Αγαπημένες ταινίες και σειρές με γυναίκες ηρωίδες

Αγαπημένες ταινίες και σειρές με γυναίκες ηρωίδες

Αγαπημένες ταινίες και σειρές με γυναίκες ηρωίδες
Ποιες ξέχασα;

Ταινίες και σειρές για να δείς με φίλες, φίλους, το αγόρι, το κορίτσι ή non binary έτερον σου ήμισυ. Από κουλτούρα και διανόηση μέχρι Marvel και blockbusters. Καλή 8η Μαρτίου.

Thelma and Louise

Susan Sarandon και Geena Davis στους πιο εμβληματικούς ρόλους της ζωής τους, σε μια ταινία που άφησε εποχή (κι έδωσε και στον υπερκούκλο Brad Pitt το πρώτο του σοβαρό cameo). Το Ford Thunderbird της Thelma και της Louise διασχίζει χιλιόμετρα και η selfie τους μέσα από μια polaroid μηχανή, καταγράφει σ’ ένα κλικ μια μεγάλη ιστορία αγάπης και γυναικείας φιλίας.

Lady Bird

H Greta Gerwig σκηνοθετεί την Saoirse Ronan στην πιο αληθινή ιστορία ενηλικίωσης μιας εφήβου που ονειρεύεται το μέλλον.

Παύση

Η ταινία της Τώνιας Μισιαλή είναι ένα μικρό κυπριακό διαμάντι για μια γυναίκα που προσπαθεί να βγει από τα ασφυκτικά στεγανά μιας καταπιεσμένης ζωής. Μέσα από την ταινία, απολαμβάνεις τη σαρωτική Στέλλα Φυρογένη να το κατορθώνει ή να αποτυγχάνει και σκέφτεσαι ότι στην Κύπρο υπάρχει μια ηθοποιός που μπορεί άνετα να συγκριθεί με την Frances McDormand.

ΔΙΑΒΑΣΕ: 'Δυστυχώς, δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει το metoo'. Kουβεντούλα με τη «δημιουργό από την Κύπρο» Τώνια Μισιαλή

The Handmaid’s Tale

Μια σειρά που με τον τρόπο που σε τοποθετεί σε μια δυστοπία ξεγυμνωμένη από φουτουριστικά στοιχεία αλλά βαθύτατα γειωμένη στο σήμερα, θα στοιχειώσει τις μέρες και τις νύχτες σου κάνοντας σε ν’ αναρωτηθείς: θα μπορούσε αυτό να συμβεί και σε σένα;

Hidden Figures

Μια ταινία για τον προσωπικό θρίαμβο τριών γυναικών που σπάζοντας τις γυάλινες οροφές που τους υψώθηκαν λογω του φύλου και της φυλής τους, πέτυχαν σπουδαία επιτεύγματα εμπνέοντας στρατιές άλλων γυναικών να ονειρευτούν και να διαπρέψουν.

Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Bruxelles

Η καταγραφή της καθημερινότητας μιας χήρας που εκτελεί χρέη νοικοκυράς και πόρνης μέσα από τη μοναδική σκηνοθετική ματιά της Chantal Akerman. H ταινία, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πενήντα καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.

Grace and Frankie

Μια κωμική σειρά που δεν είναι μεν αριστούργημα, αλλά σου ζεσταίνει την καρδιά και σου υπενθυμίζει ότι η ζωή ξεκινάει κάποιες φορές στα 20, άλλοτε στα 30 και ενίοτε στα 70.

Mad Max: Fury Road

Η αριστοτεχνικά καλοφτιαγμένη ταινία του George Miller δεν χορταίνεται. Αναπολογητικά φεμινιστική, θεαματικά περιπετειώδης κι ένα σημείο αναφοράς για τις ταινίες του είδους.

All About My Mother

Ίσως η πιο μεστή αλμοδοβαρική ταινία αυτού του φοβερού σκηνοθέτη που αγαπάει τις γυναίκες όσο κι αυτές εκείνον. Gracias Pedro.
Loader