Ο Άδωνις και ο Παναγιώτης μέσα στο δικό τους σαλόνι

Ο Άδωνις και ο Παναγιώτης μέσα στο δικό τους σαλόνι

Ο Άδωνις και ο Παναγιώτης μέσα στο δικό τους σαλόνι
Απολαυστικοί όσο ποτέ [ΒΙΝΤΕΟ]

Για τους επόμενους τρεις ανοιξιάτικους μήνες, όμορφα πράγματα δείχνουν να έχουν προγραμματιστεί στον ΘΟΚ. Ο Παναγιώτης Λάρκου και οι συνεργάτες του, οι οποίοι έχουν αναλάβει την επιμέλεια του δεύτερου τριμήνου δράσεων στο Θέατρο Αποθήκες, έχουν αποφασίσει «να σπάσουν το άβατο» παρουσιάζοντάς μας πρόγραμμα βασισμένο στην εύστοχη ανάγκη το κυπριακό θέατρο να απενοχοποιηθεί απ' τον ελιτίστικο του ρόλο και να αποκτήσει περισσότερους φίλους. Ίσως και λίγο ... λαϊκότερους απ’ τους παραδοσιακούς του.

H λανθάνουσα και προβληματική αυτή συνθήκη που πράγματι χαρακτηρίζει το θέατρο σήμερα παραλληλίζεται βασικά μ’ ένα άλλο, εξίσου πολύ κυπριακό κοινωνιολογικό φαινόμενο. Ένα καταρχήν αστείο φαινόμενο, έντονο στις πόλεις και στα χωριά του νησιού, σε κυρίως προηγούμενες δεκαετίες. Ο λόγος για το ξακουστό και διασκεδαστικά πουριτανικό Σαλόνι των Ξένων, που κάθε κύπριος μικρομεσαίος νοικοκυραίος, όχι απαραίτητα μεγάλης οικονομικής επιφάνειας, διατηρούσε στο σπιτικό του ανοίγοντάς το ... μία με δύο φορές τον χρόνο.

Σε συνεργασία συνεπώς με το «θοκικικό» Σαλόνι των Ξένων σκεφτήκαμε όπως καθίσουμε μέσα σ' ένα διπλοκάμπινο παρκαρισμένο σε χώρο στάθμευσης στη Λευκωσία, τον βασικό επιμελητή του τριμήνου, Παναγιώτη Λάρκου μαζί με τον πολυβραβευμένο σκηνοθέτη και ινφλουένσερ κοινωνιολογικής καυστικότητας, Άδωνι Φλωρίδη, με σκοπό να μας αναλύσουν λίγο το ζήτημα.

Οι δύο τους θα μπορούσαν να συνομιλούν για μέρες, γνωρίζουμε όμως δυστυχώς από πρώτο χέρι τι σημαίνει short attention span και διαδίκτυο και σπάσαμε τη γουστόζικη συνομιλία τους σε τρία διαφορετικά parts.

Στο πρώτο μέρος επιχειρείται μια εισαγωγή σ’ αυτό καθ’ αυτό το Σαλόνι των Ξένων ως φαινόμενο. Πότε, πώς, γιατί;

Ας μιλήσουμε λίγο και για την κυπριακή φιλοξενία ευρύτερα ως έννοια. Αλήθεια, είμαστε αυθεντικά φιλόξενος λαός ή μήπως είναι εμπορευματικά κυρίως που πλασάρεται κάτι τέτοιο;

Στο τρίτο μέρος της καθ'όλα απολαυστικής συζήτησης οι δύο διακεκριμένοι απ’ τον χώρο του κυπριακού θεάτρου καλεσμένοι επιχειρούν προσωπικές τους τοποθετήσεις σχετικά με τον ελιτισμό που χαρακτηρίζει τον τομέα τους. Να είναι μήπως μονάχα θέμα των συντελεστών, της κοινωνίας όλης, της εποχής; Τις πταίει τέλος πάντων, γιατί θέμα υπάρχει.

Keep track μ' όλες ανελλιπώς τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Σαλονιού των Ξένων στην ειδική σελίδα που έχει διαμορφωθεί.

Loader