13 Dec 2017

Η Ιωάννα Φιλίππου ζωγραφίζει για καλό σκοπό

Η εικονογράφος μιλάει στην Avant Garde για το καινούριο της βιβλίο.

Την εξαιρετική και χαρακτηριστική δουλειά της Φιλίππου σίγουρα θα την έχεις δει κάπου. Σε καφετέριες, εξώφυλλα βιβλίων, πίνακες, αντικείμενα και πολλά άλλα. Την Ιωάννα την συναντήσαμε στο ατελιέ που διατηρεί στους Αγίους Ομολογητές και ζητήσαμε να μάθουμε περισσότερα για την καινούρια της δουλειά που έχει ως πρωταγωνίστρια μία θαλάσσια βίδρα. Μία βίδρα που θα σε βοηθήσει να φτιάξεις λαχταριστά και υγιεινά παιδικά πιάτα και παράλληλα να συνεισφέρεις στον σύνδεσμο Μωρά Θαύματα.

Συνέντευξη στην Αλεξία Μενελάου

Πώς προέκυψε η ιδέα γι’ αυτό το βιβλίο;
Στην κουζίνα, μαγειρεύοντας παρέα με την κόρη μου. Πρόκειται για μία επιλογή από δοκιμασμένες -και υγιεινές πρέπει να σημειωθεί- συνταγές τις οποίες φτιάχνουμε μαζί στο σπίτι. Μάζεψα 26 συνταγές συνολικά, κλείστηκα στο ατελιέ μου, για ένα χρόνο περίπου, και τις εικονογράφησα. Κάπως έτσι καταλήξαμε σ’ αυτή την έκδοση που υλοποιήθηκε από την εταιρία a bookworm publication και φέρει τον τίτλο “Riri the little otter cooks – Healthy Recipes for children”.

Οπότε ένα παιδί γίνεται η αφορμή για την έκδοση αυτού του βιβλίου παιδικών συνταγών;
Ακριβώς! Κι ο τρόπος που έχω παρουσιάσει τόσο τις πληροφορίες όσο και τις εικόνες αφορά σε χαρακτηριστικές σκηνές και, αν θέλετε, μικρά μυστικά που διατηρούμε μεταξύ μας! Νομίζω πως μόνο όσοι μας γνωρίζουν προσωπικά θα έχουν την δυνατότητα να το αναγνωρίσουν αυτό. Ξέρετε, νιώθω τυχερή που έχω την ικανότητα, ως εικονογράφος, να δίνω ζωή σε όλα όσα η κόρη μου διηγείται. Πρόκειται ουσιαστικά για… κοινές δημιουργίες αλλά και για καταγραφή της σχέσης μας μέσω της Τέχνης. Στο μέλλον λέμε να εκδώσουμε κι άλλες τέτοιες δουλειές αφού η φαντασία και η δημιουργικότητά της είναι απίστευτες.

Υπάρχει, αντιλαμβανόμαστε, μία “πρωταγωνίστρια” στο βιβλίο αυτό.
Ναι, πρόκειται για μία χαριτωμένη θαλάσσια βίδρα. Ο χαρακτήρας αυτός συστήνεται στα παιδιά με ένα χιουμοριστικό και παιγνιδιάρικο τρόπο. Θα δείτε κι άλλα ζωάκια στο βιβλίο, όλα να περνούν με χιούμορ μέσα απ’ τις σελίδες του. Εδώ αξίζει να πούμε πως η έκδοση παρουσιάζεται σε αγγλόφωνο κείμενο και οι συνταγές είναι ιδιαίτερα απλές και βατές.

Σε πόσες εκδόσεις έχεις λάβει μέρος μέχρι σήμερα ή και φέρουν αποκλειστικά την υπογραφή σου;
Έχω εικονογραφήσει αρκετά βιβλία, όχι κατ’ ανάγκη παιδικά. Τα πλείστα αφορούσαν σε δουλειές που μου ανατέθηκαν ως εικονογράφο και δουλειές που αγάπησα κειμενικά έτσι ώστε να μπορέσω να παράξω το αντίστοιχο έργο. Πέραν αυτών, έχω τρία συνολικά βιβλία τα οποία δημιούργησα αποκλειστικά για μένα.

Διατηρείς και τον δικό σου εικαστικό χώρο, έτσι;
Ναι, από κοινού με την αδελφή μου Σιμώνη, έχουμε δημιουργήσει το ΙΝΤΟΤΟ. Με την Σιμώνη είμαστε μία ομάδα και συμπληρώνουμε η μία την άλλη όσον αφορά στον χαρακτήρα της δουλειάς μας. Τόσο το στούντιο όσο και το κατάστημά μας βρίσκονται στους Αγίους Ομολογητές και εκεί μπορεί κανείς να μας επισκεφτεί.

Ετοιμάζεις κάτι καινούριο αυτό το διάστημα;
Νομίζω πως πάντοτε κάτι ετοιμάζω! Συνηθίζω να δουλεύω πάνω σε διάφορα πρότζεκτς την ίδια στιγμή. Πίνακες και εικονογραφήσεις για ιδιώτες και εταιρίες, εκδόσεις και άλλα. Μία απ’ τις δουλειές μου που θα κυκλοφορήσουν το Πάσχα του 2018 αφορά σ’ ένα παραμύθι με πρωταγωνίστρια την Binny το κουνελάκι. Θα κυκλοφορήσει σε Αμερική και Καναδά και το βιβλίο υπογράφει ο καθηγητής Dr Steven Goodwin. Έχω βέβαια κι άλλα διάφορα που... ψήνονται.

Σχετικά με την έκδοση που τρέχει τώρα, από πού μπορεί κανείς να προμηθευτεί το Riri the little otter cooks;
Μετά από την επίσημη παρουσίασή του που θα πραγματοποιηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο 16 και 17 Δεκεμβρίου στο κεντρικό Costa Coffee στη Λευκωσία, θα διατίθεται στα καταστήματα M&S σε όλες τις πόλεις εκτός της Λευκωσίας και ως επίσης στον εκθεσιακό μας χώρο, το IΝΤΟΤΟ, στους Αγίους Ομολογητές. Ίσως να είναι σημαντικό εδώ να προσθέσω πως όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις θα δοθούν στον σύνδεσμο Μωρά Θαύματα από την εταιρεία Symeonides Group of Companies η οποία είναι και ο χορηγός της έκδοσης αυτής. Θεωρώ πως πρόκειται για μία πολύ καλή ευκαιρία που συνδυάζει ένα καλό σκοπό και μαζί ένα αξιόλογο Χριστουγεννιάτικο δώρο για παιδιά.

Πληροφορίες για την παρουσίαση εδώ.

Πρόσωπα