Η γερμανική βουλή έκοψε την χρηματοδότηση των ακροδεξιών

Η γερμανική βουλή έκοψε την χρηματοδότηση των ακροδεξιών

«Το κράτος δεν πρέπει να χρηματοδοτεί εκείνους που επιδιώκουν να το εξαλείψουν»

Η γερμανική βουλή έκοψε την χρηματοδότηση των ακροδεξιών
Ανησυχίες από αριστεριστές και οικολόγους

Αναθεώρηση ενός άρθρου του Συντάγματος της Γερμανίας το οποίο αφορά τις πολιτικές χρηματοδοτήσεις πολιτικών κομμάτων ενέκρινε πρόσφατα η ομοσπονδιακή κάτω Βουλή της Γερμανίας, γνωστότερη ως Μπούντεσταγκ.

Η αναθεώρηση αφορά ακραία πολιτικά κόμματα και φωτογραφίζει το νεοφασιστικό Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (NPD), σχετικά με το οποίο το ανώτατο δικαστήριο της χώρας αποφάσισε τον Ιανουάριο ότι οι σκοποί του παραβιάζουν το σύνταγμα της χώρας.

Το κόμμα αυτό βρίσκεται στο στόχαστρο των παρακολουθήσεων της υπηρεσίας πληροφοριών εδώ και χρόνια και θεωρείται από σχεδόν ολόκληρο το υπόλοιπο πολιτικό φάσμα συγκοινωνούν δοχείο με νεοναζιστικά γκρουπούσκουλα. Ανώτερα στελέχη του έχουν καταδικαστεί για άρνηση του Ολοκαυτώματος ή υποκίνηση.

Μετά το 2013 το εθνικιστικό ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) απέκτησε επίσης σταδιακά ερείσματα, προβάλλοντας έναν αντισλαμικό και αντιμεταναστευτικό λόγο, χωρίς ωστόσο το βεβαρημένο παρελθόν του NPD.

Το AfD είδε τα ποσοστά του να αυξάνονται θεαματικά την περασμένη χρονιά, εκμεταλλευόμενο τις ανησυχίες της κοινής γνώμης μετά την υποδοχή στη Γερμανία ενός εκατομμυρίου και πλέον αιτούντων άσυλο το 2015 και το 2016.

Ωστόσο το ποσοστό του μοιάζει να βρίσκεται σε ύφεση βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων: υποχωρεί κάτω του 10%. Η συγκεκριμένη αναθεώρηση ψηφίστηκε ακριβώς για να σταματήσει η κρατική χρηματοδότηση κάθε κόμματος που τίθεται ενάντια στο δημοκρατικό πολίτευμα.

H πλειοψηφία των βουλευτών συμφώνησε με αυτή την πρόταση, με πάνω από τα δύο τρίτα να ψηφίζουν υπέρ. Η πρόταση είχε την υποστήριξη των Σοσιαλιστών και των Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ, τα κόμματα τα οποία αποτελούν τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Τα κόμματα Η Αριστερά (Die Linke) και οι οικολόγοι διατήρησαν πάντως τις επιφυλάξεις τους, εκφράζοντας ανησυχίες για τις συνέπειες που θα έχει αυτό το μέτρο στην πολυφωνία της πολιτικής και στα δημοκρατικά δικαιώματα.

Οι επιφυλάξεις αυτές πιστεύεται πως έχουν βάση, αφού μια γενικόλογη θέση περί «αυτών που επιδιώκουν να εξαλείψουν το κράτος» μπορεί αργότερα να στραφεί με διάφορες σκοπιμότητες και ενάντια σε άλλα κόμματα, με τον ίδιο τρόπο πχ που απαγορεύτηκαν τα κομμουνιστικά κόμματα στην Ανατολική Ευρώπη.

Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προσφύγει στο συγκεκριμένο μέτρο, αφότου απέτυχε επανειλημμένα να βγάλει εκτός νόμου το NPD.

Εμείς εδώ διερωτώμαστε, γιατί να’ ναι τόσο δύσκολο τα κόμματα με ψυχικά διαταραγμένους skinheads που προωθούν ξεκάθαρο hate speech να βγαίνουν εκτός νόμου, κανένας νομικός, συνταγματολόγος, εξπέρ τέλος πάντων υπάρχει για να μας εξηγήσει;

Loader