Εσύ πιστεύεις στα unicorns;

Εσύ πιστεύεις στα unicorns;

...και όχι, δεν είναι αυτό που νομίζεις

Εσύ πιστεύεις στα unicorns;

Κουνέλια, μονόκεροι (unicorns), πτώματα μονόκερων (unicorpse) και άλλες ευφάνταστες εκφράσεις είναι οι αγαπημένες λέξεις όσων ασχολούνται με τις επιχειρήσεις σε Wall Street, Silicon Valley, Ευρώπη και Ασία.

Όχι, δεν μιλάμε για τη νέα Κιβωτό του Νώε ή για την επανεμφάνιση μυθικών πλασμάτων! Απλώς, είναι εύκολες περιγραφές για τα διάφορα success stories τεχνολογικών ή μη, startup επιχειρήσεων.

Για όσους δικαιολογημένα μπερδεύτηκαν, οι εταιρείες “μονόκεροι” είναι οι startup εταιρείες που, πλέον, αξίζουν περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο δολάρια!

Αυτόν τον ορισμό, υιοθέτησε το 2013 ο επενδυτής Aileen Lee, και τον επέλεξε για να τονίζει την σπανιότητα τέτοιων εταιρειών. Παρόλα αυτά δεν είναι μόνο οι εταιρείες unicorns που έχουν ιδιαίτερο όνομα, αφού κάθε μερικά δισεκατομμύρια, οι κατηγορίες αλλάζουν και μαζί τους και η ονομασία τους.

Decacorn είναι οι εταιρείες που αξίζουν πάνω από 10 δις ενώ hectocorn είναι η σωστή ονομασία για εταιρείες που αξίζουν πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια, τύπου Amazon!

Τις unicorn startups, μπορεί να τις βρει κανείς οπουδήποτε στον κόσμο! Από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι την Ευρώπη, και από την αχανή Ασία μέχρι και τη μακρινή Αυστραλία!

Δεν χρειάζεται να ξέρεις που να τις βρεις, μόνο να μπορείς να τις αναγνωρίσεις!

Let the numbers do the talking

Σύμφωνα με το TechCrunch, τον Μάρτιο του 2018, 279 εταιρείες, ανήκαν στην ομάδα των ξεχωριστών μονόκερων, ανάμεσα τους οι Ant Financial, DiDi, Uber, Airbnb, Stripe, Palantir Technologies, και Pinterest!

Οι εταιρείες μονόκεροι, πέρα από το γεγονός ότι πλέον, δεν είναι τόσο δύσκολο να βρεθούν, συνήθως αποτελούν σημαντικό κομμάτι της τεχνολογικής ανάπτυξης και του online κόσμου!

Ποιος, που, γιατί

Οι περισσότερες unicorn startup εταιρείες έχουν την έδρα τους (που αλλου;) στις ΗΠΑ! Ακολουθεί η Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ και η Γερμανία.

ΗΠΑ

Η γνωστή σε όλους μας Uber, ανήκει στην κατηγορία των unicorns από το 2013. Με απίστευτα σκαμπανευάσματα και τρομερό ανταγωνισμό (βλέπε Taxify και Lyft), η Uber έχει καταφέρει να παραμείνει στο club των μονόκερων με τους εμπειρογνώμονες να υπολογίζουν ότι θα κάνει την μεγάλη “έξοδο” το 2019, μπαίνοντας στο χρηματιστήριο. Με μερικά σκάνδαλα στο βιογραφικό της, η Uber κατάφερε να διατηρήσει την κυριαρχία της, λανσάροντας την Uber Eats!

ΙΣΡΑΗΛ

Το Ισραήλ, παρά τις εσωτερικές του αντιφάσεις, τη συνεχιζόμενη ένταση με τους γείτονές του και τα αδιέξοδα της κατοχικής του πολιτικής, έχει καταφέρει να γίνει πρότυπο για όσα κράτη θέλουν να γίνουν startup nations. Τη δεκαετία του ’90, ο ισραηλινός στρατός συνειδητοποίησε ότι η αξιοποίηση της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών στις τηλεπικοινωνίες ήταν το πιο κρίσιμο όπλο και επένδυσε στην εκπαίδευση των κληρωτών του.

ΚΙΝΑ

Οι περισσότερες unicorn εταιρείες της Κίνας δραστηριοποιούνται στον κλάδο του διαδικτύου ή των smartphones. Όπως για παράδειγμα η China Internet Plus Holdings, πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου και η Xiaomi, εταιρεία κατασκευαστής smartphone.

Η αγορά της Κίνας που σχετίζεται με το Διαδίκτυο και την τεχνολογία αλλά και με τις εταιρείες-μονόκερους, προσελκύει μεγάλα κεφάλαια από τους venture capitalists.

Παράδειγμα, η China Internet Plus, χρηματοδοτήθηκε από την DST Global, την Trustbridge Partners και την Capital Today και η Xiaomi από τη QiMing Venture Partners, την Qualcomm Ventures και την Digital Sky Technologies.

Τόσο η Tencent όσο και η Alibaba έχουν ανακαλύψει καινοτόμες τεχνολογίες και έχουν αναπτύξει αποτελεσματικά επιχειρηματικά μοντέλα για να τις αξιοποιήσουν.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές το έχουν παρατηρήσει αυτό, εκτοξεύοντας τις μετοχές των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών και των ETFs από τον κλάδο του Διαδικτύου.

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Από το 1998, 152 εταιρείες από Ευρώπη και Ισραήλ είναι μονόκεροι, σύμφωνα με στοιχεία του Dealroom.co. Η πρώτη που το κατάφερε να είναι η γνωστή σε όλους μας, ARM.

Από αυτές τις εταιρείες οι 95, ή το 63%, έχουν χρηματοδοτηθεί από VCs, κατά βάση ευρωπαϊκά.

Το Ηνωμένο Βασίλειο διατηρεί τα πρωτεία, ανάμεσα στις χώρες τις Ευρώπης, με 60 εταιρείες, ανάμεσα τους και η Revolut.

Η Revolut εγκαινιάστηκε τον Ιούλιο του 2015 με μια αποστολή: να φέρει την επανάσταση στον τομέα των χρηματοπιστωτικών τραπεζών. Και σίγουρα, έχει καταφέρει να τραβήξει την προσοχή των επενδυτών!

Loader