Με κλαδί ελιάς πήγε στο στρατοδικείο ο τουρκοκύπριος Χαλίλ

Με κλαδί ελιάς πήγε στο στρατοδικείο ο τουρκοκύπριος Χαλίλ

Με κλαδί ελιάς πήγε στο στρατοδικείο ο τουρκοκύπριος Χαλίλ
Αξιοσημείωτη υποστήριξη στη στάση του από ακτιβιστές και στις δύο κοινότητες

Είκοσι μέρες φυλακή είναι η ποινή που θα εκτίσει ο 33χρονος Τ/Κ αντιρρησίας συνείδησης Χαλίλ Καραπατσιάογλου, ο οποίος καταδικάστηκε χθες από «στρατοδικείο» στα κατεχόμενα επειδή αρνείται να υπηρετήσει ως έφεδρος στον κατοχικό στρατό.

Για μένα είναι ιδεολογικό το θέμα, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Χαλίλ, που εξηγεί ότι έκανε τη στρατιωτική του θητεία, πήγε και μια φορά όταν κλήθηκε στην εφεδρεία, αλλά εδώ και 4 χρόνια αρνείται να παρουσιαστεί ως έφεδρος. Μέχρι τα 40 του, ανέφερε, θα κληθεί άλλες επτά φορές για εφεδρεία, πράγμα που σημαίνει ότι θα του προσάψουν κατηγορίες για άλλες επτά υποθέσεις εάν στους αντιρρησίες συνείδησης δεν αναγνωριστεί αυτό ως δικαίωμα.

«Με στέλνουν φυλακή γιατί δεν θέλω να κρατήσω όπλο, είπα ότι δεν θα πυροβολήσω τον φίλο μου τον Αντώνη», δήλωσε ο ίδιος βγαίνοντας από το κτήριο, όπου τον υποδέχθηκαν δεκάδες άτομα που είχαν συγκεντρωθεί εκεί προς υποστήριξή του.

Σύμφωνα με τον Καραπασιάογλου, αντιρρησίες συνείδησης υπάρχουν και στις δύο πλευρές. Ο ίδιος δηλώνει ότι υποχρεώθηκε λόγω της οικογένειάς του να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία, καθώς – όπως εξήγησε – ο πατέρας του δούλευε ως επιστάτης σε ένα εργοστάσιο των «δυνάμεων ασφαλείας».

«Όταν είναι 20 χρονών δεν έχεις σχηματίσει πλήρως πολιτική άποψη, δεν μπορείς να είσαι σίγουρος πλήρως για κάποια πράγματα. Γι’ αυτό πήγα στρατό». Ο Καραπατσιάογλου ανέφερε ότι δεν είχε το θάρρος να ανακοινώσει ότι είναι αντιρρησίας συνείδησης πριν πάει στρατό, αλλά δηλώνει ότι εάν υπάρχει κάποιος που έχει το θάρρος να το πράξει πριν πάει στρατό, «είμαι δίπλα του».

Χαρακτήρισε δε την εφεδρεία μια «ανοησία». Υπάρχουν, πρόσθεσε, οδοφράγματα, ο κόσμος πάει και έρχεται. «Είμαστε δύο κοινότητες που τρώμε, πίνουμε, γλεντούμε, κάνουμε εμπόριο μαζί. Υπάρχουν οικονομικές σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Τουρκία. Υπάρχουν σχέσεις μεταξύ της βόρειας Κύπρου και της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχουν κοινή μονάδα επεξεργασίας λυμάτων, δίδουν ρεύμα η μια στην άλλη».

Από την άλλη, συνέχισε, γίνεται λόγος για αποστρατικοποίηση. «Τον 21ο αιώνα δεν βλέπουμε τους φίλους μας στο νότο ως εχθρούς, δεν βλέπουμε κανέναν στον κόσμο ως εχθρό».

Ο 33χρονος Χαλίλ ανέφερε ότι στο θέμα των αντιρρησιών συνείδησης ούτε οι μηχανισμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι εναρμονισμένοι με τις διεθνείς προδιαγραφές, λέγοντας ότι κανονικά η επιτροπή αξιολόγησης τέτοιων αιτημάτων θα έπρεπε να αποτελείται εξ’ ολοκλήρου από πολίτες (μη στρατιωτικούς). Στην αρμόδια επιτροπή της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε, υπάρχουν στρατιωτικοί αξιωματούχοι.

