουν. Οι γάτες ως γνωστόν, δεν προσαρμόζονται εύκολα σε κάποιο περιβάλλον πέρα από αυτό στο οποίο συνήθισαν. Δεν φιλοξενούμε σκυλιά όχι γιατί δεν τα αγαπάμε-απεναντίας τα λατρεύουμε-, αλλά επειδή κάτι τέτοιο θα προκαλούσε στρες στις γάτες.

Πόσα δωμάτια υπάρχουν στο χώρο σας και τι διαθέτουν;

Έχουμε μόνο 12 δωμάτια, θέλοντας έτσι να δώσουμε την απαιτούμενη προσοχή που αρμόζει στο κάθε ζωάκι ξεχωριστά. Σε διαφορετική περίπτωση, κάποια ίσως να έμπαιναν στο περιθώριο, κάτι που εμείς δεν επιθυμούμε. Αντιθέτως, όλη μας η προσοχή είναι στραμμένη προς τις γάτες που φιλοξενούμε. Παρατηρούμε την κάθε τους κίνηση στενά, τις συμπεριφορές τους αλλά και την διάθεση τους ανά πάσα στιγμή. Το κάθε δωμάτιο διαθέτει παιχνίδια, ονυχοδρόμεια, λεκάνες με άμμο καθώς και τούνελ ή «φωλιά», όπου μια γάτα όχι μόνο παίζει άλλα μπορεί και να κρυφτεί αν το επιθυμεί, μέχρι να εξοικειωθεί με το χώρο. Υπάρχουν δωμάτια με ξαπλώστρα σε πιο ψηλό σημείο από όπου οι γάτες σκαρφαλώνοντας, χαλαρώνουν, κοιτάζοντας στο «πάρκο της γάτας», το οποίο έχουμε δημιουργήσει από ανακυκλώσιμα υλικά. Εκεί μέσα, βγαίνουν για να παίξουν και τα δικά μας κατοικίδια.

Οι φιλοξενούμενες γάτες, βγαίνουν και βόλτα εκτός δωματίου;

Κανένα γατί δεν μένει κλεισμένο μέσα στο δωμάτιο του συνεχώς. Τα δωμάτια καθαρίζονται καθημερινά 3 ή 4 φορές την ημέρα, οπότε σε εκείνο το διάστημα η γάτα βγαίνει, πηγαίνει στον κοινόχρηστο παιχνιδότοπο και να κάνει την εξερεύνηση της στους χώρους της πανσιόν, ακόμη και στην κουζίνα…πάντοτε βεβαίως με τη δική μας συνοδεία.

Στέλνετε καθημερινά φωτογραφίες και βίντεο στον ιδιοκτήτη του κάθε ζώου, όπου βλέπει πως περνάει και τι κάνει, κάτι ιδιαίτερα καθησυχαστικό για εκείνον.

Ακριβώς, ενημερώνουμε τους πελάτες μας καθημερινά μέσω sms ή Viber. Γίνεται αποστολή φωτογραφιών καθώς και βίντεο, ενώ σε μερικές περιπτώσεις γίνονται ακόμη και βιντεοκλήσεις για να αισθανθεί ο ιδιοκτήτης ότι η γάτα του βρίσκεται σε καλά χεριά, έχει πια χαλαρώσει και τίποτα δεν θυμίζει το γατί που είχαμε παραλάβει από το σπίτι του. Δηλαδή η όλη εικόνα ανατρέπει το παλιό ανησυχητικό σκηνικό της στρεσαρισμένης γάτας. Είναι τόσο όμορφο και πραγματικά συγκινητικό, να βλέπεις γατιά που αναγνωρίζουν τη φωνή του ιδιοκτήτη τους και κοιτάνε γύρω γύρω αναζητώντας με το βλέμμα τους τον δικό τους άνθρωπο.

Η Βαλέρια αγκαλιά με μια "φιλοξενούμενη"

Υπάρχουν περιπτώσεις γατιών που δεν μπορείτε να δεχθείτε;

Ναι υπάρχουν και τέτοιες περιπτώσεις. Αυτό ισχύει για γατιά τα οποία δεν είναι στειρωμένα, δεν έχουν κάνει το εμβόλιο τους ή την εσωτερική και εξωτερική αποπαρασίτωση τους, καθώς και εκείνα των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν φέρνουν μαζί τους το βιβλιάριο υγείας που αποδεικνύει τον εμβολιασμό τους και την αποθεραπεία του ζώου από τυχόν παρελθοντικές ασθένειες. Αποθαρρυντικά για τη φιλοξενία είναι και δερματικά ή αναπνευστικά προβλήματα. Επίσης, θεωρούμε απαράδεκτο οι ιδιοκτήτες να κάνουν δίαιτα στην γάτα τους χωρίς να υπάρχει κάποιο ιατρικό θέμα, οπότε και δεν συναινούμε σε εφαρμογή παρόμοιων τακτικών. Στο σπίτι τους μπορεί να το κάνουν, εδώ στην πανσιόν μας όμως, ποτέ.

