Ίδρυμα PSI: Το επίκεντρο της καλλιτεχνικής σκηνής της Λεμεσού που βρίσκεται σε παλιές αποθήκες χαρουπιού

Ίδρυμα PSI: Το επίκεντρο της καλλιτεχνικής σκηνής της Λεμεσού που βρίσκεται σε παλιές αποθήκες χαρουπιού

Ένας πόλος έλξης διαφόρων κοινοτήτων και ανθρώπων μέσα από τον οποίο μπορείτε να παρακολουθήσετε ξεναγήσεις, να συναντήσετε άτομα με τα ίδια ενδιαφέροντα με σας και να ανακαλύψετε νέες μορφές έκφρασης

Τι κοινό έχουν τα χαρούπια και η καλλιτεχνική σκηνή της Λεμεσού;

 Τα χαρούπια ήταν μεγάλη υπόθεση στην Κύπρο παλιά. Αυτοί οι γλυκείς λοβοί που μοιάζουν με κακάο ήταν μια αγαπημένη πηγή τροφής και ένα σημαντικό εξαγωγικό προϊόν, τροφοδοτώντας την οικονομία του νησιού και αποτελώντας σύμβολο της ιστορίας του. Τεράστιες αποθήκες ήταν διάσπαρτες στην ακτή της Λεμεσού, για τη μεταφορά τους στο εξωτερικό.

 Προχωρήστε στο σήμερα και μια από αυτές τις αποθήκες έχει αναγεννηθεί ως το επίκεντρο της καλλιτεχνικής σκηνής της Λεμεσού: Το Ίδρυμα PSI.

Το χαρούπι στον πολιτισμό

Αυτή η πανέμορφη ανακαινισμένη αποθήκη χτίστηκε το 1961 ακριβώς πάνω στην παραλία, με την πρόσοψή της να μοιάζει με ένα ανεστραμμένο Ψ, εξού και το όνομα PSI. Στο εσωτερικό του, ο γιγαντιαίος χώρος, που κάποτε ήταν γεμάτος με λοβούς χαρουπιού και σοκολατένια αρώματα, τώρα κοσμείται από εικαστικά έργα διάσημων καλλιτεχνών.

psi

Το PSI δεν μοιάζει με κανέναν άλλο πολιτιστικό χώρο ή γκαλερί τέχνης. Μέσα από εκθέσεις, που προκαλούν προβληματισμό, και τα ελκυστικά του προγράμματα, ο χώρος αυτός είναι όπου πολλαπλές μορφές τέχνης και καλλιτέχνες συναντιούνται για να προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες.

Φαντάσου ψηλά, καμπύλα ταβάνια, πετρόχτιστους εκτεθειμένους τοίχους να περικλείουν μοναδικά εκθέματα - πολύ instagrammable. Τώρα φαντάσου να μοιράζεσαι μια διαφορετική εμπειρία με τους φίλους σου, μια εμπειρία που ξεπερνά συντήσεις για καφέ ή κουβέντα, έχοντας τη Μεσόγειο ως το σκηνικό σας.

Χ το σημείο προσοχής - Ψ το σημείο τέχνης

What’s on now? Αρχικά είναι η έκθεση «Casts of an Island 2024», υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Νίκου Χρ. Παττίχη που περιλαμβάνει μια σειρά από ταλαντούχους Κύπριους καλλιτέχνες που εξερευνούν τα όρια της καλλιτεχνικής σκηνής, όχι μόνο στο μικρό μας νησί αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Από γλυπτά μέχρι διαδραστικές εγκαταστάσεις, το έργο τους μιλά για θέματα όπως την ταυτότητα, το ανήκειν και τη δύναμη της τέχνης να θεραπεύει και να μεταμορφώνει.

afroditi

Αυτό που είναι κάνει το PSI  ακόμα πιο συναρπαστικό είναι ότι ο χώρος είναι κάτι περισσότερο από μια απλή γκαλερί εκθέσεων. Είναι ένας πόλος έλξης διαφόρων κοινοτήτων και ανθρώπων μέσα από τον οποίο μπορείς να παρακολουθήσεις ξεναγήσεις, να συναντήσεις άτομα με τα ίδια ενδιαφέροντα με σένα και να ανακαλύψεις νέες μορφές έκφρασης. Και δεν είναι μόνο για τον κόσμο της τέχνης - είναι για όλους όσους αναζητούν μια διαφορετική εμπειρία και μια καλή δόση έμπνευσης.

4 psi

Είναι και φιλικό προς την οικογένεια

Από τον Οκτώβριο, στο πλαίσιο της έκθεσης Casts of an Island, οι οικογένειες και τα παιδιά μπορούν να εξερευνήσουν τα εκθέματα μέσα από έναν πιο παιχνιδιάρικο και διαδραστικό φακό. Το Exploring the Island έχει σχεδιαστεί για οικογένειες και παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών, προτρέποντάς τα να περιηγηθούν στην έκθεση, να διαβάσουν χάρτες και να ακολουθήσουν οδηγίες για να λύσουν γρίφους και να μάθουν μόνα τους πληροφορίες για τα εκθέματα. Μέσα από το έργο του κάθε καλλιτέχνη, μπορούν να μάθουν περισσότερα για την τέχνη και να κατανοήσουν τις διαφορετικές ενότητες των εκθέσεων.

PSI-ched?

Την επόμενη φορά που θα αναζητάς ένα νέο μέρος για να χαλαρώσεις ή για να ζήσεις μια διαφορετική εμπειρία, απόφυγε τα συνηθισμένα και πήγαινε στο PSI Foundation. Μαζί με τους φίλους σου, αφήστε το χώρο, τα έργα τέχνης και το περιβάλλον να τροφοδοτήσουν την έμπνευσή σας.

→ Για τις δωρεάν ξεναγήσεις «Casts of an Island 2024», κλείστε τη θέση σας εδώ.

Υπάρχει επίσης και cool merch για να αναβαθμίσεις το στυλ σου. Ρίξε μια ματιά στην tote τσάντα και το μπλουζάκι που μπορούν να συνδυαστούν με το καθημερινό σου στυλ.

merch

 

Loader