Εάν αύριο γίνει πόλεμος, εμείς ως αντι-μιλιταριστές δεν θα πάμε να πολεμήσουμε. Οι παππούδες μας, οι μπαμπάδες μας πολέμησαν πριν, εμείς δεν θα κάνουμε το ίδιο λάθος

Στο στρατοδικείο εμφανίστηκε κρατώντας ένα κλαδί ελιάς

Ο Χαλίλ Καραπατσιάογλου ανήκει στην πρωτοβουλία για τους αντιρρησίες συνείδησης, λέγοντας ότι ως πρωτοβουλία είναι έτοιμοι να προσφέρουν στήριξη και νομική αρωγή σε όποιον αποτανθεί κοντά τους για το θέμα αυτό από ολόκληρη την Κύπρο. «Και θα συνεχίσουμε τις ενέργειές μας ώστε να ανταποκριθούμε σε αυτό το θέμα στα διεθνή πρότυπα».

Ο Καραπατσιάογλου σημείωσε ότι το δικαίωμα στους αντιρρησίες συνείδησης υπάρχει ως προγραμματική θέση στο «κυβερνητικό» πρόγραμμα της τετρακομματικής συνεργασίας και υπενθύμισε ότι η «βουλευτής» του ΡΤΚ Ντογούς Ντεριά σε ομιλία της κατά τη συζήτηση των «προϋπολογισμών» στη «βουλή» είχε θέσει το θέμα και είχε εκφράσει τη δική της στήριξη. «Θέλω οι 4 πρόεδροι να κρατήσουν τον λόγο τους σε αυτό το θέμα», δήλωσε, αναφερόμενος στους προέδρους των τεσσάρων κομμάτων της «συγκυβέρνησης».

Υπό τις παρούσες συνθήκες, συνέχισε, είτε θα μπει στη φυλακή είτε θα κερδίσει το δικαίωμα του αντιρρησία συνείδησης. Πριν την ανακοίνωση της απόφασης του «στρατοδικείου», είπε, ανέμενε ότι θα γινόταν μια νομική διεργασία, όπως είχε δηλώσει προ ημερών και ο πρόεδρος του ΚΚΔ, Τζεμάλ Οζγιγίτ.

Σημείωσε ωστόσο ότι εάν η ποινή που θα του επιβληθεί είναι ποινή φυλάκισης θα προσφύγει στο ΕΔΑΔ (σσ: υπάρχει ήδη ένας Τ/κ, ο Χαλούκ Σελάμ Τουφανλί, που έχει προσφύγει στο ΕΔΑΔ).

«Εάν αύριο γίνει πόλεμος, εμείς ως αντι-μιλιταριστές δεν θα πάμε να πολεμήσουμε. Οι παππούδες μας, οι μπαμπάδες μας πολέμησαν πριν, εμείς δεν θα κάνουμε το ίδιο λάθος. Το καθήκον μας απέναντι στην πατρίδα μας είναι η ειρήνη. Εχουμε δικαίωμα στο να είμαστε αντιρρησίες συνείδησης. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας», δήλωσε ο Καραπατσιάογλου μιλώντας και για τον εαυτό του αλλά και εκ μέρους της πρωτοβουλίας για τους αντιρρησίες συνείδησης.

Η εν λόγω πρωτοβουλία έχει εκδώσει ανακοίνωση με την οποία καλεί σε συμπαράσταση στον Χαλίλ Καραπατσιάογλου από όλους τους πολίτες, από κόμματα, συνδικάτα και δημοκρατικές οργανώσεις. Θα συνεχίσει, δηλώνει η πρωτοβουλία αντιρρησιών συνείδησης τις προσπάθειες να εμπλέξουν και διεθνή φόρα ώστε να εμπλακούν σε αυτή την υπόθεση.

Τη δίκη του Χαλίλ πάντως παρακολούθησαν και εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών και του Ευρωπαϊκού Γραφείου για τους Αντιρρησίες Συνείδησης (EBSO).

ΚΙ ΑΛΛΟ ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΑΛΙΛ, ΕΔΩ: «Δεν μπορώ να κρατήσω όπλο. Με αυτά που ασχολούμαι ως άνθρωπος, μου είναι αδύνατο»

Loader