Η Θεσσαλονίκη κτίζει Διεθνές Μουσείο Ολοκαυτώματος
Ανάμεσα σε διάφορα ένδοξα, όμορφα και αγαπημένα, η Θεσσαλονίκη είναι δυστυχώς και μια πόλη με σκοτεινό παρελθόν, αφού πολλές χιλιάδες ήταν οι Εβραίοι πολίτες της που θανατώθηκαν κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου και του Ολοκαυτώματος.
Ένα σκοτάδι που δυστυχώς δεν έχει ξεθωριάσει εντελώς, αφού στις μέρες μας, όπως έχει αποδείξει και η πρόσφατη πρωτοφανής επίθεση εναντίον του δημάρχου της, τα ακραία στοιχεία στην πόλη συνεχίζουν να αναπαράγονται.
Το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, για παράδειγμα, νεοναζί, οι οποίοι συμμετείχαν σε διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη για το Μακεδονικό, αποκόπηκαν από το πλήθος που κρατούσε ελληνικές σημαίες και φώναζε συνθήματα, και βεβήλωσαν το μνημείο του Ολοκαυτώματος στην Πλατεία Ελευθερίας. Πέταξαν μπογιές και έσκισαν μια από τις σημαίες του μνημείου. Δυστυχώς, δεν ήταν η πρώτη φορά. Τον περασμένο Ιανουάριο, τη μέρα του μεγάλου συλλαλητηρίου επίσης για το Μακεδονικό – μαύρη μέρα με σειρά φασιστικών επιθέσεων στην πόλη – νεοναζί είχαν γράψει «Χρυσή Αυγή» με μαύρο σπρέι στη βάση του μπρούτζινου γλυπτού.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στο μνημείο του Ολοκαυτώματος κατά της βεβήλωσης του#thessaloniki#thessalonication https://t.co/ob2y7A0CDo pic.twitter.com/K5DBhFC6Yu — thessalonication (@8essalonication) July 4, 2018
Παράλληλα με τη δράση των νεοναζί, υπάρχει όμως και η άλλη Θεσσαλονίκη.
Στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο εγκρίθηκε η συμμετοχή του Δήμου Θεσσαλονίκης στο σχήμα για την κατασκευή του Μουσείου Ολοκαυτώματος, το οποίο πρόκειται να ανεγερθεί στη δυτική είσοδο της πόλης και έχει στόχο να αποτελέσει Kέντρο Mελετών με διεθνή εμβέλεια. Η σημασία του Μουσείου αποκτά ιδιαίτερο βάρος, καθώς μόλις τα τελευταία χρόνια η Θεσσαλονίκη άρχισε να αναμετράται με το σκοτεινό αυτό παρελθόν της.
«Το Μουσείο θα συμβάλει αποφασιστικά στην ανάδειξη του πολυπολιτισμικού παρελθόντος της πόλης και των εβραϊκών κοινοτήτων όλης της χώρας και στην αναβάθμιση της Θεσσαλονίκης, ως τουριστικού και εκπαιδευτικού προορισμού. Παράλληλα, η δημιουργία πάρκου μνήμης και του μητροπολιτικού πάρκου θα αναβαθμίσει το ‘δικημένο τμήμα της δυτικής Θεσσαλονίκης. Η πόλη μας οφείλει να γνωρίζει την ιστορία της», είπε στο δημοτικό συμβούλιο ο Γ. Μπουτάρης.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης συμμετέχει ως ιδρυτικό μέλος στην υπό σύσταση Διεθνή Ένωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (Association Internationale Sans But Lucratif) με την επωνυμία «Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος», για την κατασκευή του έργου.
«Με τη συνεργασία των πανεπιστημίων, των εκπαιδευτικών και ερευνητικών φορέων, ο χώρος θα λειτουργήσει ως βιωματικό κέντρο εκπαίδευσης, κυρίως νέων ανθρώπων, για τις αξίες της ανεκτικότητας, της συνύπαρξης με τη διαφορετικότητα, αλλά και τη διαχείριση συμπεριφορών βίας και ρατσισμού. Επιπλέον κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική η ανάδειξη του Μουσείου, ως κέντρου παγκόσμιας εμβέλειας για τη μελέτη της σεφαραδίτικης κοινότητας, καθώς δεν υπάρχουν αντίστοιχα κέντρα παγκοσμίως», πρόσθεσε ο δήμαρχος.
Ο προϋπολογισμός για την ανέγερση και τον εξοπλισμό του Μουσείου, ανέρχεται περίπου στα 23 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας θα χρηματοδοτήσει το έργο με 10 εκατ. ευρώ και άλλα τόσα πρόκειται να χορηγηθούν από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Το Μουσείο θα αναγερθεί σε οικόπεδο που παραχωρήθηκε από τη ΓΑΙΟΣΕ, δίπλα στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, από όπου αναχωρούσαν τα τρένα για το Άουσβιτς. Οι πρόδρομες εργασίες για την αρχαιολογία και οι γεωτεχνικές μελέτες έχουν ξεκινήσει και εκτιμάται ότι κατασκευή θα ξεκινήσει εντός του 2019. Η τελετή θεμελίωσης έγινε τον περασμένο Ιανουάριο, με τη συμβολική φύτευση δύο δένδρων ελιάς από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Ρούβεν Ρίβλιν. Το Μουσείο θα είναι ένα εξαώροφο κυκλικό κτίριο από μέταλλο και γυαλί, συνολικού εμβαδού περίπου 7.000 τ.μ.
Σύμφωνα με τη μελέτη βιωσιμότητας, που εκπονήθηκε από την εταιρεία Deloitte, η επισκεψιμότητα του αναμένεται να ξεπεράσει τα 116.000 άτομα σε βάθος πενταετίας.
Ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, δήλωσε: «Το Μουσείο ανήκει στην πόλη, όχι μόνο γιατί οι Εβραίοι την αγάπησαν με την καρδιά τους, αλλά και για το θλιβερό γεγονός του Ολοκαυτώματος. Οι 50.000 νεκροί Εβραίοι τιμώνται σήμερα και οφείλουμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας προς αυτή την κατεύθυνση». Και πρόσθεσε: «Η ίδρυσή του είναι σημαντική κυρίως για τη διδασκαλία των νέων, προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον ζητήματα κατάλυσης της δημοκρατίας, είναι μνημείο εναντίον του ρατσισμού και του αντισημιτισμού. Εύχομαι στην ιστορία του κόσμου να μην ξανασυμβούν και αναπαραχθούν τέτοια φαινόμενα».
Με πληροφορίες από το VICE Greece