ΗΠΑ: Το βραβείο μυθοπλασίας του National Book Critics Circle στη Χαν Κανγκ
Η διάσημη συγγραφέας ενίσχυσε τη θέση της ανάμεσα στις πιο σημαντικές φωνές της λογοτεχνίας μετά την απονομή του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2024
Η διακεκριμένη Νοτιοκορεάτισσα συγγραφέας τιμήθηκε για το μυθιστόρημά της, το οποίο κυκλοφόρησε αρχικά το 2021 και μεταφράστηκε στα αγγλικά το 2024. Η απονομή πραγματοποιήθηκε κατά την ετήσια τελετή του NBCC στη Νέα Υόρκη, την Πέμπτη.
Η πρόεδρος της επιτροπής μυθοπλασίας του NBCC, Χέδερ Σκοτ Πάρτινγκτον, σημείωσε ότι η Κανγκ αποτυπώνει με λεπτότητα το τραύμα που άφησε πίσω της η σφαγή του Τζέτζου, προσφέροντας έναν στοχασμό πάνω στη μνήμη, την απώλεια και την αναζήτηση της αλήθειας.
Σε δήλωσή της που διαβάστηκε κατά τη διάρκεια της τελετής, η συγγραφέας ανέφερε: «Σε αυτό το βιβλίο υπάρχουν άνθρωποι που αρνούνται να πουν αντίο. Αντί για έναν αδύνατο αποχαιρετισμό, επιλέγουν να παραμείνουν μέσα σε ένα διαρκές πένθος, ανάβοντας κεριά κάτω από τη θάλασσα».
Το μυθιστόρημα εξερευνά την εύθραυστη αλλά ανθεκτική φύση της ανθρώπινης ζωής, όπως αυτή διαμορφώνεται μέσα από ιστορικά τραύματα. Μέσα από τις ιστορίες τριών γυναικών, αναδεικνύεται η τραγωδία της σφαγής αμάχων στο νησί Τζέτζου της Νότιας Κορέας το 1948, καθώς και οι συνέπειες των αντικομμουνιστικών εκκαθαρίσεων της περιόδου 1948–1954, κατά τις οποίες εκτιμάται ότι έχασε τη ζωή του περίπου το 10% του πληθυσμού του νησιού.
Υπενθυμίζεται ότι η Χαν Κανγκ τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, αποτελώντας την πρώτη συγγραφέα από τη Νότια Κορέα που λαμβάνει αυτή τη διάκριση από τη Σουηδική Ακαδημία.