Chernobyl: Αλήθειες και μύθοι γύρω από τη σειρά-φαινόμενο του HBO

Chernobyl: Αλήθειες και μύθοι γύρω από τη σειρά-φαινόμενο του HBO

Chernobyl: Αλήθειες και μύθοι γύρω από τη σειρά-φαινόμενο του HBO
Fact checking με εντυπωσιακή προσοχή στη λεπτομέρεια

Με 19 υποψηφιότητες για βραβεία Emmy και με τη συζήτηση και το ενδιαφέρον γύρω από το μεγάλο ατύχημα να έχουν αναζοπυρωθεί, φέρνοντας μια νεότερη γενιά σε γνώση του όλεθρου που συντελέστηκε στο Chernobyl, τα πέντε επεισόδια της μινι-σειράς του HBO σε καθηλώνουν από το πρώτο λεπτό.

Κάνοντας fact checking στα γεγονότα που παραθέτει ο δημιουργός της Craig Mazin, συγκεντρώσαμε τις πιο ενδιαφέρουσες αλήθειες και μύθους που περιλαμβάνει η σειρά.

Μύθος: Η ραδιενέργεια στο Chernobyl ήταν σχεδόν διπλάσια από εκείνη της Hiroshima. Στην πραγματικότητα, οι μεγάλες επιπτώσεις στην υγεία στην έκρηξη της Hiroshima προκλήθηκαν από την άμεση έκθεση στην ακτινοβολία. Στην έκρηξη μιας πυρηνικής βόμβας, η ραδιενέργεια στην οποία θα εκτεθεί ένα άτομο έχει να κάνει με την απόσταση από την έκρηξη. Συνεπώς, στο Chernobyl η ραδιενέργεια εξαπλώθηκε μεσω της ατμόσφαιρας με αποτέλεσμα να προκαλεί προβλήματα σε βάθος χρόνου.

Αλήθεια: Υπάρχει μια τρομακτική σκηνή στο τέταρτο επεισόδιο όπου εργάτες-θύματα προσπαθούν αφαιρέσουν κομμάτια ραδιενεργού γραφίτη από την οροφή του σταθμού - αυτό που η σειρά αποκαλεί ΄το πιο επικίνδυνο μέρος στη γη΄. Αυτό είναι γεγονός όπως επίσης και το ότι οι Σοβιετικοί προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν ρομπότ για να καθαρίσουν το σημείο τη έκρηξης, αλλά τελικά δεν τα κατάφεραν μιας και τα ρομπότ άρχισαν να διαλύονται από τη ραδιενέργεια. Έτσι ζητήθηκε από τους εργάτες να γίνει η δουλειά.

Μύθος: Μια Σοβιετική επιστήμονας σχεδίασε τον καθαρισμό. Ο ρόλος της Ulana Khomyuk που τον υποδύεται τόσο καλά η Emily Watson δεν είναι υπαρκτό πρόσωπο. Πρόκειται για σεναριακό κατασκεύασμα και αποτελεί ένα συνδυασμό όλων των πυρηνικών φυσικών που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην μετα-Chernobyl εποχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τοποθέτηση μιας γυναίκας στην καρδιά της έρευνας έχει και μαι ιστορική διάσταση μιας και στον συγκεκριμένο τομέα, οι Σοβιετικοί ήταν στην πραγματικότητα πολυ πιο προοδευτικοί από την Δύση προσλαμβάνοντας γυναίκες σε καίρια πόστα.

Αλήθεια: Πυροβολήθηκαν τα ζώα της περιοχής για να μην μεταφέρουν ραδιενέργεια Περίπου 36 ώρες μετά την έκρηξη, δόθηκε στους κατοίκους ένα χρονικό διάστημα 50 λεπτών για να μαζέψουν τα υπάρχοντά τους και να μπουν στα λεωφορεία για φύγουν μακριά. Δεν επέτρεψαν σε κανέναν να πάρει το κατοικίδιό του. Οι κάτοικοι αρχικά πίστευαν ότι θα επέστρεφαν μετά από τρεις ημέρες, αλλά τελικά η απομάκρυνση ήταν μόνιμη. Τα μόνα που έμειναν στην πόλη ήταν τα εγκαταλελειμμένα ζώα, τα οποία θανατώθηκαν.

Μύθος: Οι ειδικοί λένε ότι κάποια πράγματα στο σενάριο είναι υποθετικά και υπερβολικά, όπως ο ισχυρισμός ότι μια δεύτερη έκρηξη θα μπορούσε να έχει ισχύ 4 μεγατόνων και θα επηρέαζε ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Στην πραγματικότητα δεν μπορούμε να έχουμε γνώση αν με μια δεύτερη έκρηξη θα επηρεαζόταν όλη η Σοβιετική Ουκρανία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Λευκορωσία, η Πολωνία, η Τσεχοσλοβακία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία και το μεγαλύτερο μέρος της Ανατολικής Γερμανίας.

Αλήθεια: Η ιστορία του πυροσβέστη και της συζύγου του που είχαν προγραμματίσει να φύγουν για τη Λευκορωσία το πρωί της έκρηξης οταν τα σχέδια τους άλλαξαν γιατί ο Vasily κλήθηκε να βοηθήσει στην κατάσβεση της φωτιάς στο εργοστάσιο τα ξημερώματα. Όταν η Lyudmilla επισκέφθηκε τον σύζυγό της, της είπαν ότι δεν πρέπει ούτε να τον αγγίξει κι εκείνη δεν ανέφερε στους γιατρούς την εγκυμοσύνη της. Ο Vasily πέθανε 14 ημέρες μετά το ατύχημα και θάφτηκε, όπως δείχνει και η σειρά, σε ένα τσίγκινο φέρετρο. Η Lyudmilla κατάφερε να φέρει στον κόσμο το μωρού τους, το οποίο όμως πέθανε μετά από τέσσερις ώρες.


Καθηλώσου στην οθόνη απολαμβάνοντας το Chernobyl μέσω της Nova Cyprus που έχει εξασφαλίσει την αποκλειστικότητα προβολής της σειράς στην Κύπρο. Το τελευταίο επεισόδιο της σειράς Chernobyl θα προβληθεί στο Novacinema4HD την Τετάρτη 7/08 στις 22:00! Και για όσους δεν την έχετε δει, η χάσατε κάποιο επεισόδιο η εμβληματική σειρά Chernobyl θα είναι διαθέσιμη στο Nova On Demand σε ένα χορταστικό boxset μέχρι 26/08!


ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΙ ΑΥΤΟ: To Chernobyl είναι η πιο τρομακτική σειρά που θα δεις φέτος


Loader