Απόψε στο dubitanda προβάλλεται ένα έργο τομή στη σύγχρονη σκηνική δημιουργία

Απόψε στο dubitanda προβάλλεται ένα έργο τομή στη σύγχρονη σκηνική δημιουργία

Dionysus in 69 από τον Richard Schechner

Απόψε στο dubitanda προβάλλεται ένα έργο τομή στη σύγχρονη σκηνική δημιουργία
Στο Θέατρο Αποθήκες, απόψε, 25 Οκτωβρίου, στις 8 και 30

Το αριστούργημα του Richard Schechner, βασισμένο στις Βάκχες του Ευριπίδη, αποτέλεσε τομή στη σύγχρονη σκηνική δημιουργία όταν ανέβηκε το 1969. Είναι η πρώτη παράσταση που παρουσίασε η ομάδα του Richard Schechner (The Performance Group) σ’ ένα γκαράζ στη Νέα Υόρκη το 1968.

To επονομαζόμενο Performance Garage, αποτέλεσε έναν χώρο τελετουργικών συμβάντων, μέσα στον οποίο οι θεατές έπαυαν να είναι επισκέπτες και συμμετείχαν από κοινού με τους περφόρμερ στην τελετουργία.

Με την ακολουθία του βακχικού χορού, οι θεατές βίωναν το ένα γεγονός μετά το άλλο - από το τελετουργικό της γέννησης του Διονύσου στο τελετουργικό του θανάτου του Πενθέα –, καταλήγοντας να γίνουν κι αυτοί ενεργά μέλη ενός «κοινωνικού γεγονότος».

Ο Richard Schechner είναι ένας από τους βασικούς εκπροσώπους του αμερικανικού αβανγκάρντ θεάτρου της δεκαετίας του 1960. Ακαδημαϊκός, δάσκαλος, συγγραφέας και θεωρητικός των Performance Studies και πιο συγκεκριμένα του Environmental theatre. Γεννήθηκε στο Newark του New Jersey. Σπούδασε θέατρο και τέχνες στα πανεπιστήμια Cornell, Iowa και Tulane. Το 1967 ίδρυσε τον θίασο The Performance Group και έφερε την ανατροπή στον τρόπο αντίληψης της θέσης του θεατή στην παράσταση. Απέρριψε τον διαχωρισμό μεταξύ σκηνής και πλατείας και μεταμόρφωσε τον θεατρικό χώρο σε περιβάλλον, μέσα στο οποίο ο θεατής είναι ελεύθερος να διαλέξει τη θέση που επιθυμεί να έχει.

Στο Θέατρο Αποθήκες παρακολουθούμε απόψε το έργο όπως το αποτύπωσε ο κινηματογραφικός φακός του Brian de Palma, ο οποίος κινηματογράφησε τις δύο τελευταίες παραστάσεις του έργου, αποφασίζοντας να τις τοποθετήσει στην οθόνη τη μία δίπλα στην άλλη να κυλάνε ταυτόχρονα.

Σκηνοθεσία: Richard Schechner Μετάφραση: William Arrowsmith Δραματουργική επεξεργασία-Κοστούμια-Φωτισμoί: Richard Schechner, The Performance Group Σκηνικός χώρος: Michael Kirby, Jerry Rojo

Ερμηνεύουν: Διόνυσος: William Finley Πενθέας: William Shephard Αγαύη: Joan MacIntosh Τειρεσίας: Patrick McDermott Κάδμος: Richard Dia Χορός: Remi Barclay, Samuel Blazer, John Bosseau, Margaret Ryan, Vicki May Ciel Smit ​ Κινηματογράφηση: Brian De Palma, Robert Flore, Bruce Rubin

Ελληνικοί υπότιτλοι: Aλεξάνδρα Ματθαίου ​ Η προβολή περιέχει γυμνό. ​ ​ Διάρκεια: 85 λεπτά

Loader