11 Jul 2018

Άλκηστις του Ευριπίδη, από τη Fresh Target Theatre

Η Fresh Target Theatre Ensemble συμμετέχει για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος

Η Fresh Target Theatre Ensemble συμμετέχει για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ παρουσιάζοντας ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και συγχρόνως αινιγματικά έργα του Ευριπίδη, την Άλκηστη.

Με τη βοήθεια του Απόλλωνα, ο Άδμητος, βασιλιάς της πόλης των Φερών, έχει κερδίσει ένα ασυνήθιστο προνόμιο: μπορεί να αποφύγει το θάνατο, αν κάποιος άλλος δεχτεί να πεθάνει στη θέση του. Ποιος είναι όμως εκείνος που αγαπάει τον Άδμητο περισσότερο από την ίδια τη ζωή του; Όλοι αρνούνται να πεθάνουν για χάρη του Άδμητου, εκτός από τη νεαρή γυναίκα του, την Άλκηστη, που αποχαιρετά τη ζωή και ξεκινάει το ταξίδι της για τον Κάτω Κόσμο. Όλο το παλάτι θρηνεί την απώλεια της αφοσιωμένης βασίλισσας, αλλά μόνο ένας ήρωας μπορεί να παλέψει με τον Θάνατο και να την ξαναφέρει στη ζωή.

Η Άλκηστις, το αρχαιότερο από τα σωζόμενα έργα του Ευριπίδη, χαρακτηρίζεται ως τραγικωμωδία που καταργεί τη φυσική νομοτέλεια και αντιστέκεται στη βούληση του ανθρώπου, αφήνοντας πολλά αναπάντητα ερωτήματα.

▪ Με αγγλικούς υπέρτιτλους

Μετάφραση: Κωνσταντίνος Χρηστομάνος
Σκηνοθεσία: Πάρις Ερωτοκρίτου
Σκηνογράφος: Γιώργος Γιάννου
Κινησιολόγος: Παναγιώτης Τοφή
Μουσική: Βασιλική Αναστασίου
Ενδυματολόγος: Ρέα Ολυμπίου
Σχεδιασμός φωτισμού: Βασίλης Πετεινάρης
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Μασώνου
Συντονισμός παραγωγής: Νέδη Αντωνιάδη
Οπτική επικοινωνία: Δημήτρης Σωτηρίου
Διεύθυνση παραγωγής: Γιώργος Μ. Ιωάννου
Διανομή:
Άλκηστις: Νιόβη Χαραλάμπους
Άδμητος: Ανδρέας Παπαμιχαλόπουλος
Φέρης: Σπύρος Σταυρινίδης
Θάνατος/Ηρακλής/Χορός: Γιάννης Καραούλης
Θεράπαινα/ Χορός: Μυρσίνη Χριστοδούλου

Απόλλωνας/Χορός: Ανδρέας Κουτσόφτας
Θεράπων/Χορός: Σάββας Μενοίκου
Χορός: The Amalgamation choir (Βασιλική Αναστασίου, Μυρτώ Αριστείδου, Δήμητρα Χατζηγιάννη, Αργυρώ Χριστοδούλου, Αναστασία Προκόπη Τάκη, Μαρία Μασώνου)

Σκηνοθετικό σημείωμα

Η Άλκηστις είναι ένα έργο για την παρουσία αλλά και την απουσία της αγάπης. Όμως, προσεγγίζοντας ένα έργο από αυτή την πλευρά ανοίγεται ένα αχανές πεδίο εξερεύνησης που δύσκολα μπορεί να οριοθετηθεί. Ως εκ τούτου, η σκηνοθετική προσέγγιση εστιάζει στην αγάπη ιδωμένη μέσα από την οπτική της απώλειας ή του φόβου της απώλειας, με την οποία η αγάπη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη – ενδεχομένως να αποτελεί την άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος. Με αυτό τον τρόπο, το πεδίο θεατρικής εξερεύνησης και ανακάλυψης γίνεται πιο ευδιάκριτο, σαφές αλλά και καθολικό.

Το έργο ξεκινά λίγα λεπτά πριν τον θάνατο της Άλκηστης - συγκεκριμένα κατά την διάρκεια των τελευταίων της στιγμών - και τελειώνει με την ´επανασύνδεσή´ της με τον Άδμητο. Πρόκειται δηλαδή για ένα έργο που ξεκινάει με έναν επικείμενο θάνατο (αποχωρισμό) και τελειώνει με έναν επικείμενο ‘γάμο’ με την έννοια της επανένωσης.

Θεωρώ την Άλκηστη ένα σύγχρονο έργο που ανατέμνει με λεπτομέρεια την σχέση ενός ζευγαριού και θέτει ερωτήματα τα οποία είναι διαρκώς παρόντα στους ανθρώπους, στις σχέσεις τους αλλά και στην εύθραυστη φύση τους. Την ίδια στιγμή είναι ένα έργο βαθιά ανθρώπινο, όπου το τραγικό συνυπάρχει με το κωμικό, ο θρήνος με τη γιορτή, η απώλεια με το θαύμα.

Πάρις Ερωτοκρίτου

Πληροφορίες:
7000 2414

Έναρξη παραστάσεων:
21:00
Προσέλευση στο θέατρο πριν από τις 20:45*

Τιμές εισιτηρίων:
€10
€5 (μαθητές, φοιτητές, εθνοφρουροί, συνταξιούχοι, άνεργοι)
Δωρεάν είσοδος για τα Μέλη του ΚΚΔΙΘ με την επίδειξη της ανανεωμένης Διεθνούς Κάρτας Μέλους του ΔΙΘ για το 2018 και για ΑμεΑ, με την προσκόμιση της κάρτας στην είσοδο.

Δες κι αυτά

Θεάματα