Intelligent Automation: Τεχνολογία ορόσημο για το μέλλον των επιχειρήσεων

Intelligent Automation: Τεχνολογία ορόσημο για το μέλλον των επιχειρήσεων

Intelligent Automation: Τεχνολογία ορόσημο για το μέλλον των επιχειρήσεων

ψηφιακές τεχνολογίες μετασχηματίζουν σήμερα τα επιχειρησιακά μοντέλα σε όλους τους τομείς της οικονομίας, δημιουργώντας τεράστιες ευκαιρίες στην αγορά. «Ζούμε στην εποχή της 4ης τεχνολογικής επανάστασης» σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, μιλώντας πλέον για όρους όπως έξυπνη αυτοματοποίηση (Intelligent Automation), Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence), νανοτεχνολογία, βιοτεχνολογία, cyber-physical systems και digital labor.

Σε ό,τι αφορά τις πιο πάνω τεχνολογίες νέας γενιάς, σημειώνεται ότι αναμένονται περισσότερες αλλαγές στο ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον στο εγγύς μέλλον, καθώς και περαιτέρω διαμόρφωση των επιχειρηματικών και λειτουργικών μοντέλων. Συγκεκριμένα, περιμένουμε μια δραματική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο ο ανθρώπινος παράγοντας αλληλοεπιδρά με τη μηχανή, όπως π.χ. η πολύ συχνή συνύπαρξη του πραγματικού χώρου με στοιχεία από τον εικονικό (augmented reality).

To digital disruption βρίσκεται σε εξέλιξη και εκτός από τις επιχειρηματικές προκλήσεις που εισάγει και που οι επιχειρήσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν, παρουσιάζει και σημαντικές ευκαιρίες. Συνεπώς μόνο η αυτοματοποίηση σήμερα δεν είναι αρκετή. Η έξυπνη αυτοματοποίηση όμως, η οποία συνδυάζει τεχνολογία και ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων, παρέχει την ευκαιρία στις επιχειρήσεις στο να δημιουργήσουν μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Μια επιχείρηση που υιοθετεί τεχνολογίες έξυπνης αυτοματοποίησης και τεχνητής νοημοσύνης, πέρα από το άμεσο κέρδος σε χρόνο και χρήμα, θα δει τις διάφορες εσωτερικές της διαδικασίες να βελτιστοποιούνται, τα λάθη να μειώνονται και την ποιότητα να αναβαθμίζεται. Ακόμη, καλύπτοντας τις μονότονες, επαναλαμβανόμενες διαδικασίες, μπορεί να δώσει την ευκαιρία στο ανθρώπινο δυναμικό να ασχοληθεί με πιο δημιουργικές και καινοτόμες δραστηριότητες. Για να κατανοήσουμε καλύτερα το μέγεθος της αξίας των τεχνολογιών αυτών και πιο συγκεκριμένα της τεχνητής νοημοσύνης, αξίζει να αναφερθούμε στις δηλώσεις του CEO της Google κ. Sundar Pichai: «…η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα στα οποία έχει δουλέψει η ανθρωπότητα. Πιστεύω ότι ίσως είναι κάτι πιο σημαντικό από τον ηλεκτρισμό και τη φωτιά. Κάθε φορά που εργαζόμαστε με την τεχνολογία, θα πρέπει να μάθουμε να αξιοποιούμε τα οφέλη, ελαχιστοποιώντας τα μειονεκτήματα…».

Tο μέγεθος των επιδράσεων και των αλλαγών που επιφέρουν οι τεχνολογίες έξυπνης αυτοματοποίησης στους διάφορους οργανισμούς είναι τεράστιο. Πιο κάτω παρουσιάζονται οι τρεις κατηγορίες λύσεων αυτοματοποίησης που συνήθως περιλαμβάνονται σε ένα πλαίσιο έξυπνης αυτοματοποίησης:

1)Βασική αυτοματοποίηση (Basic Αutomation), η οποία υλοποιείται κυρίως με την χρήση τεχνολογιών «Robotic Process Automation». Με βάση αυτές τις τεχνολογίες σχεδιάζονται «macros/scripts/workflows» στο επίπεδο του περιβάλλοντος χρήστη για την αυτοματοποίηση των διαφόρων βημάτων σε μια διαδικασία. Ουσιαστικά αποτελούν «rule-based» λύσεις που χρησιμοποιούνται για να βελτιώσουν την αποδοτικότητα.

2)Εμπλουτισμένη αυτοματοποίηση (Enhanced Αutomation), με την οποία εισάγεται κάποια μορφή γνώσης και τεχνητής νοημοσύνης όπως είναι η εφαρμογή του «Natural Language Processing» σε μη δομημένη μορφή δεδομένων π.χ. κειμένου, ηλεκτρονικών μηνυμάτων, σχολίων χρηστών κτλ., αυξάνοντας περισσότερο το ποσοστό αυτοματοποίησης.

