Warren Buffett: «Η τιμή είναι αυτό που πληρώνεις – η αξία είναι αυτό που παίρνεις»

Warren Buffett: «Η τιμή είναι αυτό που πληρώνεις – η αξία είναι αυτό που παίρνεις»

Συμβουλές από κάποιον που ξέρει τί λέει.

Warren Buffett: «Η τιμή είναι αυτό που πληρώνεις – η αξία είναι αυτό που παίρνεις»
  1. Μην χάσετε ποτέ λεφτά

«Κανόνας Νο. 1: Μην χάσεις ποτέ λεφτά. Κανόνας Νο. 2: Μην ξεχνάς τον κανόνα Νο. 1». Εάν αρχίσετε να έχετε απώλειες, είναι πολύ δύσκολο να βρεθείτε εκεί που ήσασταν όταν ξεκινήσατε, και ακόμα πιο δύσκολο να έχετε κέρδη.

  1. Εξασφαλίστε υψηλή αξία σε χαμηλή τιμή

«Η τιμή είναι αυτό που πληρώνεις – η αξία είναι αυτό που παίρνεις». Μπορεί να χάσετε χρήματα όταν πληρώσετε μια τιμή που δεν αντιστοιχεί στην αξία που παίρνετε, για παράδειγμα όταν πληρώνετε μεγάλο τόκο για την πιστωτική σας κάρτα ή ξοδεύετε χρήμα για πράγματα που χρησιμοποιείτε σπάνια.

  1. Υιοθετήστε υγιείς χρηματικές συνήθειες

«Το μεγαλύτερο μέρος της συμπεριφοράς είναι η συνήθεια, και λένε ότι οι αλυσίδες της συνήθειας είναι πολύ ελαφρές για να γίνουν αισθητές ώσπου γίνονται πολύ βαριές για να σπάσουν». Προσπαθήστε να φτιάξετε θετικές συνήθειες ως προς το χρήμα, και καταπολεμήστε εκείνες τις συνήθειες που πλήττουν το πορτοφόλι σας.

  1. Αποφύγετε το χρέος, και ιδιαίτερα το χρέος από πιστωτική κάρτα

«Αν είστε έξυπνοι, θα βγάλετε πολλά λεφτά χωρίς να δανειστείτε».

  1. Διατηρήστε ρευστό στο χέρι

Ένα άλλο κλειδί για την εξασφάλιση της ασφάλειας είναι η διατήρηση αποθέματος ρευστού (διαθέσιμο cash flow δηλαδή) στο χέρι. «Πάντα διατηρούμε τουλάχιστον 20 δισεκατομμύρια δολάρια – και συνήθως πολλά περισσότερα – σε ρευστό».

  1. «Επενδύστε όσο μπορείτε περισσότερο στον εαυτό σας».

Είστε εξάλλου με διαφορά το μεγαλύτερο στοιχείο ενεργητικού σας. Την ίδια ιδέα επανέλαβε σε μια συνέντευξη στο CNBC όπου ανέφερε: «Οτιδήποτε κάνετε για να βελτιώσετε τα ταλέντα σας και να προσδώσετε στον εαυτό σας περισσότερη αξία θα σας ανταμείψει στο μέλλον».

  1. Μάθετε πράγματα σχετικά με το χρήμα

Ένα μέρος της επένδυσης στον εαυτό σας πρέπει να αφορά την εκμάθηση περισσότερων πραγμάτων σχετικά με το χρήμα. Ως επενδυτής, ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς του Buffett αφορά τον περιορισμό της έκθεσης και την ελαχιστοποίηση του ρίσκου. Και «το ρίσκο προκύπτει όταν δεν ξέρεις τι κάνεις». Όσα περισσότερα γνωρίζετε σχετικά με την προσωπική χρηματοοικονομική, τόσο περισσότερη ασφάλεια θα έχετε καθώς θα ελαχιστοποιείτε το ρίσκο.

  1. Δείτε το χρήμα ως ένα μακροπρόθεσμο παιχνίδι

Ένα από τα ρητά του Buffett είναι και το εξής: «Κάποιος κάθεται στη σκιά σήμερα επειδή κάποιος άλλος φύτεψε ένα δέντρο στο παρελθόν». Και είναι αλήθεια. Το να φυτέψετε και να καλλιεργήσετε τον σπόρο της οικονομικής επιτυχίας σήμερα, θα οδηγήσει στη μελλοντική σας ελευθερία – την απελευθέρωση από χρέη, μια ασφαλή συνταξιοδότηση, ή τη δυνατότητα να καλύψετε τα έξοδα σπουδών για τα παιδιά σας. Μια τέτοια μακροπρόθεσμη οπτική είναι βασικό στοιχείο των επενδυτικών αποφάσεων του Αμερικανού κροίσου. Όπως ανέφερε το 2014 στην επιστολή του προς τους μετόχους, «πρέπει να επενδύετε πάντα με έναν ορίζοντα πολλών δεκαετιών».

Loader