Στη σελίδα των Βελούδινων πατουσών στο facebook, καθημερινά δημοσιεύονται παρόμοιες φωτογραφίες από φιλοξενούμενες γάτες, συνοδευόμενες από χιουμοριστικές λεζάντες

Αναφέρεστε σε αυστηρή διατροφή που σας ζητούν να κάνετε στο γατί τους ορισμένοι ή λιμοκτονία;

Διατροφή με λίγα γραμμάρια κροκέτας την ημέρα για μας δεν είναι διατροφή. Πρωταρχικός μας στόχος είναι η καλή ψυχολογία της γάτας. Σκεφτείτε λοιπόν να έρθει εδώ ένα γατί που δεν έχει κανένα θέμα υγείας και να το υποβάλουμε εμείς σε δίαιτα. Δεν φτάνει που θα είναι ήδη στρεσαρισμένο το γατί που έφυγε από το σπίτι του, να μην τρώει ούτε ικανοποιητικά; Πως θα νιώσει; Το πιθανότερο είναι να το θεωρήσει ως τιμωρία.

Τι πρέπει να γνωρίζει κάποιος που θέλει να αφήσει το ζώο του μαζί σας;

Καλό θα ήταν όπως ο ιδιοκτήτης φέρει μαζί του ένα δικό του μπλουζάκι ή ένα αγαπημένο παιχνίδι του κατοικίδιού του, ώστε να υπάρχει μια οικεία μυρωδιά από το σπίτι του. Αυτό θα παρέχει στο γατί ασφάλεια και σιγουριά.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ ΕΔΩ : Στέφανος Σεβέρης - Ο σκύλος πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως ένα μωρό

Έχετε συνεργασία με κάποιο κτηνίατρο σε περίπτωση που υπάρξει άμεση ανάγκη οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας;

Βεβαίως. Συνεργαζόμαστε με τον κτηνίατρο Μάριο Τόρνου, με τον οποίο βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή σε έκτακτα περιστατικά, ενώ επικοινωνούμε ακόμη και με τους γιατρούς των γατιών εάν χρειαστεί, σε συνεννόηση πάντοτε με τον ιδιοκτήτη. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε επίσης ότι διαθέτουμε και δωμάτιο νοσηλείας, απομακρυσμένο από τα υπόλοιπα. Εκεί φιλοξενούμε γατιά στα οποία οι ιδιοκτήτες τους πολλές φορές δυσκολεύονται να παρέχουν τη φαρμακευτική αγωγή και φροντίδα που απαιτείται για παράδειγμα μετά από ένα χειρουργείο.

Ποιο το κόστος διαμονής και τι συμπεριλαμβάνεται σε αυτό;

Το κόστος είναι δέκα ευρώ το βράδυ και δεν χρεώνουμε την τελευταία μέρα που το γατί θα επιστρέψει στο σπίτι του έστω και αν η αναχώρηση γίνει στις δέκα το βράδυ. Η τιμή διαφοροποιείται αναλόγως του χρόνου παραμονής κάθε γατιού. Στην τιμή συμπεριλαμβάνεται το φαγητό, η παραλαβή του ζώου από το σπίτι του, καθώς και η παράδοση του στο ίδιο σημείο. Δημοσίευση φωτογραφιών και βίντεο στη σελίδα μας στο facebook (αν ο ιδιοκτήτης το επιθυμεί), όπως επίσης και ενημερωτικά μηνύματα με φωτογραφίες αλλά και βίντεο. Τέλος, κατά την επιστροφή του ζώου, παραδίδουμε ένα cd ή dvd με «καταγεγραμμένες» όλες τις δραστηριότητες του κατά τη διαμονή του στην πανσιόν μας.

Γιατί επιλέγετε να παραλαμβάνετε εσείς τα ζώα από το σπίτι τους ή από κάποιο προσυμφωνημένο με τον ιδιοκτήτη, σημείο.

Κανείς δεν γνωρίζει που ακριβώς βρισκόμαστε, πέραν από την φιλοζωική οργάνωση «Κιβωτός», η οποία εξέφρασε την επιθυμία της να δει τους χώρους από κοντά και να πάρει μία ιδέα για το πώς δουλεύουμε. Τώρα, όσοι μας διαβάζουν θα αναρωτιούνται γιατί ο χώρος παραμένει μυστικός. Είναι απλό. Τα περισσότερα δικά μας πλέον γατιά, ήταν αδέσποτα που κάποιοι άφησαν έξω στον κήπο της πανσιόν και του σπιτιού μας που βρίσκεται ακριβώς δίπλα. Πολλοί δυστυχώς δεν μπαίνουν στον κόπο να στειρώσουν τη γάτα τους και εναποθέτουν εν καιρώ τις ευθύνες τους αλλού. Κάπως έτσι, έχουμε ξεπεράσει τα 60 γατιά. Αν γνώριζαν περισσότεροι που βρισκόμαστε, σίγουρα θα καταλήγαμε με πάνω από 400 μέχρι σήμερα. ‘Ένας άλλος καθοριστικός λόγος για τον οποίο η τοποθεσία της πανσιόν παραμένει κρυφή, είναι πως κάποιοι που θέλουν να αποκαλούνται και άνθρωποι, βάζουν φόλες όπου πληροφορούνται ότι υπάρχει «αποικία γάτων».

