«Εγώ εν τζιαι»… και στον Συνεργατισμό

«Εγώ εν τζιαι»… και στον Συνεργατισμό

Κανείς και κανένας δεν φέρει ευθύνη για ακόμα μια φορά

«Εγώ εν τζιαι»… και στον Συνεργατισμό

Της Αριάνας Χαριλάου

«Εγώ εν τζιαι»… ναι αυτή είναι μάλλον η έκφραση που μας χαρακτηρίζει ως λαό… όταν βγαίνουν τα πορίσματα. Η χθεσινή ημέρα πάντως αυτό αποτύπωσε για ακόμα μια φορά, αφού το «καυτό» πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, έδειξε τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη ως τον μεγάλο υπεύθυνο για την καταστροφική πορεία της τράπεζας.

Στην Κύπρο πάντως το «εγώ εν τζιαι» δίνει και παίρνει. Έτσι μάθαμε. Έτσι μας δίδαξαν. Ποτέ μα ποτέ να μην αναλαμβάνουμε ευθύνες. Είναι στο DΝΑ μας. Ποτέ και κανένας δεν θα απολογηθεί, ούτε θα παραδεχτεί ότι έχει ένα μικρό ποσοστό ευθύνης για τη διαχείριση της εν λόγω Τράπεζας. Ποτέ και κανένας δεν θα απολογηθεί για τα όσα βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας, απλά θα βγάζει την ουρά του απέξω και θα επιρρίπτει ευθύνες στους άλλους. Χαρακτηριστική ήταν και η πρώτη αντίδραση του Υπουργού Οικονομικών, στο άκουσμα του ονόματος του από την Ερευνητική Επιτροπή. «Διαφορετικό ζήτημα είναι η πολιτική ευθύνη και διαφορετικό ζήτημα είναι η πολιτική υπευθυνότητα, που χαρακτήρισε τις αποφάσεις της Κυβέρνησης», ανέφερε. Δηλαδή, καμία ευθύνη. Αλλά πολιτική υπεθυνότητα! Το ακριβώς αντίθετο.

Εκτός από τον Χάρη, η Ερευνητική Επιτροπή επέρριψε ευθύνες και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον πρόεδρο της ΣΚΤ Νικόλα Χατζηγιάννη, στον κουμπάρο του Χάρη (να τονιστεί, διότι όλοι γνωρίζουμε δυστυχώς ότι ο κουμπάρος, η ξαδέλφη, η θεία, ο αδελφός και άλλοι τόσοι μπορούσαν να κάνουν ότι θέλουν) και Διευθυντή Στρατηγικής και Ανασχηματισμού Γιάννο Σταυρινίδη, στον πρώην Ανώτερο Διευθυντής της ΣΚΤ Βαρνάβα Κουρουνά, αλλά και στους Έφορους Υπηρεσίας Εποπτείας και Ανάπτυξης Συνεργατικών Εταιρειών, Ερωτόκριτο Χλωρακιώτη και Κωνσταντίνο Λύρα.

Η πολιτική μας ηγεσία πάντως ζήτησε την παραίτηση του Υπουργού, αλλά και την ανάληψη των ευθυνών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το κλείσιμο του Συνεργατισμού. Απλά και μόνο να αναφέρω ότι ο Συνεργατισμός δεν βρισκόταν στον «αυτόματο πιλότο» τώρα, όπως χαρακτηριστικά περιγράφεται στο πόρισμα, αλλά τα τελευταία χρόνια… Το 2013 έγινε η πρώτη ανακεφαλαιοποίηση της εν λόγω Τράπεζας, με την Ερευνητική Επιτροπή να επιρρίπτει ευθύνες τόσο στα πολιτικά κόμματα, όσο και στις εκάστοτε κυβερνήσεις. Όλοι έβαλαν το χεράκι τους. Όλοι γνώριζαν τι γινόταν.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε και το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για την φονική έκρηξη στο Μαρί αλλά και το πόρισμα Πική για την οικονομία. Και εκεί το «εγώ εν τζιαι…» ήταν γεγονός. Μετά όμως τι έγινε; Ποιος ανέλαβε την ευθύνη; Ποιος απολογήθηκε; Κανείς και κανένας! Και τα δύο πορίσματα βρέθηκαν στον κάδο.

Στην περίπτωση του Συνεργατισμού λοιπόν τι πρόκειται να γίνει; Γιατί πρέπει πάντα να πληρώνει ο κόσμος τα σπασμένα; Γιατί πρέπει όλοι να στρογγυλοκάθονται στις καρέκλες τους και να ρίχνουν ευθύνες στους άλλους; Η Μαρούλλα, η Χρυστάλλα και ο θείος μου ο Πανίκος θέλουν να ξέρουν. Θα επωμιστούν κι άλλα έξοδα στο μέλλον;

Loader