3)Γνωστική αυτοματοποίηση (Cognitive Αutomation), όπου πλέον μιλάμε για αυτόνομα συστήματα που χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη σε όλο το εύρος της, συμπεριλαμβανομένης και της μηχανικής εκμάθησης, για τη λήψη αποφάσεων και την εκτέλεση ενεργειών, λειτουργώντας δηλαδή όπως ένας άνθρωπος.

Η εισαγωγή και η ανάπτυξη λύσεων έξυπνης αυτοματοποίησης σε μια επιχείρηση περιλαμβάνει τα πιο κάτω βήματα:

α) Τον καθορισμό των πιθανών σημείων σε ένα οργανισμό, στα οποία παρουσιάζονται ευκαιρίες για την εφαρμογή αυτοματοποιήσεων καθώς και για την πιθανή διενέργεια «Proof Of Concepts», ούτως ώστε οι οργανισμοί να δουν από πρώτο χέρι τα οφέλη τα οποία μπορούν να απολαμβάνουν.

β) Τον καθορισμό της προτεραιότητας για κάθε πιθανή δραστηριότητα στην οποία μπορεί να εφαρμοστεί αυτοματοποίηση και η διενέργεια «Proof Of Concepts», χρησιμοποιώντας τις διάφορες τεχνολογίες που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο της έξυπνης αυτοματοποίησης.

γ) Ανάλυση και αποτίμηση των αποτελεσμάτων για τα διάφορα «Proof Of Concepts», καθορισμός του πλαισίου, επιλογή των προμηθευτών και του πλάνου για αναβάθμιση σε έξυπνη αυτοματοποίηση.

Εκ φύσεως, οι τεχνολογίες που παρουσιάζονται στο πλαίσιο της έξυπνης αυτοματοποίησης μπορούν να εφαρμοστούν σε διαφορετικά πλαίσια αλλά και οριζόντια, δηλαδή σε διάφορους τομείς/βιομηχανίες και σε διάφορα τμήματα των οργανισμών όπως η οικονομική διεύθυνση, το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού, η πληροφορική και τα τμήματα αγορών και προμηθειών. Παραδείγματα εφαρμογής αποτελούν οι αυτοματοποιήσεις στον εσωτερικό έλεγχο, στην επεξεργασία των τιμολογίων και εξόδων, στην αυτόματη ανάλυση εγγράφων και διαχείριση συμβολαίων. Επιπλέον, τέτοιες τεχνολογίες εισάγουν νέες δυνατότητες στην εμπειρία του χρήστη με εφαρμογές όπως τα chatbots και τα voiced enabled agents.

Η KPMG Κύπρου, αντιλαμβανόμενη το μέγεθος της επιρροής που έχουν αυτές οι καινοτόμες τεχνολογίες στον τρόπο που λειτουργούν οι επιχειρήσεις, καθώς και στον ανθρώπινο παράγοντα, ανταποκρίθηκε σε αυτές τις προκλήσεις δημιουργώντας την ομάδα του Digital Innovation. Η ομάδα αυτή εξειδικεύεται στον σχεδιασμό λύσεων που σκοπό έχει αφενός την χρήση καινοτόμων τεχνολογιών, όπως η έξυπνη αυτοματοποίηση και η τεχνητή νοημοσύνη και αφετέρου, την αξιοποίηση της εμπειρίας και της γνώσης των συμβούλων της, καλύπτοντας πολλούς διαφορετικούς τομείς δραστηριότητας.

Οι λύσεις αυτές παρέχουν ουσιαστικά ένα ολοκληρωμένο πακέτο, τόσο από πλευράς τεχνολογίας όσο και υπηρεσιών, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι σήμερα οι οργανισμοί, βοηθώντας έτσι στη μείωση των λειτουργικών εξόδων και των λαθών, τη βελτίωση της ποιότητας/ακρίβειας στις διάφορες διαδικασίες του οργανισμού και την αύξηση των εσόδων. Τέλος, τέτοιες λύσεις αποτελούν τη βάση για την τεχνολογική μετεξέλιξη των οργανισμών και θέτουν τα θεμέλια για τη μελλοντική τους επιβίωση, καθιέρωση και ανάπτυξη μέσα σε ένα έντονα ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον, στο οποίο η ακρίβεια και η ταχύτητα (τόσο σε αποφάσεις όσο και σε ενέργειες) αποτελούν απαραίτητα στοιχεία.

Κωνσταντίνος Μπότσαρης, Manager Digital Innovation, KPMG Limited

Loader