Οι γρήγορες λύσεις ΦΠΑ της ΕΕ θα απλουστεύσουν το εμπόριο

Οι γρήγορες λύσεις ΦΠΑ της ΕΕ θα απλουστεύσουν το εμπόριο

Θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2020

Οι γρήγορες λύσεις ΦΠΑ της ΕΕ θα απλουστεύσουν το εμπόριο

Το 2018, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε επισήμως προτάσεις για τέσσερις «γρήγορες λύσεις» (“quick fixes”), σχετικά με τον φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) για την απλούστευση του ενδοκοινοτικού εμπορίου αγαθών. Οι «γρήγορες λύσεις ΦΠΑ» θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2020 και αναμένεται να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις που ασχολούνται με το ενδοκοινοτικό εμπόριο.

Οι αποκαλούμενες «γρήγορες λύσεις» αφορούν τέσσερις αλλαγές: i. Απλοποιημένη μεταχείριση “call-off stock” ii. Ενιαίοι κανόνες απλούστευσης των αλυσιδωτών συναλλαγών iii. Υποχρεωτικός αριθμός μητρώου ΦΠΑ για την εφαρμογή του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ iv. Απλουστευμένη απόδειξη των ενδοκοινοτικών παραδόσεων Απλοποιημένη μεταχείριση “call-off stock”

Προκειμένου να μειωθούν οι χρόνοι παράδοσης, οι προμηθευτές συχνά μεταφέρουν αποθέματα σε αποθήκη ή σε κατάστημα ή εκθεσιακό χώρο ενός τακτικού πελάτη σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ. Ωστόσο, το εν λόγω απόθεμα εξακολουθεί να ανήκει στον προμηθευτή μέχρι την παραλαβή των αγαθών από τον πελάτη (αποκαλούμενο “call-off stock”). Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες ΦΠΑ, όταν ένας προμηθευτής μετακινεί δικά του αγαθά σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ πραγματοποιεί μια θεωρούμενη ενδοκοινοτική παράδοση στο δικό του κράτος μέλος και μια θεωρούμενη ενδοκοινοτική απόκτηση στο κράτος μέλος της άφιξης.

Σύμφωνα με τους νέους εναρμονισμένους κανόνες, η μεταφορά αγαθών σε αποθήκη σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ δεν θα αντιμετωπίζεται πλέον ως θεωρούμενη ενδοκοινοτική παράδοση και θεωρούμενη απόκτηση. Μόλις ο πελάτης αφαιρέσει τα εμπορεύματα από το απόθεμα, ο προμηθευτής πραγματοποιεί άμεση ενδοκοινοτική παράδοση στον πελάτη. Ο προμηθευτής δεν θα υποχρεώνεται να εγγραφεί για σκοπούς ΦΠΑ στο άλλο κράτος μέλος της ΕΕ κατά την άφιξη των εμπορευμάτων.

Ενιαίοι κανόνες απλούστευσης των αλυσιδωτών συναλλαγών

Σε περίπτωση αλυσιδωτής συναλλαγής με διαδοχικές παραδόσεις αγαθών μεταξύ τριών ή περισσοτέρων υποκειμένων στο φόρο σε διαφορετικά κράτη μέλη της ΕΕ, η ενδοκοινοτική μεταφορά εμπορευμάτων μπορεί να αποδοθεί μόνο σ’ ένα κρίκο στην αλυσίδα. Αυτό σημαίνει ότι ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ για τις ενδοκοινοτικές παραδόσεις ισχύει μόνο για μία συναλλαγή. Οι άλλες συναλλαγές είναι εγχώριες παραδόσεις αγαθών. Στην πράξη, υπάρχει συχνά συζήτηση για το σε ποιο κρίκο της αλυσίδας πρέπει να αποδοθεί η ενδοκοινοτική μεταφορά εμπορευμάτων.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, η αρχική προσέγγιση είναι ότι η ενδοκοινοτική παράδοση πραγματοποιείται στον κρίκο με τον οποίο παραδίδονται τα αγαθά στον υποκείμενο στο φόρο που οργανώνει ή διευθετεί την ενδοκοινοτική μεταφορά. Αυτή είναι συνήθως η πρώτη παράδοση στον κρίκο Α-Β.

Αριθμός φορολογικού μητρώου ΦΠΑ για την εφαρμογή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ

Ο έγκυρος αριθμός φορολογικού μητρώου ΦΠΑ ενός πελάτη αποτελεί επί του παρόντος τυπική προϋπόθεση για την εφαρμογή του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ στις ενδοκοινοτικές παραδόσεις αγαθών. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, η χρήση ενός έγκυρου αριθμού ΦΠΑ που ο πελάτης κοινοποίησε στον προμηθευτή θα είναι ουσιαστική απαίτηση για την εφαρμογή του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ. Εάν ένας προμηθευτής δεν αναγράψει τον έγκυρο αριθμό φορολογικού μητρώου του πελάτη στο τιμολόγιο, δεν θα είναι πλέον δυνατό να εφαρμοστεί ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ.

Απλουστευμένη απόδειξη των ενδοκοινοτικών παραδόσεων

Η τέταρτη λύση προβλέπει την εναρμόνιση και την απλούστευση των κανόνων για την απόδειξη της μεταφοράς, με σκοπό την εφαρμογή του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ στις ενδοκοινοτικές παραδόσεις αγαθών. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, ο προμηθευτής θα πρέπει να παράσχει τουλάχιστον δύο μη αντιφατικά αποδεικτικά έγγραφα που προετοιμάζονται ανεξάρτητα το ένα από το άλλο. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει υπογεγραμμένα έγγραφα CMR, μαζί με αντίγραφο της πληρωμής για μεταφορά που εκδίδεται από την τράπεζα. Οι παροχείς υπηρεσιών Logistics αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο πλαίσιο των νέων κανόνων σε ό,τι αφορά την παροχή αποδείξεων για την εφαρμογή του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ.

Παρατήρηση KPMG

Οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με το ενδοκοινοτικό εμπόριο πρέπει να εξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο οι νέοι κανόνες ΦΠΑ θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις συναλλαγές τους το 2020. Η ταχεία δράση μπορεί να είναι απαραίτητη, δεδομένου ότι η οργάνωση των διοικητικών διαδικασιών καθώς και των συστημάτων ERP απαιτεί χρόνο και πόρους, χωρίς να ξεχνάμε το γεγονός ότι οι φορολογικές αρχές σε όλο τον κόσμο τείνουν περισσότερο προς την ψηφιοποίηση.

Μιχάλης Γρέκας, Διοικητικός Σύμβουλος, KPMG Limited

Loader