Τα δεκάχρονά του γιορτάζει το Μουσείο Ακρόπολης

Τα δεκάχρονά του γιορτάζει το Μουσείο Ακρόπολης

Το γιορτάζει με μία σειρά εκδηλώσεων για τους επισκέπτες του

Τα δεκάχρονά του γιορτάζει το Μουσείο Ακρόπολης

Ελλάδα: Με μια σειρά εκδηλώσεων ποικίλου χαρακτήρα, αλλά κυρίως με το άνοιγμα της ανασκαφής στο -1 επίπεδο, το Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει τα δέκα χρόνια λειτουργίας του, που συμπληρώνονται στις 20 Ιουνίου 2019.

Ένα μουσείο που αγαπήθηκε και συνεχίζει να κερδίζει τις εντυπώσεις, όπως δείχνουν οι 14.500.000 επισκέπτες, Έλληνες και ξένοι, που μέχρι στιγμής έχουν χαρεί τα εκθέματά του όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και οι διεθνείς αναγνωρίσεις που το κατατάσσουν στα δέκα (ή και στα πέντε όπως έκανε πρόσφατα το ICOM) καλύτερα μουσεία στον κόσμο.

Ο εορτασμός θα γίνει «μ’ έναν απλό και φιλικό τρόπο», δήλωσε ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 10 ως τις 20 Ιουνίου. Την αρχή θα κάνει η περιοδική φωτογραφική έκθεση «Σμίλη και Μνήμη. Η συμβολή της μαρμαροτεχνίας στην αναστήλωση των μνημείων της Ακρόπολης», που οργανώθηκε από την Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΕΣΜΑ) και την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ). Η έκθεση, που θα διαρκέσει από τις 11 Ιουνίου έως τις 31 Οκτωβρίου 2019, παρουσιάζεται στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων στο ισόγειο του μουσείου με ελεύθερη είσοδο για τους επισκέπτες.

Την Πέμπτη 13 Ιουνίου, στις 7 μμ., στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης ο καθηγητής Τζοβάνι Βέρι θα δώσει διάλεξη για την πολυχρωμία των γλυπτών του Παρθενώνα, που αποτελεί αντικείμενο έντονης ακαδημαϊκής έρευνας.

Την Τρίτη 18 Ιουνίου το μεσημέρι θα παρουσιαστεί το γωνιακό κτίριο επί των οδών Μητσαίων και Χατζηχρήστου, το οποίο συντηρήθηκε και θα στεγάσει 5.500 βιβλία που κληροδότησε ο σπουδαίος αρχαιολόγος και ερευνητής Γιώργος Δεσπίνης.

Την Τετάρτη στις 19 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ, οι επισκέπτες του μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν στον προαύλιο χώρο μια μοναδική ορχηστρική συναυλία υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Ξαρχάκου με οκταμελή ορχήστρα από διακεκριμένους Έλληνες σολίστ. Τη βραδιά αυτή το μουσείο θα λειτουργήσει με εκτεταμένο ωράριο από τις 8 μμ. ως τις 12 τα μεσάνυχτα, με ελεύθερη είσοδο τις συγκεκριμένες ώρες.

Την Πέμπτη 20 Ιουνίου, ημέρα των γενεθλίων του μουσείου, η είσοδος στους εκθεσιακούς χώρους της μόνιμης συλλογής θα είναι ελεύθερη για το κοινό από τις 8 πμ. ως τις 8 μμ.

Την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019 θα γίνουν τα επίσημα θυρανοίξια της ανασκαφής. «Ουσιαστικά θα ανοίξει ένας νέος όροφος του μουσείου, ο οποίος θα δίνει πληροφορίες για την καθημερινή ζωή των αρχαίων Αθηναίων στη σκιά της Ακρόπολης», επισήμανε ο καθηγητής. Πρόκειται για ανεσκαμμένη έκταση 4.000 τ.μ. με σπίτια, εργαστήρια, λουτρά και δρόμους μιας αρχαίας αθηναϊκής γειτονίας με διάρκεια ζωής από τα κλασικά ως τα βυζαντινά χρόνια.

Πηγή

Loader