Δεν έχετε χάσει πελάτες ωστόσο λόγω αυτής σας της πολιτικής;

Είναι γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν συμφωνούν με αυτή μας την πολιτική αλλά στο συγκεκριμένο θέμα δεν διαπραγματευόμαστε. Κάποιοι το αποδέχονται από την αρχή και κάποιοι άλλοι όχι. Συνήθως όσοι είναι αρνητικοί τον ένα χρόνο, τον επόμενο ξεπερνούν τους ενδοιασμούς τους και μάλιστα στη συνέχεια μπορεί να μας εμπιστευθούν τα γατιά τους ακόμη και τρεις ή τέσσερις φορές μέσα στη χρονιά, επειδή έμειναν ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες μας. Μάλιστα μας συστήνουν και σε φίλους ή γνωστούς. Ακριβώς γι΄αυτό και εμείς δεν επενδύουμε ή στηριζόμαστε σε καμία διαφήμιση, παρά μόνο στην ίδια μας τη δουλειά. Αυτή είναι για εμάς μας η καλύτερη «προβολή». Οι ευχαριστημένοι μας πελάτες που επιστρέφουν πάντοτε. Νομίζω πως αυτό τα λέει όλα!

Διαθέτετε κάποιο πιστοποιητικό σε σχέση με το επάγγελμα σας;

Βεβαίως. Διαθέτουμε πιστοποιητικό φροντίστριας γάτων από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες του κράτους.

Πόσο καιρό πριν πρέπει να κλείσει κάποιος δωμάτιο;

Σε περιόδους high season όπως καλοκαίρι και γιορτές, η κράτηση πρέπει να γίνεται τουλάχιστον τρεις βδομάδες νωρίτερα. Εντούτοις, εξαιρέσεις γίνονται σε περιπτώσεις όπου συντρέχουν σοβαροί λόγοι, όπως ένα πρόβλημα υγείας του ιδιοκτήτη, το οποίο του στερεί τη δυνατότητα να φροντίσει τη γάτα του. Εκεί, εννοείται ότι δείχνουμε κατανόηση και βεβαίως εξυπηρετούμε.

Αναφερθήκατε προηγουμένως σε άνω των 60 γατιών που κατέληξαν στα χέρια σας. Κάποια από αυτά δίδονται προς υιοθεσία;

Γατιά που ανήκουν πλέον σε εμάς, δεν δίνονται για υιοθεσία. Υπάρχουν όμως άλλα που μας φέρνουν εδώ για φιλοξενία, ζητώντας παράλληλα τη βοήθεια μας στην προώθηση τους. Πιστεύουν ότι μέσα από τη σελίδας μας στο facebook και τις χιουμοριστικές μας λεζάντες, κάποιοι μπορεί να συγκινηθούν ή ενδιαφερθούν, με αποτέλεσμα να τα υιοθετήσουν. Ομολογουμένως, αυτό συνέβηκε αρκετές φορές. Αυτό το διάστημα, έχουμε στην πανσιόν μας και προς υιοθεσία, την Νιόβη, μία ολόασπρη γατούλα Αγκύρας, περίπου 4-5 ετών. Έχασε τον άνθρωπο της, έπεσε σε κατάθλιψη και δεν έδειχνε κανέναν ενδιαφέρον για τη ζωή. Σταμάτησε ακόμη και να καθαρίζεται, με αποτέλεσμα να γεμίσει το τρίχωμα της με κόμπους. Από τη δεύτερη κιόλας μέρα της άφιξης της εδώ, η Νιόβη δέθηκε μαζί μας. Μας εκφράζει την αγάπη της και θέλει συνεχώς χάδια κάτι που δεν της στερούμε. Για αυτό και συνεχώς λέμε πως η αγάπη κάνει θαύματα…

Στο χώρο της πανσιόν, υπάρχει και ένας ραδιοφωνικός σταθμός όπου συχνά βλέπουμε στις φωτογραφίες να κάνουν βόλτες και οι γάτες.

Όντως. Εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο, λειτουργεί στο χώρο μας ένας ιντερνετικός ραδιοφωνικός σταθμός όπου πραγματοποιούνται μουσικές εκπομπές. Δίνεται έμφαση σε διάφορες ανακοινώσεις που αφορούν σε φιλοζωικά σωματεία καθώς και προώθηση γατιών προς υιοθεσία. Μελλοντικός μας στόχος, είναι να εντάξουμε και άλλους ραδιοφωνικούς παραγωγούς –εννοείται φιλόζωους-, στις εκπομπές μας. Θέλουμε κατά αυτόν τον τρόπο να δώσουμε «ραδιοφωνική φωνή» στα ζώα μας. Εάν θέλουν κάποιοι να μας ακούσουν, μπορούν να το πράξουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση εδώ:

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα τους:


ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ ΕΔΩ: Ο Βασίλης Τζιγκούρας φτιάχνει αναπηρικά αμαξίδια για ζώα

Loader