Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει το μενού πανεπιστημίων
Τώρα λέει όχι στο βοδινό και το παλαιότερο πανεπιστήμιο της Πορτογαλίας
Η διαδικασία παραγωγής του βοείου κρέατος΄, είναι γνωστή για την παραγωγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούνται από τον άνθρωπο. Έτσι, ο πρύτανης του πανεπιστημίου, Αμιλκάρ Φαλκάο, δήλωσε ότι η συγκεκριμένη απόφαση «αποτελεί σημαντικό βήμα που κάνει το πρώτο πανεπιστήμιο της χώρας για να μετατραπεί σε ένα ίδρυμα που δεν επιβαρύνει το περιβάλλον στο τέλος αυτής της δεκαετίας».
«Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα και πρέπει να φρενάρουμε αυτήν την προβλεπόμενη περιβαλλοντική καταστροφή», δήλωσε ο κ. Φαλκάο σε ομιλία του προς εκατοντάδες φοιτητές, σύμφωνα με το The Portuguese News.
Η αντικατάσταση του βοείου κρέατος με άλλες πηγές θρεπτικών ουσιών «θα είναι ένας τρόπος μείωσης της πηγής της μεγαλύτερης παραγωγής CO2 που υπάρχει στην παραγωγή κρέατος», συμπλήρωσε.
Το Goldsmiths, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, επίσης ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα αφαιρέσει το βόειο κρέας από το μενού του. Η κίνηση ώθησε τους σπουδαστές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στις Ηνωμένες Πολιτείες να ανοίξουν μια πλατφόρμα καλώντας το ίδρυμά τους να πράξουν το ίδιο. Από τις 25 Σεπτεμβρίου, η αναφορά συγκέντρωσε περισσότερες από 50.000 υπογραφές.
Η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου της Coimbra ωστόσο, έφερε και κάποιες αντιδράσεις. Η Ένωση Παραγωγών Γάλακτος της Πορτογαλίας εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «είναι ακατανόητο το πανεπιστήμιο να αρνείται να σερβίρει ένα φαγητό που έχει αποδειχτεί ότι συνέβαλε στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των προγόνων μας».
Η Ένωση σημείωσε επίσης ότι η Πορτογαλία εισάγει το 50% του βοείου κρέατος της και υποστηρίζει ότι ένας καλύτερος τρόπος για την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος θα ήταν να καταναλωθεί το πορτογαλικό κρέας.
Παρόλα αυτά φαίνεται πως η απόφαση έχει ήδη ληφθεί και δεν αλλάζει.